Home Cestovateľský blog Moorea. Aktívna dovolenka na Tahiti

Moorea. Aktívna dovolenka na Tahiti

by Karol
1 comment

Tropické ostrovy Moorea a Bora Bora na Tahiti sú najznámejšie svojimi hotelovými izbami postavenými priamo nad hladinou mora. Tieto tichomorské ostrovy ale ponúkajú podstatne viac ako len opaľovanie, kúpanie v mori, alebo šnorchlovanie.
Ak by ste sa rozhodli stráviť čas mimo vášho hotelového komplexu, hlavne vnútrozemie ostrova Moorea má čo ponúknuť na niekoľko dní aktívnej dovolenky.

Moorea, Opunohu Bay

Cyklistika

Na cestovanie po ostrove si môžete prenajať auto, motorku, alebo bicykel. Cesta autobusmi je tiež možná, ale frekvencia odchodov autobusov je pomerne nízka. Ak by sa vám nechcelo čakať na autobus, môžete tiež skúsiť autostop. Moorea je malý ostrov a autostop je pomerne bezpečný . Zvyčajne netreba čakať dlho kým pri vás zastaví auto.


Ja by som odpuručil aspoň na jeden deň si prenajať bicykel. Cesta lemujúca celé pobrežie ostrova má len 60 km a hoci na niektorých úsekoch sú mierne stúpania, nie je to nič čo by priemerne zdatný, mladý človek nezvládol. Za jeden deň pomalým  tempom zvládnete prejsť dookola celý ostrov. Ďalšie dni by ste sa mali ale vybrať aj do vnútrozemia ostrova Moorea. 

Moorea mapa

Pešia turistika v okolí Lycee Agricole

Moorea je sopečný ostrov a najvyšší vrch Tohiea má 1207 metrov. Hoci na väčšinu vrchov sa nedá vôbec dostať, alebo na ich zdolanie je potrebné špeciálne vybavenie, na ostrove je množstvo jednoduchších turistických trás.

Hlavne v oblasti Lycee Agricole (bod 11 na mape), je niekoľko dobre značených trás prechádzajúcimi medzi ananásovými poľami. Ak by ste išli peši, môžete začať v dedinke Paopao (1), prejsť cez Lycee Agricole a skončiť v Opunohu Bay (3).
Nad Lycee Agricole vo výške 240 m n.m. je výhliadkové miesto Belvedere (7) odkiaľ je výhľad na Opunohu Bay, Cook’s Bay a vrch Rotui (4). Na Belvedere sa dá dostať autom, ale ďalej už budete musieť pokračovať peši. Jedna z kratších trás je na Three Pines pass (Trois Pinus) (6) s ešte krajším výhľadom na Rotui.

Na Three coconuts pass (3 cocos) (5) je to trocha ďalej z Belvedere, ale odmenou bude výhliadka z ešte väčšej výšky na severnú a aj južnú časť ostrova. Z Belvedere a Three Pines pass je možno vidieť iba severnú časť Moorea.

Moorea, Lycee Agricole
Moorea, Lycee Agricole

Naprieč ostrovom Moorea a Mou’aputa

Na Moorea je tiež možnosť dostať sa peši z južnej na severnú časť ostrova. Prvá trasa vedie z už spomínaného Belvedere cez Three coconut pass do dedinky Ha’apiti (3).
Druhá možnosť je začať v prístave Vai’are (9) a skončiť v dedine Paopao (1).


Asi najnáročnejší výstup, ktorý je možné urobiť samostatne a bez výstroja je na Mou’aputa (Pierced mountain) (10). Prvá časť trasy je jednoduchá cez les, ale druhá časť je veľmi strmá a na výstup budete musieť použiť laná. Z obidvoch strán chodníka sú strmé svahy a preto určite nechoďte na Mou’aputa v období dažďov, alebo keď je na chodníku blato. Výstup začína z dediny Afareaitu (2).

Moorea, výstup na Three Cocos Pass z Ha’apiti
Moorea, výstup na Mou’aputa
Moorea, výstup na Mou’aputa
Moorea, South Coast
Moorea, výhľad na Rotui z Three Pines pass
Tahiti, Moorea
Moorea, Lycee Agricole
Tahiti
Tahiti, Moorea
1 comment

Súvisiace články

1 comment

Moje cestovateľské plány po koronavíruse - Dvere sveta dokorán 26. apríla 2020 - 21:13

[…] cesta na Mooreu vo Francúzskej Polynézii v roku 2016 bola nezabudnuteľná a určite by som chcel spoznať aj […]

Reply

Leave a Comment