Home Cestovateľský blog Najkrajšie národné parky v Číne

Najkrajšie národné parky v Číne

by Karol
11 komentárov

Moje najobľúbenejšie národné parky a prírodné rezervácie v Číne.

Pri rozlohe 9,6 milióna kilometrov štvorcových nie je prekvapujúce, že príroda v Číne je jednou z najrozmanitejších zo všetkých štátov sveta. Tu je zoznam podľa mňa najkrajších miest, ktoré som v Číne navštívil.

Hua Shan

Národné parky v Číne, Hua Shan

Jedna z piatich posvätných taoistických hôr v Číne sa nachádza len 30 minút cesty rýchlovlakom z mesta Xian. Návšteva Hua Shan by sa dala zvládnuť aj ako jednodňový výlet zo Xian, ale odporúčal by som stráviť aspoň jednu noc buď pod horou, alebo priamo na hore. Takto by ste sa aspoň na pár hodín vyhli davom Číňanov, ktoré stretnete na každom kroku pri ceste po tejto najľudnatejšej krajine sveta. Na Hua Shan sa dá dostať lanovkou, ale aj peši. Ak by ste bývali pod horou, ráno sa môžete vyviezť lanovkou na vrchol, spraviť niekoľko hodinový okruh na Hua Shan a potom zísť dole peši. Ak by ste chceli absolvovať obe cesty peši, budete musieť prespať na Hua Shan. V o mojej ceste na Huashan.

Huang Shan

Národné parky v Číne, Huang Shan

Jedným z najznámejších národných parkov v Číne je Huang Shan (Yellow Mountain). Už po stáročia sú jeho vrchy ponorené v hmle zobrazované na čínskych maľbách. Huang Shan sa nachádza len necelé 3 hodiny cesty rýchlovlakom zo Šanghaja. Ak by ste prespali pod horou, Huang Shan by sa dal navštíviť ako jednodňový výlet. Osobne by som ale odporučil stráviť jednu noc na hore, lebo celková rozloha národného parku je väčšia ako v prípade Hua Shan. Opäť sa môžete dostať lanovkou až na vrchol a dole už zísť peši.

Sanqing Shan

Národné parky v Číne, Sanqing Shan

Sanqing Shan sa nachádza v provincii Jiangxi, juhozápadne od Huang Shan. Jeho granitové vrcholy sa podobajú na Huang Shan, ale Sanqing Shan je menší a aj menej navštevovaný ako Huang Shan. Oba tieto národné parky sú najkrajšie keď sú zahalené do jemnej hmly.

Wuyi Shan

Národné parky v Číne, Wuyi Shan

V provincii Fujian, neďaleko od Sanqing Shan sa nachádza vulkanické pohorie Wuyi Shan. Táto prírodná rezervácia je zapísaná do zoznamu UNESCO.

Yangshuo

Národné parky v Číne, Yangshuo

Väčšina ľudí už počula o krasovom pohorí na juhozápade Číny pri meste Yangshuo. Okrem pešej turistiky môžete Yangshuo spoznávať aj plavením sa na bambusových pltiach, alebo na bicykloch. V každom prípade by som odporučil ubytovať sa v niektorej z menších dediniek a nie priamo v super turistickom Yangshuo.

Yuanyang

Yuanyang

Ryžové polia Yuanyang sa nachádzajú na juhu Číny v provincii Yunnan. Yuanyang sú asi najzaujímavejšie v jarnom období, keď sú ešte ryžové terasy plné vody a pôsobia ako veľké zrkadlá odrážajúce slnečné lúče.

Zhangjiajie (Wulingyuan)

Zhangjiajie

Zhangjiajie preslávili tvorcovia filmu Avatar, ktorí si brali inšpiráciu z jeho jedinečných pieskovcových pilierov. Mnohé z nich sú vysoké až 200 metrov. Najznámejšie skalnaté formácie sú preplnené turistami, ale park je veľmi veľký a môžete tu stráviť niekoľko dní a na mnohých miestach budete mať Zhangjiajie iba pre seba.

Yading

Národné parky v Číne, Yading

Yading leží v západnej časti Sichuanu obývanej hlavne Tibeťanmi. Najvyšší vrch Chenrezing má výšku 6032 metrov. Ak by ste mali dosť síl, odporučil by som spraviť celý okruh 30 kilometrov okolo Chenrezing. Na túru musíte byť dobre aklimatizovaní, kedže najvyšší horský prechod na tomto okruhu je vo výške 4995 metrov nad morom. Viac o mojom treku v Yading.

Zhangye Danxia National Geopark

Zhangye Danxia

Zhangye Danxia National Geopark sa nachádza na čínskej časti hodvábne cesty v provincii Gansu. Tieto pieskovcové hory sa nachádzajú na rozlohe niekoľko desiatok kilometrov štvorcových a každá oblasť má svoje špecifické sfarbenie.

Karakoram Highway

Karakoram Higway

Karakoram Highway je cesta spájajúca zapadnú časť Číny s Pakistanom. Najvyšší bod sa nachádza na hraničnom prechode Khunjerab pass v nadmorskej výške 4714 metrov. Celá cesta je lemovaná mnohými jazerami a krásnymi horami pohoria Karakoram. Ak by ste mali možnosť, odporučil by som prejsť až na pákistanskú časť Katakoram Highway, kde je príroda ešte krajšia ako na čínskej strane.

Tibet

Mount Everest

V Tibete je ťažko vybrať len jedno, najkrajšie miesto. Je jedno ktorým smerom sa pohnete, celá náhorná plošina oplýva krásou. Je len škoda, že z politických dôvodov je cestovanie v tejto oblasti pomerne zložité.

Jiuzhaigou a Changbai Shan

Changbai Shan je stratovulkán nachádzajúci sa na hranici so Severnou Kóreou a Jiuzhaigou je národný park v Sichuane známy svojimi veľmi čistými, mnohofarebnými jazerami. Tieto dva národné parky sa mi zatiaľ nepodarilo navštíviť, ale určite sa krásou vyrovnajú ostatným tu spomínaným miestam.

Moje najobľúbenejšie malé historické mestá v Číne: http://dveresvetadokoran.sk/2019/05/06/menej-zname-male-historicke-mesta-v-cine/

11 komentárov

Súvisiace články

11 komentárov

Rainbow Mountain, jedinečná farebná hora v Peru - Dvere sveta dokorán 19. mája 2019 - 16:27

[…] Letecké spoločnosti […]

Reply
“Tibet” individuálne a bez povolení - Dvere sveta dokorán 28. mája 2019 - 17:36

[…] Letecké spoločnosti […]

Reply
Yading, najkrajšia jednodňová túra môjho života - Dvere sveta dokorán 3. júna 2019 - 16:54

[…] Letecké spoločnosti […]

Reply
Lonely Planet zľava 50% na všetky produkty - Dvere sveta dokorán 3. augusta 2019 - 13:10

[…] Ak by ste sa chceli inšpirovať kam cestovať nabudúce, tu je zoznam mojich najobľúbenejších národných parkov v Číne: http://dveresvetadokoran.sk/2019/05/16/najkrajsie-narodne-parky-v-cine/ […]

Reply
Biznis trieda Budapešť-Tokio, Bangkok, USA 1360€ - Dvere sveta dokorán 7. septembra 2019 - 17:08

[…] v meste Xian je možné využiť na návštevu terakotovej armády, alebo posvätnej hory HuaShan. Pri presadaní v Číne na další medzinárodný let občania SR nepotrebujú víza až po dobu […]

Reply
Biznis trieda Čína 999€, Bangkok, Phuket od 1150€ - Dvere sveta dokorán 1. októbra 2019 - 18:56

[…] pamiatky UNESCO. Prvým sú hlinené opevnenia, takzvané Tulou a druhým je vulkanické pohorie Wuyi Shan. Xiamen je tiež dobre napojené na čínsku vlakovú sieť a nie je problém sa rýchlo dostať do […]

Reply
Ako navštíviť Čínu bez víz až po dobu 12 (14) dní - Dvere sveta dokorán 16. októbra 2019 - 18:45

[…] najobľúbenejšie národné parky a malé historické mestá v […]

Reply
Hua Shan, jedna z najkrajších čínskych hôr - Dvere sveta dokorán 17. októbra 2019 - 12:34

[…] Na inšpiráciu ešte pripájam moje najobľúbenejšie národné parky v Číne. […]

Reply
KLM Biznis trieda z Budapešti do Číny za 1260 eur - Dvere sveta dokorán 26. októbra 2019 - 13:56

[…] nechať inšpirovať, tu nájdete zoznam mojich najobľúbenejších malých historických miest a národných parkov/ prírodných rezervácii v […]

Reply
Finnair biznis trieda z Viedne do Číny za 1290 eur - Dvere sveta dokorán 27. novembra 2019 - 14:45

[…] Jar je vo všeobecnosti veľmi dobré obdobie na cestovanie po Číne. Moje najobľúbenejšie malé historické mestá a národné parky v Číne. […]

Reply
Austrian biznis trieda z Košíc a Prahy do Ázie 1290€ - Dvere sveta dokorán 21. decembra 2019 - 10:23

[…] Čína, Zhangye Danxia […]

Reply

Leave a Comment