Home Cestovateľský blog Tulou. Preslávi Mulan ďalšiu čínsku destináciu?

Tulou. Preslávi Mulan ďalšiu čínsku destináciu?

by Karol
1 comment

Tulou (土樓) sú opevnené obydlia skupiny čínskeho obyvateľstva nazývaných Hakka, nachádzajúce sa v juhovýchodnej Číne. Existuje množstvo príkladov, keď boli konkrétne miesta preslávené hollywoodskymi filmami. V Číne to je napríklad Zhangjiajie, takzvané Avatar hory. Pláž Maya bola preslávená filmom The Beach, Petru v Jordánsku preslávil ešte v 80. rokoch film Indiana Jones a Angkor Wat sa dostal do širšieho povedomia po premiére filmu Lara Croft -Tomb Rider.

Tulou Gaobei
Gaobei

Film Mulan natáčaný v Tulou

Na jar 2020 príde do kín nový hraný film Mulan. Mulan Hua je legendárna čínska bojovníčka, ktorá ide do vojny prezlečená za muža namiesto svojho otca. Pri vyslovení slova Mulan si väčšina ľudí spomenie na animovaný Disney film z 90. rokov. Nová Mulan má byť historicky autentickejšia ako tá animovaná, ale hneď na začiatku filmári z Hollywoodu zaradili dej do nesprávnej provincie.

Hollywood často nebol historický presný, a dej odohrávajúci sa v majestátnych Tulou je určite vizuálne atraktívnejší ako malá čínska dedina spred 1600 rokov. Túto časť Číny navštevuje množstvo čínskych turistov, ale zahraničných návštevníkov tu stretnete len veľmi málo. Predpokladám ale, že po premiére filmu Mulan bude toto historické územie ešte viac navštevované ako doteraz. A to nielen domácimi turistami.

História a funkcia

Tulou sú väčšinou 3 až 4 poschodové stavby, z ktorých je väčšina postavená vo forme kruhu. V jednej budove mohli žiť až stovky ľudí, väčšinou z toho istého klanu. Najdôležitejším dôvodom výstavby takto veľkých stavieb bola ochrana pred banditmi a zvieratami. V juhovýchodnej Číne sa nachádza skoro 30 000 Tulou, z ktorých je väčšina doteraz obývaná. Zaujímavosťou je, že Američania po získaní úplne prvých satelitných snímok považovali tieto stavby za raketové základne. Či je to naozaj pravda, alebo len mýtus je teraz ťažko povedať.

Tianluokeng Tulou
Tianluokeng

Ako navštíviť Tulou

Do oblasti Tulou sa najjednoduchšie dostanete autobusom z mesta Xiamen v provincii Fujian. V Xiamen sa oplatí stráviť aspoň jeden deň, kedže je to jedno z najpríjemnejších čínskych veľkomiest. Doprava medzi jednotlivými skupinami Tulou je pomerne zložitá a preto je podľa mňa najlepšie si prenajať auto ak cestujete v skupine. Ja som si prenajal motorku aj so šoférom pri mojej návšteve. Šoféri si vás už nájdu sami, keď vystúpite z autobusu.

Mnoho ľudí návštevu Tulou zorganizuje ako jednodňový výlet zo Xiamen. Podľa mňa sa ale oplatí ostať v oblasti aspoň jednu noc, ak by ste chceli navštíviť viac skupín Tulou. Tie najznámejšie sú v dedinách Hongkeng, Tianluokeng a Gaobei. V mnohých z týchto stavieb sa dá dokonca aj ubytovať. Taxia (塔下村) je veľmi pekná malá dedina, ktorá môže slúžiť ako dobrá základňa pri objavovaní týchto Hakka klanových domov .

Moje najobľúbenejšie malé historické mestá v Číne: http://dveresvetadokoran.sk/2019/05/06/menej-zname-male-historicke-mesta-v-cine/

Hongkeng
Tianluokeng
Tulou
Fujian
1 comment

Súvisiace články

1 comment

Biznis trieda Čína 999€, Bangkok, Phuket od 1150€ - Dvere sveta dokorán 1. októbra 2019 - 18:52

[…] Cestovateľský blog […]

Comments are closed.