Home Cestovateľský blog Soul: miesta s najlepšou modernou architektúrou

Soul: miesta s najlepšou modernou architektúrou

by Karol
1 comment

Soul, hlavné mesto Kórejskej Republiky patrí medzi jedno z mojich najobľúbenejších ázijskych veľkomiest. Jednou z výhod Soulu je dobrá verejná doprava a pomerne malé vzdialenosti medzi turistickými atrakciami. V meste môžete stráviť aj viac ako jeden týžden a určite sa nebudete nudiť. Väčšina turistov ako prvé navštívi tradičné historické pamiatky Soulu. Určite by ste mali navštíviť aj niektoré z výborných, hlavne historických múzeí. Priamo v meste a v jeho okolí je tiež množstvo možností na horskú turistiku. Soul má ale aj veľkú koncentráciu zaujímavých budov súčasnej architektúry. Mnohé z nich sú len menšie stavby, ktoré objavíte len náhodne, túlaním sa ulicami mesta. V tomto blogu spomeniem tri väčšie, podľa mňa najzaujímavejšie projekty.

Soul Dongdaemum Design Plaza

Soul Dongdaemum design plaza
Soul, Dongdaemum Design Plaza

Neofuturistická Dongadaemum Design Plaza môže mnohým pripomínať veľkú kozmickú loď zo sci-fi filmov. Budova bola navrhnutá už zosnulou iracko-britskou architetkou Zaha Hadid. Hoci väčšina z jej návrhov vyzerá na papieri veľmi zaujímavo, nie všetky projekty sú vizuálne pekné aj po dokončení. Našťastie to ale nie je prípad Dongdaemum Design Plaza. Návštevu sa oplatí zorganizovať tak, aby ste budovu videli v dennom svetle a aj večer keď je osvetlená. Celkový dojem z návštevy cez deň a večer je odlišný. Dongdaemum Design Plaza je výstavno-obchodné stredisko a nemali by ste mať problém tam stráviť dve, alebo tri hodiny ak by ste prišli neskôr popoludní a chceli počkať na večerné osvetlenie.

Ewha Womans University

Soul Ewha Womans University
Ewha Womans University

Najzaujímavejšou súčaťou Ewha Womans University je do svahu zasadená budova školy. Centrálna časť so schodiskom pôsobí ako roklina, ktorá má po oboch stranách zelený svah vytvorený parkom na streche budovy. Celý komplex je otvorený aj pre verejnosť. Opäť je tiež zaujímavá hlavne večerná návšteva, keď je univerzita osvetlená.

Leeum Samsung Museum of Art

Soul Leeum Museum
Leeum Museum

Vo štvrti Itaewon sa nachádza múzeum moderného umenia Leeum. Architektonicky je zaujímavo riešená hlavne vnútorná časť múzea. Celé múzeum sa skladá z troch nezávislých budov, v ktorých sú umiestnené dve rozdielne expozície. Jedna je venovaná tradičnému kórejskému umenia a druhá súčasnému modernému umeniu.

Hyundai Card Music Library a kníhkupectvo Blue Square sú ďalšie dve zaujímavé miesta, ktoré sa oplatí navštíviť v štvrti Itaewon. Obe tieto budovy sa nachádzajú len pár minút chôdze od múzea Leeum.

Seoul Music Library
Soul, Music library

Soul – spiatočná letenka v biznis triede za 1050 eur

Ak by ste chceli navštíviť Južnú Kóreu a stále nemáte zakúpené letenky, LOT má momentálne v ponuke veľmi zaujímavé ceny leteniek na ich priamych letoch z Budapešti do Soulu. Spiatočná letenka v biznis triede stojí 1050 eur, v premium economy 750 a v ekonomickej triede 430 eur.

Mojím ďalším obľúbeným ázijským veľkomestom je Taipei, o ktorom som už písal v jednom z predchádzajúcich blogov.

1 comment

Súvisiace články

1 comment

TOP 10: Najkrajšie mestá na svete - Dvere sveta dokorán 29. decembra 2020 - 10:27

[…] ktoré zahraniční návštevníci navštívia. Soul má ale aj veľké množstvo múzeí a architektonicky zaujímavým moderných budov. Kórejská kuchyňa patrí tiež medzi moje […]

Reply

Leave a Comment