Home Cestovateľský blog Je Hong Kong bezpečný počas protestov?

Je Hong Kong bezpečný počas protestov?

by Karol
2 komentáre

V Hong Kongu už vyše 4 mesiace prebiehajú protivládne protesty. V poslednej dobe ma veľa ľudí nabádalo, aby som sa vyhol návšteve Hong Kongu počas prebiehajúcich demonštrácii. Aký je môj názor na situáciu po trojdňovej návšteve? Je v súčasnosti Hong Kong bezpečný?

Je Hong Kong bezpečný pre turistov?

Ak by ste chceli mať istotu, že sa vyhnete všetkým protestom, mali by ste navštíviť Hong Kong počas pracovných dní, kedže väščina demonštrácii je organizovaná v sobotu a nedeľu. Počas víkendu je ale tiež veľmi jednoduché vyhnúť sa všetkým nepokojom. Na recepcii hotela sa môžete informovať, ktorým oblastiam je lepšie sa vyhnúť a na to, aby ste sa ocitoli priamo v centre protestov by ste museli cielene vyhľadávať tieto miesta. Počas mojej návštevy prebiehali demonštrácie aj pri mojom hoteli v oblasti Mong Kok. Miesta stretov polície a demonštrantov boli zďaleka viditeľné a nebol problém ich obísť bočnými ulicami. Počas navrátu do hotela, keď bol stav pokojnejší som mal možnosť prejsť aj popri oboch táboroch. Ako turistu si ma vôbec nikto nevšímal a bez problémov som sa dostal naspäť do hotela.

Ako vás môžu nepriamo zasiahnuť protesty

Pred pár týždňami bolo letisko v Hong Kongu uzavreté počas troch dní, keď protestujúci zablokovali odletovú halu. Podľa nových pravidiel môžu vstúpiť do letiska iba ľudia s potvrdenou letenkou a nemyslím si, že by v budúcnosti znova došlo k narušeniu prevádzky letiska.

Najväčším obmedzením bude fakt, že všetka mestská doprava okrem letiskovej funguje iba do 22 hodiny. Väščina protestov prebiehala na Nathan Road v časti Kowloon a Mong Kok. Ako som už písal, demonštráciám nebol problém sa vyhnúť. Väščina obchodov priamo na Nathan Road bola ale počas protestov zatvorená a metro nezastavovalo na červenej linke medzi stanicami Mong Kog a Admiralty.

Je Hong Kong bezpečný

Ísť či neísť do Hong Kongu

Osobne by som v súčasnosti neváhal vrátiť sa do Hong Kongu. Návšteva mesta podľa mňa nepredstavuje žiadne bezpečnostné riziko a obdmedzenia počas pobytu sú zanedbateľné. Jednou z výhod cesty v tomto období sú zhruba tretinové ceny hotelov oproti minulým rokom. Za 5 hviezdičkový hotel Royal Plaza som za jednu noc zaplatil iba 55 eur. Royal Plaza určite nie je najlepší 5 hviezdičkový hotel v meste, ale predstavuje veľmi dobrý pomer ceny a kvality. Pred protestami napríklad izba v najlacnejšiom hoteli Ibis v meste stála 115 eur na noc. Rezerváciu ubytovania by som odporučil spraviť zhruba 4 dni pred príchodom do Hong Kongu. Za posledných niekoľko týždňov boli ceny ubytovania tesne pred príchodom zďaleka najlacnejšie.

Znížením počtu návštevníkov došlo tiež v mnohých prípadoch k zníženiu cien leteniek do Hong Kongu. Hlavne v biznis triede došlo k výraznému zníženiu cien leteniek. Napríklad pred mesiacom Qatar Airways predávali spiatočné letenky v biznis triede medzi Európou a Hong Kongom len za 949 eur. Ak by ste mali záujem byť informovaní o akciových letenkách v biznis triede, môžete si Facebook stránku Dvere Sveta Dokorán pridať medzi vaše obľúbené stránky. Momentálne môžete napríklad letieť v biznis triede z Budapešti do Číny za 1260 eur, alebo z Milána do Južnej Ameriky za 1170 eur.

Je Hong Kong bezpečný

.

2 komentáre

Súvisiace články

2 komentáre

Austrian biznis z Viedne: Čína a Hong Kong 1360€ - Dvere sveta dokorán 5. novembra 2019 - 17:47

[…] Cestovateľský blog […]

Reply
Lufthansa biznis z Viedne: Hong Kong, Čína 1380€ - Dvere sveta dokorán 8. januára 2020 - 8:08

[…] nijako zásadne neovplyvnili môj pobyt. Viac info o mojich skúsenostiach s demonštráciami v tomto blogu. Ak by ste chceli navštíviť ďalšie krajiny v tomto regióne, Hong Kong má veľmi dobré […]

Reply

Leave a Comment