Home Cestovateľský blog India – ako kúpiť lístok na vlak cez internet

India – ako kúpiť lístok na vlak cez internet

by Karol
3 komentáre

India je jednou z najväčších krajín sveta a vlak predstavuje často najlepší spôsob prepravy v tejto druhej najľudnatejšej krajine sveta. Ak chcete kúpiť lístok na vlak priamo na vlakovej stanici, celý proces môže byť veľmi stresujúci. Niektoré väčšie stanice majú špeciálne oddelenia pre zahraničných turistov, ale na menších staniciach budete musieť často čakať na kúpu lístka v dlhých radoch. Našťastie si teraz cudzinci môžu zakúpiť lístok na vlak aj na internete.

India: lístok na vlak s IRCTC, Cleartrip a 12go.asia

Lístok na vlak by malo byť možné kúpiť priamo na web stránke Indian Railways (IRCTC). Pred kúpou lístka je ale potrebná registrácia na IRCTC, ktorá bola minimálne v mojom prípade veľmi frustrujúca. Po niekoľkých pokusoch som rezignoval na registráciu. Lístok na vlak je možné kúpiť aj na web stránke súkromnej indickej spoločnosti Cleartrip, ale na kúpu lístka budete opäť potrebovať registračné číslo od Indian Railways.

Lístky je ale našťastie tiež možné kúpiť cez thajskú online agentúru 12go.asia, ktorá sa špecializuje hlavne na predaj vlakových lístkov v Thajsku a vo Vietname. Celý proces rezevácie je podobný kúpe letenky online. Po zadaní vašej trasy budú zobrazené všetky aktuálne dostupné vlaky a triedy vo vlakoch. Po kúpe a vystavení lístka vám bude mailom zaslaný elektrický vlakový lístok. Jednou z nevýhod 12go.asia je, že lístky predávajú len na zhruba 1000 najfrekventovanejších trasách. 12go.asia si tiež účtuje malý poplatok za rezerváciu, ktorý ale može byť často nižší ako cena za taxík, alebo tuk tuk na vlakovú stanicu.

Jodhpur
Jodhpur. India: lístok na vlak

Osobná skúsenosť s 12go.asia

Vo všeobecnosti sú v Indii lístky na vlak dostupné maximálne 120 dní pred plánovanou cestou. Moja nadchádzajúca cesta do Indie bude v období jedného z najväčších hinduistických sviatkov Diwali, počas ktorého môže byť mimoriadne ťažké kúpiť lístok na vlak po príchode do krajiny. Z tohto dôvodu som sa rozhodol pre kúpu lístka cez 12go.asia. Kúpa lístka cez ich web stránku je veľmi jednoduchá a platba je možná aj s kreditnými kartami. Aj keď vám pri kúpe bude zobrazený aktuálny stav dostupnosti vlakových lístkov, kúpa neprebehne ihneď. Vy posielate len žiadosť do 12go.asia, ktorá bude nasledovne ručne spracovaná. Ja som moju rezerváciu robil po 8 večer thajského času a po zhruba 15 minútach po rezervácii som už obdržal mailom elektronický lístok. Ak by sa náhodou lístky vypredali dokedy bude vaša žiadosť spracovaná, účtovaná suma vam bude refundovaná.

Moja osobná skúsenosť s cestou v indických vlakoch v 1AC triede a porovnanie s 2AC/ 3AC.

V najbližšom období by India mala zaviesť nový, podstatne znížený cenník poplatkov za e-visa. Ak necestujete do Indie v najbližšom období, odporúčal by som počkať s vybavovaním víz pokiaľ nebude uvedený do platnosti nový cenník.

3 komentáre

Súvisiace články

3 komentáre

Indické vlaky. Porovnanie 1AC triedy s 2AC/3AC - Dvere sveta dokorán 2. novembra 2019 - 18:57

[…] Cestovateľský blog […]

Reply
India e-Visa. Znížené poplatky a nové pravidlá - Dvere sveta dokorán 9. novembra 2019 - 10:33

[…] Cestovateľský blog […]

Reply
Fort Kochi, jedno z najpríjemnejších miest v Indii - Dvere sveta dokorán 19. decembra 2019 - 16:11

[…] Kochi je najväčším mestom v Kerale a má dobré letecké a vlakové spojenie so zvyškom Indie. Medzinárodné letisko sa nachádza asi 30 kilometrov od centra mesta a cesta z letiska do Ernakulam s Uber stojí zhruba 700 rupií. Okrem domácich liniek má letisko mnoho spojení aj s blízkovýchodnými krajinami. Z Viedne sa tak sem môžete dostať len s jedným presadaním v Dohe, alebo v Dubaji. Vlaková stanica sa nachádza v centre Ernakulam. Môj blog ako kupovať lístok na indické vlaky online. […]

Reply

Leave a Comment