Home Cestovateľský blog Stratégia výberu čo najlepšieho sedadla v lietadle

Stratégia výberu čo najlepšieho sedadla v lietadle

by Karol
3 komentáre

Netreba asi špeciálne zdôrazňovať, že nie všetky sedadlá v lietadle sú si pohodlím rovnocenné. Je veľký rozdiel, či sedíte v strednom sedadle medzi dvoma neznámymi pasažiermi, alebo máte miesto pri núdzovom východe, kde je oveľa viac priestoru na nohy. Rezervácia lepšieho sedadla v lietadle nemusí byť vždy za extra poplatok. Akú stratégiu volím ja pri výbere sedadla, aby som nemusel zbytočne priplácať za rezerváciu a aby som cestoval čo najpohodlnejšie?

Prečo (ne)sedieť v zadnej časti lietadla

Rezervácia sedadla v lietadle: voľné sedadlo vedľa vás

Ak cestujem sám, pri rezervácii sedadla si vždy vyberám miesto v rade, kde už niekto sedí. Príklad: ak sú tri sedadlá spolu (A,B,C), nájdem si rad kde A je už rezervované, a vyberiem si sedadlo C. V prípade, že váš let nie je plný, je väčšia pravdepodobnosť, že sedadlo B ostane voľné.

Ak cestujeme dvaja, rezervujem sedadlá A a C v rade, kde sú všetky tri sedadlá voľné. Ak je váš let plný a sedadlo B bude nakoniec obsadené, vždy môžete poprosiť daného človeka z miesta B, či by si bol ochotný s vami sedadlo vymeniť. Nemyslím si, že by bolo veľa ľudí, čo by dobrovoľne chceli sedieť na strednom sedadle.

Ešte jedna poznámka. Čím viac vzadu sedíte, tým je väčšia pravdepodobnosť, že stredné sedadlo ostane voľné.

Airbus A220
Air France Airbus A220

Výber sedadla pri web check-in

Väčšina leteckých spoločností účtuje poplatok za výber sedadla pred otvorením check-inu. V prípade ak nemám dopredu rezervovane sedadlo, nastavím si v telefóne notifikáciu na čas, keď letecká spoločnosť otvára web check-in. Pri web check-in si už môžete vo väčšine prípadov rezervovať sedadlo zadarmo. V čase, keď sa sprístupňuje online check-in väčšinou ešte nebudete mať problém nájsť lepšie sedadlo.

Ak by ste sa ale báli, že pri web check-in už nenájdete dobré miesto, môžete postupne sledovať obsadenosť vášho letu na aplikácii Seat Alerts, ktorá zobrazuje aktuálnu situáciu obsadenosti letov. Ak by sa lepšie sedadlá míňali, vždy si môžete dodatočne zaplatiť za rezerváciu sedadla. Nemusíte si spraviť rezerváciu sedadla hneď pri kúpe letenky.

Aj po tom čo si spravíte web check-in, môžete stále sledovať obsadenosť sedadiel na Seat Alerts. Ak niekto obsadí sedadlo vedľa vás, alebo sa uvoľní lepšie sedadlo, pri check-in na letisku môžete vždy požiadať o zmenu sedadla. Prípadne si môžete zameniť sedadlo priamo na webovej stránke leteckej spoločnosti.

Mimochodom na Seat Alerts nenájdete nízkonákladové letecké spoločnosti.

Air Dolomiti
Air Dolomiti

Rezervácia sedadla v lietadle: nízkonákladové letecké spoločnosti

Nízkonákladové letecké spoločnosti vám vačšinou nedajú možnosť výberu sedadla zadarmo pri chek-in a vyberú sami miesto, kde budete sedieť. To môže byť problém hlavne ak necestujete sami. Napríklad Ryanair sa snaží čo najviac znepríjemniť let svojím cestujúcim bez rezervácie sedadla. Ak ste si za sedadlo nezaplatili, môžete si byť takmer istí, že nebudete sedieť vedľa vášho spolucestujúceho. O mojej stratéegii pri rezervácii sedadla s Ryanair som už písal v tomto článku: Rezervácia sedadla na zlomyseľnom Ryanair(e)

Vo všeobecnosti si ale pri cestách s nízkonákladovkami sedadlo vôbec nerezervujem ak je dĺžka letu do 90 minút a cestujem sám. Pri takejto dľžke letu by som nemal problém obsedieť v akomkoľvek sedadle. Ak je ale let dlhší, rezervujem si miesto pri núdzovom východe, keďže tieto sedadlá sú pohodlňejšie.

Seat Alerts

Skorší príchod na letisko a vyšší status vo vernostnom programe

Sedadlá pri núdzovom východe sú jednými z najpohodlnejších v lietadle. Ak tieto sedadlá nie sú dostupné zadarmo pri web check-in, pri diaľkových letoch sa snažím byť na letisku čo najskôr pred odletom. Ak ste medzi prvými na check-in, vždy je väčšia pravdepodobnosť, že miesto pri núdzovom východe bude stále voľné.


Vyšší status vo vernostných programoch leteckých spoločností vám v mnohých prípadoch umožní si zadarmo rezervovať sedadlo ešte pri kúpe letenky. Pri niektorých leteckých spoločnostiach si budete môcť zadarmo rezervovať aj miesto pri núdzovom východe.

Prečo (ne)sedieť v zadnej časti lietadla

Prečo sedieť v prednej časti lietadla na európskych letoch

3 komentáre

Súvisiace články

3 komentáre

Lufthansa, Austrian zvyšujú poplatky za rezerváciu sedadla - Dvere sveta dokorán 7. decembra 2019 - 14:10

[…] Vyberať extra poplatky za sedadlá v premium economy a biznis triede sa mi zdá pritiahnuté za vlasy, hlavne keď pri väčšine leteckých spoločností sú rezervácie týchto sedadiel zadarmo. V prípade premium economy a biznis triede by som určite neplatil za rezerváciu sedadla. V prípade ekonomickej triedy si osobne za rezerváciu sedadla nepriplácam a snažím sa urobiť web check-in hneď ako je sprístupnený. V tomto čase je už výber väčšiny sedadiel zadarmo a hneď po otvorení web-check in by malo byť možné nájsť vhodné sedadlá. Viac o mojej stratégii výberu sedadiel. […]

Reply
Nie vždy sú nízkonákladové letecké spoločnosti lacnejšie - Dvere sveta dokorán 31. júla 2020 - 22:57

[…] Moja stratégia výberu sedadla v lietadle. […]

Reply
Komu patrí stredná opierka na ruky v lietadle? - Dvere sveta dokorán 25. decembra 2020 - 18:17

[…] posledných rokoch som vhodnou stratégiou výberu sedadla vždy dosiahol, že som dostal sedadlo pri uličke, alebo okienku. Opierku na ruky vždy […]

Reply

Leave a Comment