Home Cestovateľský blog Najčastejšie podvody pri cestách v zahraničí

Najčastejšie podvody pri cestách v zahraničí

by Karol
5 komentárov

Pri cestách v zahraničí na nás číha na každom kroku množstvo nástrah. Veľa ľudí sa bude snažiť využiť našu neznalosť miestneho prostredia na obohatenie sa na náš úkor. Aké sú najčastejšie podvody, s ktorými sa môžete stretnúť pri cestách v zahraničí? V tomto článku spomeniem zopár klasických príkladov podvodov, s ktorými som sa osobne stretol pri mojich pobytoch mimo Slovenska.

Letisko Dakar – úplatok pre imigračného pracovníka

Stretnutie so skorumpovaným úradníkom nie je ojedinelým javom pri cestách v zahraničí.

Môj nedávny výlet do Senegalu som začal plánovať z Ázie a preto som pri sebe nemal potvrdenie o očkovaní proti žltej zimnici. Z Taiwanu som letel priamo do Etiópie, kde som strávil dva týždne a následne som pokračoval do Dakaru. Pri cestách do Senegalu z krajiny s výskytom žltej zimnice (čo je prípad aj Etiópie), je nutné mať potvrdenie o očkovaní. Môj očkovací preukaz som mal ale na Slovensku a po prílete som vedel poskytnúť iba jeho fotografiu.

Imigračný úradník na Dakarskom letisku chcel ale vidieť originál. Podľa jeho vyjadrenia ak ho nepredložím, budem musieť zaplatiť 30 eur. Mojou odpoveďou bolo, že 30 eur zaplatím, ale len ak mi dá účtenku. Žiadny oficiálny doklad pravdaže nebol možný vystaviť a tak imigračný úradník skúsil ešte pohroziť, že posunie môj prípad nadriadenému a potom budem musieť zaplatiť pokutu 60 eur. Ja som ostal neoblomný, aj keď som si nebol istý ako celá záležitosť dopadne.

Po niekoľkých minútach ma naozaj odviedol k nadriadenému, ktorému iba ukázal môj pas a nič nepovedal. Šéf iba prikývol hlavou a pas mi bol hneď vrátený bez toho, že by som musel dať akýkoľvek úplatok.

Podvody v zahraničí: “Falošný” policajt v Teheráne

Podvody v zahraničí

Falošní policajti, ktorí chcú kontrolovať doklady sa vyskytujú hlavne v krajinách Južnej a Strednej Ameriky. Najlepšie je nosiť so sebou fotokópiu pasu. Ak by chcel niekto vidieť originál, je podľa mňa lepšie povedať, že pas je na hoteli. Ďalšou možnosťou je povedať, že ste ochotní pas ukázať, ale len na policajnej stanici. Toto platí hlavne v prípade neuniformovaných ľudí tvrdiacich, že sú policajti.

Pri mojej návšteve Teheránu som bol raz požiadaný človekom v civilnom oblečení, aby som mu ukázal svoje dokumenty. Ja som si ho ale vôbec nevšímal a pokračoval som v chôdzi. Ešte asi tri krát za mnou niečo zakričal, ale ja som neoblomne kráčal ďalej. Až dvaja náhodne okolo prechádzajúci vojaci ma na jeho rozkaz zastavili. Až vtedy som si uvedomil, že sa asi naozaj jedná o skutočného policajta.

Po mojom “pokuse o útek” som bol policajtom a dvoma vojakmi odprevadený na najbližšiu policajnú stanicu. Po vysvetlení celej situácie a mojom ospravedlnení ma našťastie policajti veľmi rýchlo prepustili.

Neznámy človek si v Ekvádore chce rozdeliť nájdené peniaze

Tento trik sa tiež vyskytuje hlavne v Južnej Amerike. Na ulici vás zastaví neznámy človek s tým, že práve našiel peniaze a či nie sú vaše. Po vašej negatívnej reakcii vám ponúkne, že si peniaze s vami rozdelí.

Ja som takúto situáciu zažil v Quite, kde si chcel jeden miestny pán so mnou rozdeliť rolku dolárových bankoviek. Predpokladám, že by som bol rýchlo okradnutý jeho kumpánmi v malej uličke, do ktorej ma chcel dostať.

Podvody v zahraničí: Nefungujúci taximeter

Jeden z najčastejších podvodov s ktorým sa môžete stretnúť v zahraničí sú “nefungujúce” taximetre. Ak taxikár hneď na začiatku nie je ochotný zapnúť taximeter, určite sa nebudem s ním ďalej jednať. Podľa mňa existuje veľká šanca, že takýto človek vás nakoniec nejakým spôsobom okradne aj keď zapne taximeter. V takomto prípade si radšej počkám na další taxík.

Rezervovaný hotel má problém s hadmi

Podvody v zahraničí. Amritsar

Taxikári sa vás často budú snažiť dostať do hotelov, kde dostávajú komisiu za každého nového zákazníka. Že máte rezerváciu hotela ich tak jednoducho neodradí. Najčastejšie sa vás budú snažiť presvedčiť, že váš hotel bol zatvorený. Doteraz najkreatívnejší bol môj taxikár v Indii, ktorý mi tvrdil, že môj hotel je “zamorený” hadmi.

Ozbrojený prepad hotela v Argentíne

Tento prípad nepatrí do kategórie podvodov a nemal som žiadnu šancu vyviaznuť z neho bez finačnej ujmy. Latinská Amerika môže byť pomerne nebezpečná, ale mne sa podarilo bez žiadneho incidentu stráviť cestovaním po Južnej a Strednej Amerike vyše dva roky. Až kým som sa nedostal do Argentíny.

Do rezervovaného hostela v Buenos Aires som sa dostal o 11 ráno. Kedže na recepcii bolo veľa ľudí, bol som odvedený do vedľajšej miestnosti, kde som mal vyplniť hotelové tlačivo. Po asi dvoch minútach ku mne pristúpil mladý chalan mieriaci na mňa revolverom. Predpokladal som, že sa jedná o zlý žart a preto som sa ho po španielsky opýtal čo chce. V tom momente stratil trpezlivosť a silno ma udrel revolverom po hlave.

Moje doklady, peniaze a kreditná karta boli v tom čase na stole predo mnou. Vo vrecku nohavíc som mal ešte jednu kreditnú kartu a rozhodol som sa zachrániť aspoň tú. Predstieral som, že som stratil vedomie a zvalil som sa na zem. Zároveň som telom prikryl vrecko s kreditnou kartou.

Buenos Aires
Buenos Aires

Čo som netušil bol fakt, že na recepcii sú další štyria mladíci so zbraňami. Nakoniec za obeť útoku padli môj malý a veľký batoh a tiež peniaze na stole. Našťastie môj pas a kreditná karta mladíka nezaujali. Po tom, čo mi v nemocnici zašili hlavu, som mohol ísť celý zakrvavený na nákupy a nahradiť stratené veci.

Najdôležitejšie z celého tohto incidentu je si uvedomiť, že v prípade ozbrojeného prepadu je najlepšie neklásť žiadny odpor.

Ďalšie podvody v zahraničí

Existuje množstvo dalších podvodov a foriem ako sa vás môže niekto pokusíť obrať o vaše cennosti, alebo peniaze. Pri ďalsom z častých podvodov je obeť pošpinená napríklad horčicou. Po odpútaní pozornosti človekom, ktorý sa snaží očistiť zašpinené miesto je obeť okradnutá jeho spolupracujúcimi.

Pri cestách v zahraničí je nutné ostať stále ostražitý a zhodnotiť bezpečnosť prostredia, v ktorom sa nachádzate. Nie vždy sa dá všetkým nepríjemnostiam vyhnúť, ale minimálne je možné eliminovať väčšinu z nich.

Moje obľúbené aplikácie a web stránky pri cestách v zahraničí: http://dveresvetadokoran.sk/2019/04/03/moje-oblubene-aplikacie-a-web-stranky/

5 komentárov

Súvisiace články

5 komentárov

Máte SSSS na palubnom lístku pri ceste do USA? - Dvere sveta dokorán 4. septembra 2019 - 12:37

[…] Cestovateľský blog […]

Reply
Čo ma najviac irituje pri cestovaní - Dvere sveta dokorán 2. marca 2020 - 17:24

[…] Časté podvody, s ktorými som sa stretol pri cestách v zahraničí. Na čo si dávať pozor. […]

Reply
Cesta k Angel Falls. Môj najdobrodružnejší výlet - Dvere sveta dokorán 13. apríla 2020 - 0:44

[…] zrazu zastavilo a jeden z mužov vstúpil so pištolou v ruke! Tento krát mi ale našťastie nikto hlavu zbraňou nerozbil ako o pár rokov neskôr v Buenos Aires. Nad nami len letel väčší vták, ktorého šofér zostrelil a po tom ako dopadol do džungle sme […]

Reply
Cestovanie v zahraničí: čoho sa obávam najviac - Dvere sveta dokorán 2. decembra 2020 - 18:35

[…] problémy. O podvodoch, s ktorými sa cestovatelia stretávajú najčastejšie som už písal v minulosti. Pre mňa najobávanejším faktorom pri cestovaní je autobusová […]

Reply
Kam ísť v Iráne. 20 najzaujímavejších miest - Dvere sveta dokorán 12. januára 2021 - 21:25

[…] Teherán je dôležitý dopravný uzol a väčšina návštevníkov Iránu sa mu nevyhne. Ak by som si mal vybrať, čo najviac charakterizuje Teherán, tak by to bola chaotická doprava. Ak máte dostatok času, odporučil by som vám tu stráviť aspoň dva dni, aby ste zažili aj iránsky veľkomestský život. Hlavne severné štvrte mesta pôsobia modernejšie od zvyšku Iránu. Medzi turistami najnavštevovanejšie miesta patria palác Golestan a jedinečné múzeum šperkov (National Jewel Museum). Teherán je notoricky známy falošnými policajtami, s ktorými som “mal skúsenosť aj ja”. […]

Reply

Leave a Comment