Home Cestovateľský blog Bhután: realizácia cesty a ako minúť čo najmenej

Bhután: realizácia cesty a ako minúť čo najmenej

by Karol
2 komentáre

Bhután patrí bezpochyby medzi jednu z najexotickejších krajín sveta. Väčšina cestovateľov vie, že na cestu do Bhutánu si budete musieť pripraviť väčší rozpočet ako pri ceste do ostatných ázijských krajín. Minimálne 200 dolárov, ktoré musí každý cudzinec zaplatiť za deň pobytu odradí väčšinu potenciálnych záujemcov. Vďaka tomu sa Bhután vyhol mnohým problémom súvisiacich s masovým turizmom. Miestni obyvatelia sú veľmi príjemní, krajina nie je znečistená a kultúra je veľmi autentická.

Bhután: základné poplatky

Cestovateľská sezóna je v Bhutáne rozdelená na vysokú a nízku. Vysoká sezóna je v mesiacoch marec až máj a potom od začiatku septembera do konca novembera. V tomto období je denný poplatok 250 USD na osobu. Mimo hlavnej sezóny je to 200 USD za deň. Leto nie je ideálne obdobie na návštevu z dôvodu, že celú Južnú Áziu ovplyvňuje monzúnového počasie. V zime môže byť chladnejšie, ale počas mojej návštevy začiatkom decembra bola cez deň celý čas veľmi príjemná teplota zhruba 20 stupňov. Výhodou cestovania mimo hlavnej sezóny nie sú len nižšie poplatky. Celkový počet turistov v krajine je tiež menší ako počas hlavnej sezóny.

Bhutan Phunakha Dzong
Punakha Dzong

Čo je zahrnuté v cene

V spomenutom poplatku 200/ 250 USD je zahrnuté ubytovanie v minimálne 3 hviezdičkových hoteloch, všetka strava,  vstupné do pamiatok, auto, šofér a sprievodca. Ak by ste nechceli kupovať žiadne suveníry, nemuseli by ste viac minúť ani euro. Sprepitné sprievodcovi a šoférovi na konci dovolenky by som ale odporučil dať.

Ako sa dostať do Bhutánu

Jednou z podmienok pre udelenie víz do Bhutánu je, že minimálne jednu cestu do, alebo z Bhutánu musíte absolvovať letecky. Jednosmerná letenka z Delhi, Káthmandu, Dhaky, Kolktaty, Bangkoku, alebo Singapuru do Bhutánu môžete stáť až 350 dolárov. Ak by ste ale odlietali z letiska Bagdogra v severovýchodnej Indii, za letenku zaplatíte iba 120 dolárov.  Späť do Indie sa už môžete vrátiť autom, alebo autobusom. Bagdogra sa nachádza iba 70 km od Darjeelingu.

 Punakha Dzong
Punakha Dzhong

Víza a ďalšie poplatky navyše

S ďalším poplatkom, s ktorým musíte počítať je 40 dolárov za víza. Tie sa udeľujú na letisku Paro po prílete. Víza pre vás zabezpečí vami vybraná cestovná agentúra.

Poplatok 250/200 USD na deň platí pre skupiny s minimálne 3 osobami. Ak cestujú spolu iba dve osoby, platí sa ešte navyše príplatok 30 dolárov/ osoba za deň. Ak cestujete sami, príplatok je 40 dolárov na deň.

Paro Dzhong
Paro Dzhong

Ako si vybrať cestovnú agentúru

V Bhutáne sú desiatky akreditovaných cestovných kancelárií, ktoré zabezpečujú pobyty v krajine. Myslím, že ak si vyberiete ktorúkoľvek agentúru, nemali by ste mať žiadny problém s organizáciou cesty. Nad všetkými cestami cudzincov do Bhutánu dohliada vláda a peniaze sú cestovným kanceláriám vyplatené z vládneho účtu až po vašom odchode z krajiny. Všetky poplatky je potrebné uhradiť ešte pred cestou na vládny účet v banke v USA. Ja som moju cestu organizoval s CK Bhutan Rebirth, s ktorou som bol veľmi spokojný. Dokonca mi bola ponúknutá zľava 10 percent zo základného poplatku, kedže som kontaktoval priamo ich a nerobil rezerváciu cez tretiu stranu. http://www.bhutanrebirth.com/

Bhutan

Bhután: Itinerár a koľko celkovo stojí cesta

Väčšina ľudí čo som stretol v Bhutáne bola na okruhu 5 dní/ 4 noci v okolí miest Paro, Thimphu a Punakha. Miestne cestovné kancelárie vám odporučia ideálny program podľa dĺžky vašej návštevy, ale konečný výber destinácii je na vašom rozhodnutí. Ak by ste napríklad cestovali v skupine aspoň 3 ľudí a odlietali zo severovýchodnej Indie, za 5 dní/ 4 noci by ste celkovo zaplatili 840 dolárov, čo je zhruba 740 eur. Určite to nie je malá suma, ale na druhej strane za 4 dni uvidíte podstatne viac ako keby ste cestovali individuálne, keďže budete mať stále k dispozícii auto a sprievodcu.

Bhután
Bhután

Bhután: zhrnutie

Osobne som cestu do Bhutánu odkladal veľmi dlho nielen z dôvodu vysokej ceny. Jeden známy mi raz povedal, že Bhután je len další Disneyland a odporučil mi radšej navštíviť Ladakh v Indii, západný Sichuan, alebo Tibet. Po návšteve týchto štyroch destinácii možem povedať, že aj keď sú si všetky tieto miesta kultúrne blízke, každé má svoje osobitné črty o oplatí sa navštíviť každé jedno miesto. Osobne som sa v Bhutáne necítil ako v Disneylande, aj keď som zvyknutý cestovať individuálne bez cestovných kancelárií. Váš program je stále vo vašich rukách a môžete sa sami rozhodnúť, ktoré miesta chcete navštíviť, kde jesť, alebo v ktorých hoteloch bývať.

Bhután
Bhután

2 komentáre

Súvisiace články

2 komentáre

Dhaka, hlavné mesto chaosu - Dvere sveta dokorán 30. augusta 2019 - 20:48

[…] Bangladéša bola trocha neplánovaná a v Dhake som strávil len dve noci a jeden deň. Hlavným cieľom mojej cesty bol Bhután a najlacnejšie letenky do Para v Bhutáne boli práve s odletom z […]

Reply
Letenka na Faerské ostrovy kúpená. Ako zorganizovať cestu - Dvere sveta dokorán 20. januára 2020 - 19:43

[…] sa mi už podarilo absolvovať túry v Huayhuash (Peru) a Yading (Čína), tiež som navštívil Bhután a v skalách vytesané kostoly v Lalibele a Tigray (Etiópia). Piatou destináciou je trek v El […]

Reply

Leave a Comment