Home Letecké spoločnosti Jednosmerná letenka: možné problémy pred cestou

Jednosmerná letenka: možné problémy pred cestou

by Karol
2 komentáre

Ak neviete kedy a odkiaľ budete cestovať späť domov, jednosmerná letenka sa môže zdať najjednoduchším riešením pri dlhších cestách do zahraničia. Pri cestách mimo Európy sa však môžete dostať do problémov už pri check-in ak nemáte letenku domov, alebo do tretej krajiny.

Jednosmerná letenka a problém s imigračnými orgánmi

Mnoho ľudí vie, že pri cestách mimo EU sa len s jednosmernou letenkou do lietadla dostanú ťažko. Na internetových fórach sa ale stále často stretávam so sťažnosťami cestujúcich, ktorí si museli narýchlo na letisku kupovať ďalšiu letenku.

Ak letecká spoločnosť vyžaduje potvrdenie o nasledujúcom lete z vašej destinácie, nie je to z dôvodu, že by chcela zarobiť na predaji ďalšej letenky. Imigračné orgány väčšiny krajín vyžadujú od leteckých spoločností, aby mali pasažieri zabezpečenú letenku domov, alebo aspoň do tretej krajiny. Ak by bol vstup do krajiny imigračnými orgánmi zamietnutý z dôvodu, že pasažier nemá letenku do ďalšej krajiny, letecká spoločnosť by musela na vlastné náklady prepraviť cestujúceho späť do krajiny odkiaľ priletel.

Ako vyriešiť problém s letenkou

Ak neviete kam a kedy bude vaša cesta pokračovať, najlepšie je kúpiť refundovateľnú letenku do ďalšej krajiny. Musíte ale pamätať na to, že odlet musí byť v rámci obdobia platnosti víz, alebo bezvízového styku. V tomto prípade jediným problémom je, že väčšina leteckých spoločností má základne poplatky za zrušenie letenky. Stále je ale lepšie prísť o 20 eur za zrušenú letenku, ako keby ste nemohli odcestovať.

Letenku môžete tiež kúpiť cez online cestovnú kanceláriu, ktorá ponúka možnosť do 24 hodín po kúpe zadarmo zrušiť let. Príkladom môžu byť internetový predajcovia leteniek Expedia, alebo Orbitz. Pozor, je ale možné, že pri niektorých národných stránkach týchto online CK nie je možné bezplatne zrušiť už zakúpenú letenku. Pred platbou si preto vždy tento fakt overte a najlepšie je spraviť si screenshot s touto informáciou. Pravdepodobne nikto nebude overovať platnosť letenky pri check in ak táto už bola zrušená. Osobne by som ale touto formou kupoval letenku až tesne pred odletom a zrušil by som ju až po prílete do destinácie. Ďalšou možnosťou by bolo kúpiť lacnú letenku s nízkonákladovou leteckou spoločnosťou.

Jednosmerná letenka – záver

Z mojej skúsenosti možem povedať, že pri cestách do Ázie, alebo v rámci Ázie minimálne v 95% prípadoch som musel poskytnúť údaje o ďalšom lete. Ak by ste chceli skúsiť šťastie a nekupovať dopredu letenku, odporučil by som prísť na letisko s dostatočnou časovou rezervou. V prípade problémov tak budete mať dostatok času na kúpu novej letenky. V prípade ak by ste napríklad prilietali do Thajska a odlietali domov z Malajzie, nemali by ste mať podľa mňa žiadny problém so zdôvodnením, že budete cestovať autobusom medzi dvoma krajinami. Ak by ste ale prilietali na Filipíny a odlietali z Japonska, letenku z Filipín do tretej krajiny už budete potrebovať.

Ako ušetriť na vnútroštátnych letoch v niektorých krajinách mimo Európy.
Čo robiť ak neviete nájsť lacnú jednosmernú letenku.

2 komentáre

Súvisiace články

2 komentáre

Jednosmerné letenky v biznis triede. Ako ušetriť pri kúpe - Dvere sveta dokorán 23. decembra 2019 - 9:43

[…] Cena spiatočnej letenky v biznis triede bude skoro vždy výhodnejšia ako v prípade jednosmernej letenky. Ak by ste ale potrebovali iba jednosmernú letenku, odporúčal by som aj tak kúpiť spiatočnú letenku. Let do vašej destinácie rezervujte v biznis triede a návrat (ktorý nevyužijete) v ekonomickej triede. Jediným problémom môže byť, že nie všetky letecké spoločnosti umožňujú kombináciu ekonomickej a biznis triedy v jednej letenke. Kúpou spiatočnej letenky sa tiež vyhnete problémom pri check-in. Pri cestách do mnohých krajín mimo Európskej Únie letecké spoločnosti už pri check-in vyžadujú spiatočnú letenku, alebo letenku z vašej destinácie do tretej krajiny. Viac o problémoch s jednosmernými letenkami sa môžete dočítať v tomto blogu. […]

Reply
Čo robiť ak neviete nájsť lacnú jednosmernú letenku - Dvere sveta dokorán 5. mája 2020 - 16:02

[…] Veľa leteckých spoločností predáva jednosmerné letenky podstatne drahšie ako je polovica ceny spiatočnej letenky. V Európe sa kúpou letenky s nízkonákladovou leteckou spoločnosťou dá jednoducho vyhnúť takýmto predražením letenkám. Nízkonákladové letecké spoločnosti vždy predávajú konkrétny sektor za fixnú cenu, bez ohľadu či kupujete jednosmernú, alebo spiatočnú letenku. V regiónoch ako Južná Amerika, alebo v Afrika môžete mať ale problém nájsť lacnú jednosmernú letenku, kedže v týchto oblastiach je len málo nízkonákladových leteckých spoločností. Podobný problém s lacnými jednosmernými letenkami môže niekedy nastať aj pri diaľkových letoch. Pri kúpe jednosmerných leteniek na medzinárodných letoch je tiež potrebné si uvedomiť, že v niektorých krajinách môžete mať problém s imigračnými úradmi, ktoré vám nemusia povoliť vstup do krajiny. […]

Reply

Leave a Comment