Home Letecké spoločnosti Starlux: nová luxusná ázijská letecká spoločnosť

Starlux: nová luxusná ázijská letecká spoločnosť

by Karol
2 komentáre

STARLUX Airlines je startup letecká spoločnosť so sídlom na Taiwane, ktorá začne lietať v januári 2020. Na rozdiel od mnohých leteckých spoločností, ktoré v posledných rokoch zavádzajú negatívne opatrenia ovplyvňujúce kvalitu cestovania sa Starlux rozhodla postaviť svoj biznis model na luxuse. Taiwan už má dve výborné letecké spoločnosti (Eva Air a China Airlines) a dúfam, že tejto najnovšej leteckej spoločnosti sa bude dariť na už aj tak veľmi komeptitívnom ázijskom trhu.

Zrodenie ako z mexickej telenovely

Chang Kuo-wei, zakladateľ Starlux, je synom zakladateľa Eva Air a tiež kapitánom Boeing 777. Kuo-wei okrem aktívneho vykonávania profesie pilota bol do roku 2016 aj prezidentom Eva Air. Podľa želania svojho otca mal ostať v čele tejto druhej najväčšej taiwanskej leteckej spoločnosti aj po jeho smrti. Po umrtí otca bol ale nevlastným bratmi a ich matkou, ktorí vlastnili väčšinu akcí zosadení z vedenia spoločnosti. Kuo-wei následne predal svoje akcie v Eva Air a založil vlastnú leteckú spoločnosť. Či to bolo z pomsty, alebo z lásky k letectvu vie len on.

Starlux flotila a destinácie

Starlux

Starlux Airlines má objednaných 10 Airbusov A321neo a 17 Airbusov A350 s desiatimi ďalšími opciami. Prvé tri Airbus A321neo budú dodané v tomto roku a zvyšok v roku 2020. Airbus A350 by mali byť zaradené do flotily v rokoch 2021 až 2024.

Starlux bude mať základňu na letisku Taoyuan v Taipei a prvé lety budú uskutočnené v druhej polovici januára 2020. Inauguračnými destináciami budú Macau, Penang a Da Nang. Prvé Airbus A350 by mali začať lietať do destinácii v USA. Jedinou nevýhodou tejto spoločnosti bude fakt, že nebude patriť do žiadnej z veľkých svetových leteckých aliancii. Eva Air je súčasťou Star Alliance a China Airlines patrí do SkyTeam. Jedinou otvorenou možnosťou do budúcnosti v prípade Starlux je členstvo v Oneworld.

Starlux – biznis a ekonomická trieda

Starlux

Starlux predstavil tento týžden sedadlá v biznis a ekonomickej triede na Airbus A321neo. Ako jedna z mála leteckých spoločnosti na svete budú mať v biznis triede na palube svojich A321 lie-flat sedadlá. Sedadlá v biznis triede boli navrhnuté v spolupráci s BMW Designworks štúdiom a vo vodorovnej polohe bude dĺžka sedadla až 208 cm. Každé sedadlo v ekonomickej triede bude mať osobný audio-video systém a základné wifi by malo byť zadarmo.

Podľa doterajších indikácii by Starlux mala byť veľmi dobrou voľbou pri letoch v Ázii, alebo medzi Áziou a Severnou Amerikou. Ostáva len dúfať, že po dodaní Airbus A350 budú medzi destinácie zaradené aj niektoré z európskych letísk.

Ak by ste mali v budúcnosti dlhší prestup na letisku v Taipei, môžete využiť jeden z výletov ponúkaných zadarmo pre tranzitných pasažierov.

2 komentáre

Súvisiace články

2 komentáre

Bamboo Airways začnú lietať z Vietnamu do Prahy - Dvere sveta dokorán 16. januára 2020 - 16:07

[…] Zaujímavosťou je, že Bamboo Airways nie je typická low cost letecká spoločnosť. Väčšina leteckých spoločností založených v posledných rokoch sa sústreďuje práve na low cost segment. Jediná novozaložená letecká spoločnosť, ktorá sa chce zaradiť do takzvaného luxusného segmentu je taiwanská Starlux. […]

Reply
Zmení China Airlines názov na Taiwan Airlines? - Dvere sveta dokorán 14. apríla 2020 - 14:56

[…] má tiež úplne novú leteckú spoločnosť Starlux, ktorá sa chce etablovať v segmente luxusných leteckých […]

Reply

Leave a Comment