Home Cestovateľský blog Yading, najkrajšia jednodňová túra môjho života

Yading, najkrajšia jednodňová túra môjho života

by Karol
6 komentárov

Národný park Yading sa nachádza v juhozápadnej Číne, v tibetskej časti provincie Sichuan. Najvyšší vrch Chenrezing má nadmorskú výšku 6032 metrov. Chenrezing (čínsky názov Xiannairi) spolu s Jambeyang a Chana Dorje tvoria trojicu posvätných tibetských hôr okolo ktorých Tibeťania vykonávajú takzvanú malú a veľkú koru. Kora je tibetské slovo znamenajúce púť okolo posvätných hôr.

Yading, malá kora

Yading, Chenrezing, chrám Chong Gu

Malá kora má zhruba 28 kilometrov a dookola obchádza celú horu Chenrezing. Túra je dosť namáhavá, lebo sa celá nachádza nad 4000 metrov nad morom, pričom je nutné prejsť dva priesmyky v nadmorskej výške 4700 metrov.

Väčšina ľudí odporúča na malú koru dva dni, s tým, že je nutné niesť so sebou všetku stravu a aj stan so spacákom. Ja som nemal potrebné vybavenie na stanovanie a preto som sa rozhodol urobiť túru v priebehu jedného dňa. Ak ste ale nikdy neabsolvovali dlhšiu túru vo vyšších nadmorských výškach, odporúčal by som radšej dva dni.

Celkovo je pomerne jednoduché sledovať chodník a na túru nie je potrebný sprievodca. Ak by ste išli v smere hodinových ručičiek, na miestach kde sa chodník rozdvojuje je potrebné ísť vždy doprava. Hora Chenrezing musí byť stále po vašej pravej strane.

Ako sa vyhnúť čínskym turistom v Yading

Yading, Jambeyang, pastviny Luorong

V poslednom období je Yading veľmi obľúbenou turistickou destináciou pre čínskych turistov. Z tohto dôvodu je nutné správne naplánovať program túry, aby ste sa vyhli hlučným skupinkám turistov.

Pred túrou je lepšie prespať priamo v národnom parku v dedine Yading. V dedine je množstvo hotelov a pokiaľ nebudete cestovať počas hlavných čínskych sviatkov, nie je potrebné rezervovať hotel dopredu. Dedina Yading je vzdialená niekoľko kilometrov od miesta začiatku túry. Súkromná doprava je úplne vylúčená z celej oblasti a do chrámu Chong Gu , kde začína túra chodí pravidelne autobus. Najlepšie je ísť prvým autobusom, ktorý odchádza po siedmej hodine ráno, aby ste sa vyhli ostatným turistom.

Z Chong Gu je prvých šesť kilometrov možné absolvovať na elektrickom autobuse. V podobných prípadoch keď to nie je naozaj nutné, tak vždy idem radšej peši. V Yading by som ale ráno odporúčal prejsť prvú časť až na pastviny Luorong v autobuse. Peši by cesta trvala minimálne jednu hodinu, a to by vás už na autobuse predbehli stovky čínskych turistov.

Trasa z Chong Gu do na pastviny Luorong je veľmi pekná, ale skôr by som ju odporúčal absolvovať peši prvé popoludnie po príchode, po ubytovaní sa v Yading dedine.

Z pastvín Luorong k Milk Lake (Mliečne jazero)

Yading, Milk Lake

Pastviny Luorong sa nachádzajú v nadmorskej výške 4180 metrov. Tu mnoho čínskych turistov presadá z autobusu na kone, aby prekonali posledných 5 kilometrov k Milk Lake v nadmorskej výške 4480 metrov. Ak budete dobre aklimatizovaný na nadmorskú výšku a pôjdete prvým autobusom, mali by ste sa dostať k Milk Lake ako prvý. Toto ľadovcové jazero tesne pod prvým priesmykom má veľmi peknú zelenú farbu.

Yading, 5 Color Lake

Od Milk Lake je to už len asi 20 minút k 5 Color Lake (5 farebné jazero) v nadmorskej výške 4530 metrov. Toto jazero sa nachádza priamo pod Chenrezing a vyznačuje sa kryštálovo čistou vodou.

99,99% všetkých turistov už od 5 Color Lake nepokračuje ďalej a vráti sa tou istou trasou naspäť do chrámu Chong Gu. Ja som za Milk Lake stretol iba jednu skupinku štyroch čínskych turistov.

Jazero 5 Color k prvému priesmyku (First col) a Rese Lake

Yading, výhľad z prvého priesmyku

Ak by ste sa rozhodli neabsolvovať celú túru okolo Chenrezing, odporučil by som aspoň vyjsť k prvému priesmyku odkiaľ je veľmi pekný výhľad na celú dolinu.

Od jazera 5 Color je nutné opäť zísť k Milk Lake a odtiaľ je to už len asi 1,5 kilometra k prvému priesmyku v nadmorskej výške 4700 metrov. Z prvého priesmyku postupne zostúpite 370 výškových metrov do údolia, kde väčšina ľudí kempuje počas dvojdňovej túry. Najkrajšou časťou tohto úseku je ďalšie zelené alpinské jazero Rese.

Yading, Rese Lake

Od Rese Lake k druhému priesmyku

Výstup na druhý priesmyk bol pre mňa najťažším výstupom v mojom živote. Doteraz sa mi nikdy ani vo vyšších nadmorských výškach nestalo, že by som potreboval dlhší oddych.

Od kempu je to ešte asi 350 výškových metrov k druhému priesmyku. Mentálne najťažší bol moment, keď po výstupe na další kopec sa predomnou odhalila ďalšia dolina, do ktorej som musel zísť a odtiaľ som až dostal na druhý priesmyk.

Nikdy som nebol stave, že by som si myslel, že výstup na druhý priesmyk nezvládnem, ale po niekoľkých hodinách túry som si musel ľahnúť a pospať asi 15 minút. Po krátkom oddychu som už veľmi pomalým tempom vyšiel až k priesmyku vo výške 4660 metrov.

Od druhého priesmyku do chrámu Chong Gu

Yading

Z priesmyku, na ktorom sú upevnené tisícky pestrofarebných tibetských modlitebných vlajoček je to ešte 4 až 5 kilometrov naspäť do chrámu Chong Gu. Našťastie na celej trase už nie je žiadne stúpanie a chodník celý čas pozvoľne klesá. Zhruba kilometer pred Chong Gu chodník prechádza okolo Pearl Lake, posledného z väčších jazier.

Po skoro 20 kilometroch, keď som nestretol skoro žiadneho človeka bolo Pearl Lake jedno veľké sklamanie. Desiatky hlučných turistov ma opäť vrátili do hlučnej čínskej reality.

Yading, Chenrezing, Pearl Lake

Yading. Záver

Túra v Yading okolo Chenrezing bola bezpochýb najkrajšou jednodňovou túrou na akej som doteraz bol. Ak by ste rozhodli nespraviť celý okruh, Yading sa stále oplatí navštíviť. Podstatné je si dobre naplánovať túru, aby ste sa vyhli ostatným turistom.

Moje najobľúbenejšie národné parky v Číne: http://dveresvetadokoran.sk/2019/05/16/najkrajsie-narodne-parky-v-cine/

Najkrajšia viacdňová túra môjho života: http://dveresvetadokoran.sk/2019/04/24/huayhuash-peru-najlepsi-trek-mojho-zivota/

6 komentárov

Súvisiace články

6 komentárov

Hua Shan, jedna z najkrajších čínskych hôr - Dvere sveta dokorán 17. októbra 2019 - 12:33

[…] Ak by ste mali naplánovanú cestu do provincie Sichuan, odporúčal by som tiež absolvovať túru v Yading, ktorá bola doteraz asi mojou najkrajšou jednodňovou túrou. […]

Reply
Finnair biznis trieda z Viedne do Číny za 1290 eur - Dvere sveta dokorán 27. novembra 2019 - 14:49

[…] Yading v Sichuane 0 comment Facebook […]

Reply
Výber z bankomatov v zahraničí. Ázijské krajiny - Dvere sveta dokorán 11. decembra 2019 - 10:59

[…] Yading, Čína […]

Reply
Letenka na Faerské ostrovy kúpená. Ako zorganizovať cestu - Dvere sveta dokorán 20. januára 2020 - 19:26

[…] v najbližšom období. Z tohto zoznamu sa mi už podarilo absolvovať túry v Huayhuash (Peru) a Yading (Čína), tiež som navštívil Bhután a v skalách vytesané kostoly v Lalibele a Tigray […]

Reply
Koronavírus a moja karanténa v Patagónii - Dvere sveta dokorán 19. marca 2020 - 2:41

[…] navštívil. Moje ďalšie tri NAJ národné parky sú Torres del Paine v Čile, Huayhuash v Peru a Yading v Číne. V El Chaltén je možné absolvovať veľké množstvo túr, ale mne sa podarilo dostať […]

Reply
Ako sa efektívne zbaliť na dovolenku - Dvere sveta dokorán 2. apríla 2020 - 20:46

[…] Čína, Yading […]

Reply

Leave a Comment