Home Cestovateľský blog Dhaka, hlavné mesto chaosu

Dhaka, hlavné mesto chaosu

by Karol
1 comment

Ak ste v minulosti navštívili Indiu, pripravte sa na to, že hlavné mesto Bangladéšu Dhaka prekoná aj najchaotickejšie scény veľkých indických miest. Dhaka je mesto s najväčšou hustotou obyvateľstva na svete. Metropolitná oblasť mesta má 19 miliónov obyvateľov a samotné mesto 9 miliónov. V priemere na jednom kilometri štvorcovom žije 47 000 ľudí. Takto vysoká hustota obyvateľstva spôsobuje neustále zápchy nielen aút, ale aj rikší a ľudí.

Bangladéš letisko a víza

Moja cesta do Bangladéša bola trocha neplánovaná a v Dhake som strávil len dve noci a jeden deň. Hlavným cieľom mojej cesty bol Bhután a najlacnejšie letenky do Para v Bhutáne boli práve s odletom z Dhaky.

Podľa oficiálnej web stránky bangladéšskej vlády môžu občania SR požiadať o bezplatné tranzitné víza po prílete do Bangladéša. Ale až po prílete na letisku som sa dozvedel, že víza musí “sponzorovať” letecká spoločnosť. Ak by ste mali prílet aj odlet s Biman Bangladesh Airlines, možno sa vám podarí vybaviť bezplatné tranzitné víza. S mojou kombináciou Malaysia Airlines a Druk Air to ale nebolo možné. Po prílete som musel teda požiadate o visa on arrival, ktoré stoja 51 USD. Celý proces je pomerne jednoduchý, ale tiež pomalý. Našťastie do Bangladéša cestuje minimum cudzincov a nemali by ste sa zdržať príliš dlho vybavovaním víz. Po tom čo dostanete víza už nemusíte ďalej čakať na pasovej kontrole. Tá je len pre domácich, alebo pre cestujúcich s vízami v pase.

Dhaka, prvý dojem

Letisko v Dhake je staré, ale nie hrozné. Vo svete som už zažil aj podstatne horšie letiská. Prvé čo ma zarazilo po vystúpení z letiskovej haly bolo veľké množstvo prachu. Tento pocit všadeprítomného prachu ma doprevádzal po celý čas môjho pobytu. Môj hotel našťastie poskytoval zadarmo dopravu z letiska a nemusel som hľadať taxík, alebo Uber. Môj prílet do Dhaky bol neskoro večer, keď už najväčšie zápchy ustali a cesta do hotela bola pomerne rýchla. Ubytovanie v Dhake je pomerne drahé ak hľadáte hotel aspoň na úrovni strednej kategórie. Zahraničných návštevníkov je tu málo a z toho dôvodu je konkurencia nízka a hotely si držia pomerne vysoké ceny.

Dhaka – doprava

Asi najväčším problémom v Dhake sú neustále zápchy. V žiadnom meste som doteraz nevidel tak zničené plechy autobusov ako v Bangladéši. Každý centimeter štvorcový plochy autobusov bol poškodený predchádzajúcimi zrážkami s ďalšími autobusmi, alebo autami. Osobne som ale cestu bangladéšskymi nevyskúšal a prepracoval som sa výlučne s Uberom. Uber je v Dhake veľmi lacný, ale vodiči môžu mať problém vás lokalizovať. GPS nefunguje dobre a po objednaní taxíku je najlepšie zatelefonovať vodičovi a vysvetliť mu vašu presnú polohu. Aj keď krajina bola v minulosti kolonizovaná Veľkou Britániou, nie každý vie po anglicky. Preto je lepšie požiadať recepčného, alebo niekoho kto vie po anglicky aby kontaktoval šoféra s informáciou o vašej polohe.

V centre mesta dominujú doprave rikše. Tie ale v malých uličkách tiež vytvárajú vážne zápchy a peši sa často dostanete do cieľa rýchlejšie ako jazdou v rikši.

Dhaka
Dhaka

Znečistenie ovzdušia

Pred cestou do Bangladéša, alebo po príchode by som každému odporúčal kúpiť chirurgickú masku. Ovzdušie Dhake bola jednoznačne najznečistenejšie zo všetkých veľkých miest, ktoré som doteraz navštívil. Ďalšou výhodou chirurgických masiek môže byť anonymita, ktorú vám môže poskytnúť. V Bangladéši sú cudzinci často stredobodom pozornosti. V mojom prípade ma kombinácia masky, slnečných okuliarov, šiltovky, dlhých nohavíc a košele s dlhými rukávmi robila menej “viditeľným” v uliciach mesta.

Bangladéšska strava

Bangladéš bol v minulosti súčasťou Mughalskej ríše a strava je veľmi podobná tej zo severnej Indie. Pri cestovaní vo všeobecnosti nemám problém jesť na ulici. A hoci v Indii som na ulici nejedával, nikdy som nemal problém nájsť reštauráciu, kde by som sa mohol najesť. To však nebol prípad Dhaky. Centrálna Dhaka patrí medzi chudobnejsie štvrte mesta a na moje prekvapenie som počas niekoľko hodinového pobytu v centre nenašiel žiadne pre mňa akceptovateľné miesto, kde by som sa mohol naobedovať. S obedom som musel počkať až na neskoré popoludnie, keď som sa vrátil späť do severnej časti mesta, kde je väčšina väčších hotelov.

Dhaka pamiatky

Dhaka Lalbagh Fort
Dhaka, Lalbagh Fort

Na rýchlu návštevu Dhaky vám bude stačiť jeden deň. Aj keď bola Dhaka v minulosti jedným z najbohatších miest Mughalskej ríše, veľa pamiatok z tohto obdobia tu neostalo. Zaujímavejšie ako historické pamiatky je v tomto prípade sledovať rušný život na uliciach mesta. Najlepším miestom na oddych od preplnených ulíc Dhaky je Lalbagh Fort. Lalbagh Fort je mughalská pevnosť oblkopená záhradami, ktorej dominantou je ružové mauzóleum v strede pevnosti.

Dhaka, Ahsan Manzil
Dhaka, Ahsan Manzil

Ahsan Manzil je ďalšou ružovou dominantou mesta. Ahsan Manzil je palác, ktorý bol sídlom miestneho vládcu počas britskej kolonizácie. Bangladéš je prevažne moslimská krajina, ale z architektonického hľadiska tu nenájdete veľa zaujímavých mešít. Asi jednou z tých najznámejších je Star Mosque, ktorá nesie názov podľa výzdoby, ktorú tvoria modré hviezdy.

Jednou z hlavných dopravných tepien v meste je rieka Buriganga. Sadarghat v blízkosti Ahsan Manzil je miesto odkiaľ sa môžete vybrať na malých loďkách na plavbu po rieke Buriganga. Neočakávajte však opäť žiadne mimoriadne scenérie, plavba vám ale ukáže ďalšia stránky života v Dhake. Ďalším kludnejším miestom v hlavnom meste je Dhaka University, ktorá je zaujímavá svojim európsko-mughalským architektonickým štýlom.

Dhaka Star Mosque
Dhaka, Star Mosque
1 comment

Súvisiace články

1 comment

Oblasť sveta, kde mám vždy žalúdočné problémy - Dvere sveta dokorán 10. mája 2020 - 22:54

[…] z dvoch najväčších zdravotných strašiakov pre zahraničných turistov. V Indii, Pakistane a Bangladéši som strávil skoro 6 mesiacov a ani raz som nemal žiadne problémy so žalúdkom. Pri cestách v […]

Reply

Leave a Comment