Home Cestovateľský blog Máte SSSS na palubnom lístku pri ceste do USA?

Máte SSSS na palubnom lístku pri ceste do USA?

by Karol
0 comment

Ak sa vám pri ceste do USA po web check in nedá vytlačiť palubný lístok, je možné, že ste dostali označenie SSSS. SSSS je skratka pre Secondary Security Screening Selection. Znamená to, že na letisku budete podrobení dôslednejšej bezpečnostnej kontrole ako býva zvykom pri cestách do USA.

Kto môže dostať označenie SSSS

V podstate toto označenie môže dostať hocikto a môže byť úplne náhodné. U niektorých pasažierov je ale vyššia pravdepodobnosť, že budú vystavení zvýšenej bezpečnostnej kontrole. V prvom rade sú to ľudia cestujúci z niektorých rizikových krajín, alebo ľudia nachádzajúci sa na špecifických zoznamoch vládnych orgánov USA.

Väčšia pravdepodobnosť, že dostanete SSSS je aj v prípadoch ak cestujete s jednosmernou letenkou, letenka bola kupovaná v hotovosti, alebo na poslednú chvíľu.

Čo možno očakávať na letisku

Ak ste naozaj dostali označenie SSSS, letenku nevytlačíte ani na self check in kioskoch na letisku. Budete musieť ísť na tradičný check in, kde bude overená vaša totožnosť. Každé letisko má svoje vlastné procedúry ako a kde robí bezpečnostnú kontrolu, ale môžete očakávať, že sa na kontrole môžete zdržať o 10 až 20 minút dlhšie ako zvyčajne. Vy osobne a aj vaša príručná batožina bude podrobená veľmi podrobnej prehliadke. Netreba sa ale tohto procesu obávať, treba ho brať len ako formu zaručenia väčšej bezpečnosti v leteckej doprave.

Maine
USA, Maine

SSSS – Osobná skúsenosť

Osobne som dostal označenie SSSS na palubnom lístku iba raz a to pri ceste z Cancunu do Dallasu. V tomto prípade som cestoval s jednosmernou letenkou, čo mohol byť dôvod na zvýšenú bezpečnostnú kontrolu. V prípade letiska v Cancun bola špeciálna kontrola vykonaná až tesne pred vchodom na palubu, po tom čo bol môj palubný lístok naskenovaný na boarding. Všetky veci v príručnej batožine boli podrobnejšie preskúmané a tiež podrobené skúške na rezíduá po výbušninách (?), alebo drogách (?). Pred vstupom na palubu som bol tiež ešte raz podrobený kontrole ručným skenerom. Celá kontrola ale netrvala viac ako 5 minút a nijako výraznejšie neovplyvnila celý proces mojej cesty do USA.

Viac ako sa obávať zvýšených kontrol na letisku by ste si mali dávať pozor na ľudí čo sa vás budú snažiť oklamať, alebo okradnúť pri cestách v zahraničí.

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment