Home Cestovateľský blog Indické vlaky. Porovnanie 1AC triedy s 2AC/3AC

Indické vlaky. Porovnanie 1AC triedy s 2AC/3AC

by Karol
2 komentáre

Indické vlaky majú veľké množstvo tried a pre niekoho, kto sa chystá prvý krát do Indie môže byť rozdiel mätúci. Cestovné lístky na indické vlaky sú veľmi lacné a pri dlhších, hlavne nočných cestách by so odporučil klimatizované spacie vozne. Tie sú označované skratkou AC. Pri mojich doterajších cestách som vždy cestoval v 3AC, čo je najlacnejšia trieda v klimatizovaných spacich vozňoch. Počas mojej tohtotýždňovej cesty z Bengaluru do Kochi som sa rozhodol vyskúšať najvyššiu triedu, takzvanú 1AC triedu.

Indické vlaky. Základné porovnanie 1AC, 2AC a 3AC

Indické vlaky
Indické vlaky: 3AC
2AC

Základným rozdielom medzi 1AC až 3 AC triedami je počet lôžok v jednom kupé. Pri 2AC a 3AC nemôžeme hovoriť o klasickom kupé, lebo celý vozeň je jeden otvorený priestor. Na ploche jedného kupé sú v 3AC kolmo k oknám tri postele nad sebou a ďalšie dve sú paralelne popri náprotivným oknám. Stredné sedadlo je počas dňa sklopené, aby mohli cestujúci využívať spodné sedadlo na sedadenie. Osobne som si vždy pri ceste s indickými vlakmi vyberal najvyššie sedadlo. Počas dňa sú nižšie sedadlá využívané všetkými pasažiermi na sedenie. Ak by ste cestovali na najvyššom sedadle, celý tento priestor bude iba pre vás a môžete spať aj počas dňa. Ak ste vyšší, neodporúčal by som sedadlá umiestnené paralelne s oknom, lebo tieto sú kratšie.

Trieda 2AC je veľmi podobná s 3AC. Rozdiel je v tom, že v 2AC triede sú nad sebou iba dve sedadlá, ktoré majú individuálna závesy. Trieda 1AC je klasické kupé so štyrmi posteľami.

Cenové porovnanie

2AC trieda je zhruba o polovicu drahšia ako 3AC a za 1AC zaplatíte raz toľko ako za 3AC. Vzdialenosť medzi Bangaluru a Kochi je niečo vyše 600 kilometrov a v mojom prípade trvala cesta 12 hodín. Lístok v 1AC triede ma stál 35 eur. Cena lístka v 3AC na tejto trase je 17 eur. V predchádzajúcom blogu som už písal ako som na internete kupoval lístok na vlak.

Indické vlaky 1AC
Indické vlaky 1AC

Oplatí sa priplatiť za 1AC?

Vo všetkých klimatizovaných triedach dostanete počas nočnej cesty vankúš, plachtu a deku. V triede 1AC dostanete ešte navyše matrac. Ležadlá v indických vlakoch sú mierne tvrdé a použitím matracu bude vaša “posteľ” podstatne pohodlnejšia. V minulosti som mal z dôvodu bezpečnosti počas spánku svoj batoh (35 litrov) vždy vedľa seba. Kedže ležadlo v 3 AC nie je moc široké, moja poloha pri spánku bola vždy trocha obmedzená. Ležadlá v 1AC triede sú ale o niečo širšie a aj s batohom položeným vedľa seba som nemal problém nájsť pohodlnú polohu na spánok. Ďalšou výhodou 1AC sú dvere na každom kupé, ktoré by mali teoreticky zabezpečiť tichšie prostredie. Pri mojej poslednej ceste moji indickí spolucestujúci neboli vôbec ohľaduplní. Od 5 ráno, keď vstali až do 5:30, keď vystúpili z vlaku boli veľmi hluční a vôbec nebrali ohľad na to, že v kúpe je ešte další človek.

V zásade je 3AC dobrá voľba, hlavne v prípade obmedzeného rozpočtu. Myslím si ale, že osobne budem do budúcnosti častejšie využívať 1AC triedu. Za môj lístok som nezaplatil viac ako za jednu noc v hoteli a do Kochi som dorazil lepšie oddýchnutý ako keby som cestoval v 3AC triede.

2 komentáre

Súvisiace články

2 komentáre

India - ako kúpiť lístok na vlak cez internet - Dvere sveta dokorán 9. novembra 2019 - 10:28

[…] Cestovateľský blog […]

Reply
Hnusná posteľná bielizeň v indickom hoteli - Dvere sveta dokorán 28. decembra 2020 - 19:11

[…] Moja skúsenosť s indickými vlakmi a porovnanie jednotlivých tried. […]

Reply

Leave a Comment