Home Recenzie aerolínií Wizz Air recenzia: dobrý let s jedným problémom

Wizz Air recenzia: dobrý let s jedným problémom

by Karol
3 komentáre

Recenzia letu Wizz Air z Budapešti do Sarajeva.

Koncom minulého roka som sa potreboval dostať do Sarajeva a Wizz Air ponúkal zďaleka najlacnejšie ceny leteniek. S Wizz Air som predtým nikdy neletel a po prečítaní viacerých recenzií som sa mierne obával aká bude moja skúsenosť s touto najväčšiu nízkonákladovou leteckou spoločnosťou v strednej Európe. Low-cost spoločnostiam sa skôr vyhýbam, ale moje oba lety v tomto prípade prebehli viac menej hladko. Jediným problém bol veľmi zle organizovaný check-in na letisku v Budapešti.

V čom spočíva väčšina sťažností na Wizz Air

Pri čítaní online recenzií som zistil, že väčšina sťažností súvisí s neznalosťou prepravných podmienok. Ak batožina neprevyšuje povolenú hmotnosť, rozmery sú tiež v norme, máte vytlačený palubný lístok, alebo neprídete neskoro na check-in, nemali by ste mať žiadny zásadný problém. Čo ale neviete ovplyvniť je odlet lietadla načas. Našťastie moje lety nemali meškanie a preto neviem povedať ako Wizz Air zvláda prípadné neregulárne operácie.

Wizz Air check in

Jedinou zlou skúsenosťou bol iba check-in na letisku v Budapešti. Check-in na mimo schengenské lety je v tomto prípade oddelený od schengenských letov. 20 minút pred odletom do Sarajeva mal Wizz Air aj další let do Tel Avivu. Airbus A321 z letu do Tel Avivu má kapacitu 230 ľudí a Airbus A320 do Sarajeva 180 ľudí. Keď som prišiel na letisko, na check-in už muselo stáť v rade zhruba 300 ľudí. Na check-in mala letecká spoločnosť iba troch zamestancov a z toho jeden mal na starosti Priority pasažierov. Odhadoval som, že by som musel v rade stáť aspoň 90 minút. Táto predstava nebola moc lákavá a preto som sa rozhodol zistiť, či by som mohol dodatočne zaplatiť poplatok za príručnú batožinu, kedže môj batoh spĺňal podmienky carry-on batožiny. Na letisku už nebolo možné zaplatiť za príručnú batožinu, ale za poplatok 5 eur mi bol ponúknutý prednostný check-in. Pri prednostnom check-in nemusíte vôbec čakať v rade a dokonca sa dostanete aj pred Priority pasažierov.

Ako som predpokladal, väčšine pasažierov z môjho letu trval check-in viac ako hodinu a pol. Skoro všetci pasažieri dorazili na boarding až po tom čo mal byť oficiálne zatvorený, čo bolo určite spôsobené zdržaním sa pri odovzdávaní batožiny. Check-in pri návrate zo Sarajeva už prebehol bez problémov.

Wizz Air sedadlá

Pri letoch s nízkonákladovými leteckými spoločnosťami si vo väčšine prípadov rezervujem sedadlo pri núdzovom východe, ktoré poskytuje viac miesta na nohy. Konfiguráciu sedadiel v lietadle si najednoduchšie overíte na SeatGuru. Let medzi Budapešťou a Sarajevom ale trvá menej ako jednu hodinu a preto som tento krát vôbec neurobil rezerváciu sedadla. Pri online check-in mi bolo pridelené sedadlo pri okieku. Pri výške 186 cm som ale nemal žiadny problém stráviť tento krátky let v štandardnom sedadle aj keď priestor na nohy bol mierne obmedzený.

Palubný personál a interiér

Šedo-fialový interiér Wizz Air je podstatne príjemnejší ako modro-žltá kombinácia v prípade Ryanair. Lietadlo bolo tiež jedno z tých novších a možno aj z toho dôvodu bolo pomerne čisté. Ako v prípade všetkých nízkonákladových leteckých spoločností bolo všetko občerstvenie spoplatnené. Letušky boli veľmi príjemné počas celého letu.

Záverečné zhodnotenie

Wizz Air nie je ničím výnimočná letecká spoločnosť. Ak kúpite letenku dostatočne skoro, može vás veľmi lacno dostať do vašej destinácie. Po mojej prvej skúsenosti by som určite nemal problém opäť letieť s Wizz Air. Podmienkou by ale musela byť podstatne nižšia cena letenky ako u konkurcie (nie nízkonákladové letecké spoločnosti). Pred kúpou letenky si určite overte koľko za letenku naozaj zaplatíte. V prípade Wizz Air si na palubu môžete bezplatne zobrať len jednu malú príručnú batožinu s maximálnymi rozmermi 40x30x20 cm. Za väčšiu príručnú batožinu si už budete musieť priplatiť a tieto poplatky môžu byť vyššie ako pôvodná cena letenky.


Wizz Air možno spustí najhoršie letecké spojenie na svete.

Recenzia Laudamotion z Viedne do Porta.

Ak by ste mali záujem byť informovaný o lacných letenkách v biznis triede, môžete si na Facebooku pridať Dvere Sveta Dokorán medzi vaše obľúbené stránky. V súčastnosti napríklad Saudia ponúka spiatočné letenky v biznis triede do Južnej Afriky a Ázie už od 850 eur.

3 komentáre

Súvisiace články

3 komentáre

Wizz Air otvorí základňu v Abu Dhabí - Dvere sveta dokorán 1. mája 2020 - 21:06

[…] Recenzia letu Wizz Air z Budapešti do Sarajeva. […]

Reply
Nové letecké poplatky v Rakúsku, koniec superlacných leteniek - Dvere sveta dokorán 9. júna 2020 - 17:30

[…] prilákať z Viedne viac nízkonákladových leteckých spoločností. Letecké spoločnosti ako Wizzair, alebo Ryanair by mohli presunúť do Bratislavy aspoň niektoré zo svojich […]

Reply
Na Mykonos sa už nikdy nechcem vrátiť - Dvere sveta dokorán 13. júla 2020 - 13:18

[…] Viedne a Budapešti prevádzkujú priame spojenie na Mykonos Ryanair a Wizzair. Ďalšou možnosťou je prílet do Atén odkiaľ je možné ďalej pokračovať vnútroštátnym […]

Reply

Leave a Comment