Home Cestovateľský blog Čína a zdravé stravovanie. Zložitá kombinácia

Čína a zdravé stravovanie. Zložitá kombinácia

by Karol
3 komentáre

Čína a zdravé stravovanie môže byť veľmi ľahko považované za oxymoron. Ak sa pozriete na priemernú reštauráciu v Číne, veľa zdravých jedál na jedálnom lístku nenájdete. Väčšina jedál čo si budete môcť objednať bude plávať v oleji.

Olej, olej, všade olej

Problémom vo všeobecnosti je, že Číňana nevedia variť bez veľkého množstva oleja. Ak ich aj požiadate, aby použil menej oleja, výsledok bude stále rovnaký. Prvá reakcia pri objednávaní bude, že takto pripravené jedlo nebude chutné. Pri varení možno kuchár naozaj použije trocha menej oleja, tento rozdiel vy ale vôbec nepostrehnete.

Osobne v Číne nejem jedlá na prípravu ktorých je nutné použiť olej (okrem základných prísad). Týmto ale vylúčim viac ako 95 percent všetkých jedál. Problémom nie je len vysoká kalorická hodnota, ale aj ďalšie zdravotné riziká. V Číne je veľmi ťažké zaručiť kvalitu základných potravín použitých pri varení a v posledných rokoch sa tam vyskytlo veľa škandálov týkajúcich sa bezpečnosti potravín. V mnohých prípadoch sa jednalo práve o použité oleje.

Raňajky v Číne

Raňajky v Číne

Ráno je časť dňa keď sa budete môcť najesť pomerne bez problémov ak ste zvyknutí na čínske raňajky. Pokiaľ nebudete bývať v niektorých z novopostavených moderných štvrtí, každých pár desiatok metrov určite nájdete reštauráciu ponúkajúcu lacné raňajky. Výber je všade viac menej rovnaký. Varené vajcia (雞蛋), sójové mlieko (豆漿), malé buchty/ knedliky plnené mäsom, alebo zeleninou (包子), parené buchty bez plnky (饅頭), ryžová polievka (粥) a už menej zdravé na oleji pečené cesto (油條) podobné španielskemu churro. Mnoho obchodov na raňajky ponúka tiež rôzne rezancové polievky. 

Čína a zdravé stravovanie: Obed a večera

Ak chcete jesť trocha zdravšie, s výberom obeda a večere to bude zložitejšie.
Väčšina jedál, ktoré jem v Číne sú polievky. Jednou z najlepších a najznámejších je polievka z ťahaných rezancov s plátkami hovädzieho mäsa lamian (拉麵) pochádzajúca zo západočínskeho mesta Lanzhou. V Číne ale nájdete množstvo iných variácií rezancových polievok a to hlavne v provincii Shaanxi (Xian). 
Ďalšou možnosťou sú tofu polievky s čínskou kapustou (豆腐白菜湯), ku ktrorým si môžete objednať ryžu.
Plnené knedlíky (餃子 alebo 小籠包) sú tiež tou zdravšou alternatívou. Ale vyberte si tie pripravované na pare, alebo varené vo vode.

Objednať si tiež môžete na pare pripravenú celú rybu. V tomto prípade by sa jednalo o príliš veľkú porciu pre jedného človeka. Vo všeobecnosti je tendenciou v Číne objednať viac ako ľudia dokážu zjesť (hlavne v prípadoch väčších skupín). Niekedy sa čašníkom bude zdať zvláštne ak si objednáte iba hlavné jedlo s ryžou. Často sa vás ešte opýtajú, či ste si niečo nezabudli objednať.

Ťahané rezance s hovädzím mäsom 拉麵
Plnené knedlíky 小籠包

Na juhovýchode krajiny v provincii Guangzhou budete mať možnosť jesť skvelé dim sum (點心). Menšie plnené knedlíky pripravované na pare. Moje najobľúbenejšie sú tie z kreviet.
Hot pot (horúci kotlík) (火鍋) je tiež veľmi populárny v Číne. Vyberte si však ten bez čili papričiek ak chcete jesť niečo ľahšie na žalúdok.

Dim sum:

Hot pot 火鍋

Taiwan

Aj keď taiwanská kuchyňa má základ v kontinentálnej Číne, miestna strava sa dá označiť za menej mastnú a teda oveľa zdravšiu. Na Taiwane v podstate nemám problém so stravou ako pri cestovaní v kontinentálnej Číne, aj keď aj tam sa nájdu menej zdravé jedlá.

Mojimi najobľúbenejšími jedlami na Taiwane sú cestovinová polievka s hovädzím mäsom (牛肉麵) a hot pot(火鍋). Na začiatku môže byť koncept hot pot veľmi zvláštny pre ľudí prichádzajúcich z Európy. Na stôl dostanete surové potraviny, ktoré si už potom sami varíte. Nie je to ale nič zložité a celý proces budete určite považovať za zábavný. Existujú dva základne druhy kotlíkov. Malé individuálne a veľké spoločné. Individuálny si môžete zvoliť, ak každý človek chce iný druh polievky (hoci veľký sa dá tiež rozdeliť na menšie časti).

Taiwanské hovädzie cestoviny 牛肉麵
3 komentáre

Súvisiace články

3 komentáre

Dim Sum. To najlepšie z čínskej kuchyne - Dvere sveta dokorán 24. novembra 2019 - 15:51

[…] problém pri cestovaní v Číne je strašne mastná strava, o ktorej som už písal v jednom z predchádzajúcich blogov. Na pare pripravené dim sum s čerstvými krevetami je preto pre mňa ideálne jedlo. Je to nielen […]

Reply

Leave a Comment