Home Cestovateľský blog Dim Sum. To najlepšie z čínskej kuchyne

Dim Sum. To najlepšie z čínskej kuchyne

by Karol
1 comment

Kantonská kuchyňa je podľa mňa najlepšia zo všetkých čínskych kuchýň a to hlavne pre ich vynikajúce dim sum. Tento článok je pravdaže veľmi subjektívny a nie každý bude súhlasiť s týmto výberom. Vo všeobecnosti môj najväčší problém pri cestovaní v Číne je strašne mastná strava, o ktorej som už písal v jednom z predchádzajúcich blogov. Na pare pripravené dim sum s čerstvými krevetami je preto pre mňa ideálne jedlo. Je to nielen zdravšia alternatíva, ale chutí tiež výborne. Kantonská oblasť zahrňuje provinciu Guangzhou v juhovýchodnej Číne, Hong Kong a Macau. Z dôvodu veľkej čínskej diaspory je kantonská kuchyňa pomerne rozšírená po celom svete.

Čo je dim sum

Dim sum sú malé knedlíky plnené rôznymi druhmi mäsa, morskými plodmi, alebo zeleninou. Väčšinou sú pripravované na pare v malých bambusových košíkoch. Existujú ale aj v oleji pečené a sladké verzie. Každá porcia má dva až štyri malé knedlíky. Jedenie dim sum je spoločenská akcia pri ktorej je objednaných niekoľko druhov, ktoré sa potom spoločne jedia. Na jedálnom lístku je možné nájsť aj ďalšie jedlá ako napríklad opekanú ryžu, ryžovú polievku (congee), alebo na pare pripravenú zeleninu. S dim sum sa tradične podáva čaj, ktorý vám minimálne v Hong Kongu automaticky donesú bez toho, aby ste si ho museli zvlášť objednávať. Jedna porcia v priemere stojí 3 až 4 eurá.

Reštaurácie v Hong Kongu a Ázii

Dim sum reštaurácie nebudete mať problém nájsť vo väčšine veľkých ázijských miest. Ja som za posledné obdobie jedol dim sum v štyroch ázijských mestách a nasledovné reštaurácie by vás nemali sklamať.

Taipei, Manila: Tim Ho Wan (添好運). Tim Ho Wan je pôvodne reštaurácia z Hong Kongu a teraz je možné nájsť ich pobočky vo viacerých ázijských veľkomestách. Ja som navštívil ich reštaurácie v Taipei a Manile. Tim Ho Wan je často označované za jednu z najlacnejších reštaurácií s Michelinskou hviezdou. Ich reštaurácie v Hong Kongu a Macau získali toto ocenenie v roku 2010.

Kuala Lumpur: Skoro 25% percent obyvateľstva Malajzie tvoria etnickí Číňania. Nie je preto prekvapujúce, že tu nájdete veľké množstvo čínskych reštaurácií. Osobne mám malajzskú čínsku kuchyňu oveľa radšej ako tú pôvodnú čínsku. Dolly DimSum reštaurácia podáva veľmi autentické jedlá a ich prevádzky nájdete na viacerých miestach v Kuala Lumpure.

Hong Kong: V Hong Kongu určite nebudete mať problém nájsť reštauráciu podávajúcu dimsum. Nájdu sa tam ale aj menej kvalitné reštaurácie, o čom som sa nanešťastie presvedčil osobne aj pri mojej poslednej návšteve Hong Kongu. One Dim Sum (一點心) v blízkosti metro stanice Prince Edward, alebo Heart to Heart (點點心思) na Hennessy Rd by vás ale nemali sklamať.

1 comment

Súvisiace články

1 comment

Čo vidieť na ceste z Pekingu do Šanghaja - Dvere sveta dokorán 3. januára 2021 - 22:42

[…] odráža aj na miestnej strave. Miestne jedlá (hlavne cestovinové polievky) patria spolu s dim sum z juhozápadnej Činy medzi moje najobľúbenejšie kuchyne v celej […]

Reply

Leave a Comment