Home Letecké spoločnosti Qatar Airways Al Safwa First Class Lounge Doha

Qatar Airways Al Safwa First Class Lounge Doha

by Karol
6 komentárov

Qatar Airways má niekoľko biznis a first class salónikov na domovskom letisku v Dohe. Zďaleka tým najlepším, ako už názov napovedá, je Al Safwa First Class Lounge. Podľa môjho názoru na svete nenájdete monumetálnejší lounge ako Al Safwa.

Vysoké pieskovcové steny a minimalistický dizajn pôsobia skôr dojmom múzea ako salónikom leteckej spoločnosti. Pocit prázdnoty je ďalší element, ktorý vás bude sprevádzať počas celého pobytu. Prístup do First Class lounge je veľmi obmedzený a aj počas najrušnejšieho času pred nočnými odletmi nebolo v salóniku viac ako 10 cestujúcich. Pomer zamestatnsncov k pasažierom je minimálne 5:1.

Recenzia prvej triedy Qatar Airways na Airbuse A380 z Dohy do Bangkoku.

Aktualizácia: recenzia výborného nového salónika Qatar Airways Al Mourjan The Garden v Dohe.

Kto má prístup do Al Safwa

Okrem pasažierov cestujúcich v prvej triede majú prístup do Al Safwa lounge aj platinoví členovia Privilege Club (vernostný program Qatar Airways) cestujúci v biznis triede. Títo pasažieri si môžu do salóniku pozvať ešte dvoch hostí. Prístup ale nemajú držitelia Oneworld Emerald statusu a ani platinoví členovia Privilege Club, ktorí použili míle, alebo Qcredits na upgrade letenky z ekonomickej triedy do biznis triedy.

Dôvod prečo je Al Safwa salónik skoro úplne prázdny je veľmi jednoduchý. Qatar Airways má prvú triedu iba na Airbus A380, ktorých má len desať vo svojej flotile. Okrem A380 sú aj lety v rámci blízkeho východu marketingovo predávané ako first class, hoci na palube ponúkajú produkt identický s biznis triedou. Cestujúci z týchto regionálnych letov majú tiež prístup do Al Safwa lounge. Z dôvodu blokácie Qatar Airways mnohými blízkovýchodnými krajinami je ale prvá trieda dostupná iba v prípade letov do Kuvajtu, Ománu a Libanonu.

Exponáty z Múzea islamského umenia

Platený vstup do Al Safwa

Pasažieri cestujúci s Qatar Airways v biznis triede majú prístup do Al Safwa za poplatok 150 eur. Pokiaľ čas vášho tranzitu nie je príliš dlhý a cestujete v biznis triede, odporúčal by som návštevu Al Mourjan business class lounge. Al Mourjan je tiež veľmi dobrý biznis salónik a ako cestujúci v biznis triede máte vstup zadarmo. Platený vstup do Al Safwa je podľa mňa výhodný iba v prípadoch dlhšieho prestupu v Dohe, keď by ste chceli využiť sleeping rooms nachádzajúce sa vo vnútri salóniku.

Pravdaže platí to iba v prípade ak nemáte nárok na tranzitný hotel zadarmo poskytovaný Qatar Airways. Oryx Airport Hotel v tranzitnej časti letiska stojí na jeden deň zhruba 240 eur. A preto v prípadoch ak je čas tranzitu 6-10 hodín, čo nie je dostatočný čas na presun do hotela v centre Dohy, by bol výhodnejší platený vstup do Al Safwa ako ubytovanie v Oryx Airport Hotel v tranzitnej časti letiska. Oficiálne je pri platenom vstupe maximálna dĺžka pobytu v Al Safwa lounge 6 hodín.

Dizajn a vybavenie

Dominantným prvkom salónika je veľká fontána s vodopádom v uzavretej priehladnej trubici. V salóniku sa tiež vystavené exponáty zapožičané z Múzea Islamského umenia v Dohe. V tichej časti nájdete kúpele (spa) a izby podobné tým hotelovým. Pri vchode je ešte menší Duty Free Shop, biznis centrum a detský kútik.

Reštaurácia a bar

Jedálenská časť
Menšia reštaurácia s rýchlym občerstvením

Hlavná restauračná časť a bar sa nachádza pri ústrednej fontáne a v zadnej časti salónika je ešte jedna menšia reštaurácia. V tejto menšej reštaurácii je dostupné rýchle občerstvenie ako napríkad sushi, alebo na objednávku pripravené sendviče. V hlavnej reštauračnej časti je výber jedál len z jedálneho lístka. Na rozdiel od väčšiny biznis salónikov v Al Safwa nenájdete samoobslužný bufet. Výber jedál je pomerne dobrý (viď jedálny lístok) a jediné čo mi na jedálnom lístku chýbalo boli čerstvé šaláty. Pravdaže všetky jedlá a nápoje sú zadarmo.

Grilled fillet stake
Tiramisu cake

Spa a izby

Izby v tichej časti buďte môcť využiť bezplatne až na šesť hodín. Každá izba má individuálnu kúpeľňu so sprchou a WC. Okrem veľmi pohodlnej postele je v izbe ešte stolička s písacím stolom a televízor. Sprchy sú veľmi nelogicky umiestnené v kúpeľnej (spa) časti salónika. V tomto prípade sú spoplatnené nielen masáže v spa, ale aj prístup do sprchy. Ak by ste nemali možnosť využiť zadarmo sprchu v izbe v tichej časti, odporučil by som ísť do Al Mourjan salónika, kde sú sprchy dostupné zadarmo.

Prekvapujúco zlý internet

Pripojenie na internet na letisku v Dohe je na prekvapenie mnohých pomerne zlé. Internet je často veľmi pomalý a vypadáva a to nielen vo verejných častiach letiska. Pri jednej z mojich minuloročných návštev Al Mourjan sa mi počas jednej hodiny čo som strávil v salóniku vôbec nepodarilo pripojiť na wifi. Pri mojej poslednej návšteve Al Safwa som s pripojením problém nemal, ale aj tak dochádzalo k častému zasekavaniu videí na YouTube.

Biznis centrum

Záverečné zhodnotenie Al Safwa

Napriek problému s internetom a sprchami je Al Safwa výborný first class lounge, kde je možné veľmi príjemne stráviť aj predĺžený pobyt pri tranzite v Dohe.

6 komentárov

Súvisiace články

6 komentárov

Recenzia: Qatar Airways Airbus A320 biznis trieda - Dvere sveta dokorán 25. novembra 2019 - 17:13

[…] Letecké spoločnosti […]

Reply
Qatar Airways Al Mourjan business class lounge Doha - Dvere sveta dokorán 4. decembra 2019 - 14:28

[…] Letecké spoločnosti […]

Reply
Cathay Pacific First Class Lounge Hong Kong - Dvere sveta dokorán 3. januára 2020 - 17:05

[…] salónikov prevádzkovaných leteckými spoločnosťami. Spolu s Qatar Airways Al Safwa lounge (recenzia tu) patrí medzi moje najobľúbenejšie salóniky zo skupiny leteckých spoločností Oneworld. […]

Reply
Business class lounge. Ako sa dostať do najlepšieho salónika - Dvere sveta dokorán 18. februára 2020 - 9:30

[…] Qatar Airways Al Safwa First class lounge a Al Mourjan business class lounge v Dohe, Cathay Pacific First Class lounge v Hong Kongu, Malaysia […]

Reply
Čo nemám rád na Qatar Airways - Dvere sveta dokorán 15. mája 2020 - 9:18

[…] prerušované a rýchlosť internetu bola veľmi pomalá. Recenzia Al Mourjan business lounge a Al Safwa First class lounge v […]

Reply
Biznis trieda Qatar Airways už bez vstupu do loungu - Dvere sveta dokorán 10. novembra 2020 - 1:02

[…] sedadla. Qatar Airways má na svojom domovskom letisku výborný biznis class lounge Al Mourjan a First class lounge Al Safwa. Vstup do týchto salónikov je ale už aj teraz veľmi obmedzený pre držiteľov vyších […]

Reply

Leave a Comment