Home Cestovateľský blog Huayhuash, Peru. Najlepší trek môjho života

Huayhuash, Peru. Najlepší trek môjho života

by Karol
7 komentárov

Huayhuash je pomerne malé pohorie severne od Limy. Celková dĺžka je len 30 kilometrov a na tejto ploche sa nachádza 7 vrchov nad 6000 metrov. Yerupaja, najvyšší z nich má 6617 metrov.

Bezpochyby najznámejším trek v Peru je Inca trail. Ja som v roku 2000 za 4 dni s cestovnou agentúrou zaplatil zhruba 60 dolárov. V súčastnosti, ak chcete ísť na Inca trail, budete si musieť pripraviť minimálne 600 dolárov. Osobne by som nedal takúto sumu za možnosť dostať sa peši na Machu Picchu. Inca Trail je určite zaujímavý trek, ale na mnohých iných miestach Peru nájdete ešte krajšie scenérie a väčšinu týchto miest budete môcť navštíviť úplne zadarmo, alebo podstatne lacnejšie ak idete s miestnou agentúrou.

Prečo Huayhuash

Na svete je mnoho skvelých trekov, ale okrem krásnej prírody robí Huayhuash špeciálnym jeho izolovanosť. Kedže je okruh veľmi náročný, len minimum ľudí sa ho odhodlá pokoriť. V pohorí nie sú žiadne hotely, obchody, cesty a ani telefónny signál. Počas celého treku budete sami v divokej prírode. Peruánska modrá obloha v kombinácii s vysokými štítmi, hlbokými dolinami a modrými jazerami tvoria nezabudnuteľnú kombináciu.

Huayhuash, Yerupaja

Náročnosť

Celý okruh Huayhuash má 115 km a budete potrebovať 9 dní na jeho dokončenie. Ak by ste išli s agentúrou, je možné sa autom dostať až do kempu Matacancha a tým si skrátiť trek na 8 dní. Niektorí ľudia sa rozhodnú aj pre dlhší čas v Huayhuash a navštívia mnoho údolí mimo hlavného okruhu. Tiež je možné ísť na 5/6 dní s tým, že skončíte v dedine Huayallapa. Ale takto by ste vynechali niektoré z najkrajších miest okruhu.

Celý okruh je veľmi náročný. Skoro celý čas sa nedostanete pod 4000 metrov nad morom a každý deň budete musieť prejsť minimálne jeden priesmyk vo výške 4700 až 5000 m n.m. Ak nie ste si istý vašou kondičkou, lepšie je si vybrať iný, jednoduchší trek. Celý okruh 115 km má okrem prvej dediny Llamac z ktorej vychádzate, iba jedno ďalšie trvalo osídlené miesto. Okrem nadmorskej výšky a vzdialenosti musíte ešte zobrať do úvahy, že budete spať každý deň v stanoch pri teplotách hlboko pod nulou.

Huayhuash, Paso Trapecio

Ísť sám, alebo s agentúrou

Okrem malej dediny cez ktorú budete prechádzať 6. (7.) deň, kde dostanete základne potraviny, si budete musieť doniesť všetku stravu so sebou. Keď k tomu pripočítate váhu stanu, spacáku a dalších základných vecí, je najlepšie si prenajať miestneho človeka (arriero), ktorý na osloch každý deň prenesie vaše veci do ďalšieho tábora, alebo ísť s miestnou agentúrou.

Mne sa nechcelo po každom namáhavom dni ešte stavať stan a variť a preto som sa rozhodol pre agentúru. Najbližšie väčšie mesto je Huaraz, kde je množstvo agentúr čo robia treky v celej oblasti. Väčšina z nich však nemá dobre renomé. Preto si vždy pred odchodom overte aké stany, alebo spacáky dostanete. Hoci ani na to sa nedá spoľahnúť, lebo nie vždy naozaj donesú na trek to čo vám predtým ukázali v agentúre.

Dá sa povedať, že skoro všetky agentúry s cenou pod 1000 peso musia niekde šetriť peniaze. Preto sa môže ľahko stať, že váš stan bude zatekať, spacák nebude vhodný na mínusové teploty, alebo strava bude obmedzená. Ak nemáte svoj stan a spacák, niekedy je lepšie ísť s drahšou agentúrou.

Huayhuash, Carhuacocha

Kedy navštíviť Huayhuash

Väčšina ľudí odporúča ísť v období od polovice mája do polovice septembra, keď je obdobie sucha. Ak môžete, odporúčal by som ísť najskôr v júni. Ja som bol v Huayhuash v polovici mája a stále pomerne často pršalo. Ďalším problémom bolo, že hlavná sezóna ešte nezačala a iba najlacnejšie agentúry mali dostatok klientov. V mojom prípade do všetkých stanov okrem môjho v noci zatekalo. Tiež som bol jediný, ktorého spacák bol vhodný na teploty okolo mínus 15 stupňov. Myslím si, že toto privilégium som dosiahol tým, že som sa nesnažil ešte zjednávať už aj tak pomerne nízku cenu 900 peso.

Huayhuash, Jirishanca
Huayhuash, Jahuacocha

Ďalšie poplatky

Celá trasa prechádza po súkromných pozemkoch a preto budete musieť platiť za stanové miesta, alebo či už len prechod cez konkrétne miesto. Celkovo to bude zhruba 40 dolárov. Ak cestujete sami, vždy si postavte stan v blízkosti dalších ľudí. V minulosti sa už viackrát vyskytli prepady stanov. Počas môjho treku jednej skupine v noci ukradli všetkých oslov a museli sa predčasne vrátiť do Huarazu.

Pred príchodom do Huayhuash sa nezabudnite dobre aklimatizovať na vysokú nadmorskú výšku. V oblasti Huaraz je mnoho zaujímavých kratší trekov. Jedným z najkrajších je Laguna 69, jazero v nadmorskej výške 4500 m n.m.

Huayhuash, Gangrajanca
Huayhuash, Carhuacocha
Huayhuash, Quebrada Guanacpatay

Huayhuash, Punta Tapush, Diablo Mudo
Huayhuash, Matacancha
Huayhuash, Punta Yaucha
Huayhuash camp
Huayhuash, Puscanturpa
Laguna 69
Laguna 69


7 komentárov

Súvisiace články

7 komentárov

Rainbow Mountain, jedinečná farebná hora v Peru - Dvere sveta dokorán 19. mája 2019 - 16:28

[…] Ak by ste chceli ísť na dlhšiu túru v Peru, okrem Ausangate by som ešte odporúčal pohorie Huayhuash pri meste Huaraz. Viac o Huayhuash sa môžete dočítať v tomto článku: http://dveresvetadokoran.sk/2019/04/24/huayhuash-peru-najlepsi-trek-mojho-zivota/ […]

Reply
Letenka na Faerské ostrovy kúpená. Ako zorganizovať cestu - Dvere sveta dokorán 20. januára 2020 - 19:23

[…] navštíviť v najbližšom období. Z tohto zoznamu sa mi už podarilo absolvovať túry v Huayhuash (Peru) a Yading (Čína), tiež som navštívil Bhután a v skalách vytesané kostoly v Lalibele a […]

Reply
Koronavírus a moja karanténa v Patagónii - Dvere sveta dokorán 19. marca 2020 - 2:40

[…] ktoré som doteraz navštívil. Moje ďalšie tri NAJ národné parky sú Torres del Paine v Čile, Huayhuash v Peru a Yading v Číne. V El Chaltén je možné absolvovať veľké množstvo túr, ale mne sa […]

Reply
Ako sa efektívne zbaliť na dovolenku - Dvere sveta dokorán 2. apríla 2020 - 20:45

[…] výlety sú väčšinou jednodňové, alebo prestávam v horských chatách. V prípadoch ako bola 10 dňová túra v peruánskom Huayhuash, kde je možné iba stanovať, si stan a spací vak prenajmem po príchode. So sebou si prinesiem […]

Reply
Otváranie hraníc. Kedy budeme môcť opäť cestovať - Dvere sveta dokorán 29. mája 2020 - 19:02

[…] Huayhuash trek, Peru […]

Reply
Moja najobľúbenejšia krajina v Južnej Amerike - Dvere sveta dokorán 1. augusta 2020 - 22:08

[…] skúsiť), množstvo krásnych horských jazier a môžete tu tiež absolvovať výborne túry. 9 dňový trek v pohorí Huayhuash bol pre mňa doteraz najlepšou túrou v mojom živote. Peru bolo prvou krajinou, ktorú som […]

Reply
TOP 10: Najkrajšie túry na svete - Dvere sveta dokorán 27. októbra 2020 - 22:58

[…] Odmenou za námahu bude krásna andská príroda s tyrkysovými jazerami a siedmimi šestisícovkami. Najvyšší vrch Yerupaja má 6617 metrov. Do Huayhuash sa najjednoduchšie dostanete z mesta Huaraz nachadajucom sa severne od Limy. Viac informácií o túre v pohorí Huayhuash nájdete v tomto staršom blogu. […]

Reply

Leave a Comment