Home Cestovateľský blog Nusa Penida. Najkrajšie pláže Bali nie sú na Bali

Nusa Penida. Najkrajšie pláže Bali nie sú na Bali

by Karol
2 komentáre

Bali je jednou z najpopulárnejších turistických destinácii v juhovýchodnej Ázii. Turistov priťahuje hlavne svojou jedinečnou hinduistickou kultúrou a krásnou prírodou. Mnoho ľudí je však po príchode sklamaných z miestnych pláží. Ak chcete vidieť naozaj pekné pláže, musíte ísť na ostrov Nusa Penida, ktorý je súčasťou provincie Bali a nachádza sa iba niečo viac ako 20 km vzdušnou čiarou východne od letiska Denpasar.


Ďalšou výhodou Nusa Penida je, že na rozdiel od Bali je tu menej turistov. Iba niektoré miesta na západnom pobreží majú vyššiu návštevnosť turistov, ktorí prichádzajú na jednodňový výlet z Bali. 

Mnoho ľudí považuje Nusa Penidu za Bali osemdesiatych, alebo deväťdesiatych rokov. Obdobie, keď Bali ešte nebolo tak navštevované ako v súčasnej dobe. 

Indonézia: víza po prílete, osobná skúsenosť

Garuda Indonesia, drahá nostalgia 90. rokov v ekonomickej triede

Kelingking beach

Základné informácie k plánovaniu cesty na Nusa Penida

Z Bali sa najednoduchšie dostanete na Nusa Penidu loďou zo Sanuru. Cesta trvá 45 minút a spiatočný lístok stojí zhruba 300 000 rupií. Lístok stačí kúpiť priamo pri príchode na Sanur od prevádzkovateľa lodného spojenia. Infraštruktúra na Nusa Penide nie je veľmi rozvinutá a mnohé cesty sú vo veľmi zlom stave. Ak si trúfate, najlepší spôsob dopravy na ostrove je na menšej motorke. Tie sa dajú prenajať za zhruba 70 000 rupií na deň. Pri prenájme motorky si nezabudnite vypýtať aj prilbu.
Ak ešte len plánujete vašu cestu do Indonézie, odporučil by som na Nusa Penida stráviť aspoň jednu noc. Z dôvodu zlých ciest by ste toho za jeden deň neuvideli veľa. Ja som na ostrove strávil štyri dni a nenudil som sa ani minútu.
Najlepšie obdobie na návštevu Indonézie je v lete, keď je v krajine obdobie sucha. Na Nusa Penida prší menej ako priamo na Bali a preto je tu v období dažďov stabilnejšie počasie ako napríklad v turistami obľúbenom meste Ubud.

Kelingking beach

Najznámejšou plážou je Kelingking na juhozápade ostrova. Pohľad z útesu, ktorý pripomína Tyrannosaura Rex je výnimočný. Väčšina návštevníkov sa však uspokojí s pohľadom z výšky. Ak ste ale aspoň trocha fit, odporučil by som zísť po strmom svahu až na pláž. Zostup nie je najjednoduchší a preto je lepšie ísť v topánkach, nie šľapkách. Keďže vlny môžu byť veľmi veľké, je potrebné byť extrémne opatrný pri kúpaní v mori. 

Kelingking beach

Thousand Islands viewpoint
Diamond beach

Nusa Penida, východné pobrežie

Thousand Islands viewpoint a Diamond beach na západe ostrova sa scenériou vyrovnajú Kelingking beach. Neďaleko Diamond beach je pláž Atuh, kde sú menšie vlny a preto je vhodnejšia na kúpanie. 
Južne od Diamond beach je úplne opustená pláž Suweh. Prístup je opäť po strmom svahu, ale za námahu budete opäť odmenení skvelou plážou.

Suweh beach

Broken beach a južná časť ostrova

Broken beach je veľmi ľahko prístupné miesto na západe ostrova a preto tu je aj veľmi veľa turistov (hlavne čínskych skupín). Z tohto dôvodu by som odporučil navštíviť Broken beach skoro ráno, alebo neskôr popoludní, keď je väčšina turistov ešte na ceste z Bali (alebo na ceste späť).
Na južnej časti ostrova je mnoho dalších menej známych miest, kde nestretnete skoro žiadnych turistov. Peguyangan vodopád s hinduistickým chrámom a Pura Gunung sú len dvomi z mnohých miest na juhu, ktoré sa oplatí navštíviť ak na ostrove strávite viac ako dva dni.

Broken beach
Pura Gunung
Peguyangan waterfall
2 komentáre

Súvisiace články

2 komentáre

KLM z Prahy na Bali v biznis triede za 1170 eur! - Dvere sveta dokorán 6. novembra 2019 - 22:45

[…] Ak by ste sa rozmohli cestovať na Bali, odporučil by som vám návštevu susedného ostrova Nusa Penida. Nusa Penida je tiež hinduistický ostrov a má podľa mňa neporovnateľne krajšie pláže ako ostrov Bali. Miesta, ktoré sa oplatí navštíviť na Nusa Penida. […]

Reply
Top 10: najkrajšie ostrovy na svete - Dvere sveta dokorán 24. mája 2020 - 21:26

[…] Ostrov Bali som prvý krát navštívil v roku 1994 a dlho patril medzi moje najobľúbenejšie miesta na svete. Každoročne sa zvyšujúce množstvo turistov ale výrazne ubralo Bali zo šarmu. Ak by ste chceli utiecť masám ľudí v Kute, alebo Ubude, skúste navštíviť Nusa Penidu. Ostrov Nusa Penida sa nachádza necelých 30 kilometrov juhovýchodne od Bali. Prevládajúcim náboženstvom je aj tu hinduizmus. Hlavným dôvodom na návštevu sú prírodné scenérie a pláže. Po príchode si prenajmite malú motorku a strávte niekoľko dní zdolávaním neudržiavaných ciest, na konci ktorých budete odmenení výhľadom na vysoké útesy s prekrásnymi plážami. Blog o ostrove Nusa Penida. […]

Reply

Leave a Comment