Home Vernostné programy Flying Blue, prečo nelietam s Air France/KLM

Flying Blue, prečo nelietam s Air France/KLM

by Karol
4 komentáre

Flying Blue je vernostný program leteckých spoločností Air France/ KLM, Tarom, Kenya Airways a Aircalin. Air France/ KLM patrí spolu s leteckými spoločnosťami ako Delta, Alitalia, Aeroflot, Korean Air, alebo China Airlines do aliancie SkyTeam. Hoci Air France/ KLM majú často v ponuke zaujímavé ceny leteniek a určite by som chcel raz vyskúšať ich biznis triedu, z dôvodu veľmi neatraktívneho nastavenia ich vernostného programu som sa doteraz vždy pri kúpe letenky rozhodol pre inú leteckú spoločnosť. S Air France/ KLM som doteraz letel iba na európskych letoch.

Flying Blue revenue based system

Vernostný program Flying Blue funguje na princípe takzvaného revenue based systému. Znamená to, že míle nedostanete podľa preletenej vzdialenosti, ale množstvo míľ závisí od ceny letenky. V prípade základného Explorer statusu dostanete 4 míle za každé minuté euro. Pri Silver statuse je to 6 míľ, Gold 7 míľ a Platinum 8 míľ. Za lety s inými leteckými spoločnosťami SkyTeam dostanete míle tradične podľa preletenej vzdialenosti. V týchto prípadoch za každú rezervačnú triedu sú udeľované rozdielne percentá míľ podľa preletenej vzdialenosti. Vo všeobecnosti o rezervačných triedach som už písal v jednom z minulých blogov.

Vyšší status je udeľovaný nie podľa množstva akumulovaných míľ, ale podľa takzvaných Experience Points (XP). Množstvo XP bodov závisí od dĺžky letu a triedy, v ktorej cestujete. Viac informácií koľko XP môžete dostať za váš let si môžete overiť priamo na web stránke Air France. Na Silver status je potrebných 100 XP. Zo Silver na Gold dalších 180 XP a z Gold na Platinum ešte 300 XP.

Flying Blue: Rezervačná trieda O

Air France/ KLM máva často v ponuke veľmi atraktívne ceny leteniek na diaľkových letoch. V prípade biznis triedy sú najlacnejšie letenky skoro vo všetkých prípadoch v rezervačnej triede O. Za rezervačnú triedu O okrem Flying Blue dostanete míle len vo vernostnom programe SkyMiles od Delta Air Lines (100% v tomto prípade). V ostatných vernostných programoch nedostanete žiadne míle. Vo vernostnom programe Flying Blue sú to už spomínané 4 míle pri Explore statuse. Znamená to, že napríklad za 1250 eurovú letenku dostanete iba 5000 míľ.

Porovnanie s inými programami

V prípade väčšiny iných leteckých spoločností dostanete za rovnakú letenku niekoľkonásobne viac míľ. Väčšina mojich letov za posledné roky bola na palubách Qatar Airways, ktorí majú cenovo porovnateľné ceny ako Air France/ KLM. Qatar Airways je súčasťou Oneworld aliancie, kde dostanete míle za tieto lety za preletenú vzdialenosť. To znamená, že za rovnakú 1250 eurovú letenku pri letoch do Ázie môžete dostať do vernostného programu Qatar Airways zhruba 16 000 míľ, alebo do vernostného programu British Airways 14 000 míľ. Qatar Airways má často akcie, keď ponúka 2 až 5 násobok míľ. Za spiatočnú letenku s Qatar Airways som už viac krát dostal viac ako 65 000 míľ, čo je veľký rozdiel oproti 5000 míľam od Air France.

Vernostný program Lufthansa Group Miles and More funguje tiež na revenue based systéme. Ich najlacnejšie letenky v biznis triede sú v rezervačnej triede P. Za túto rezervačnú triedu dostanete vo väčšine Star Alliance programov (okrem Miles and More) 100% míľ. Čo predstavuje tiež minimálne dvojnásobok míľ oproti Flying Blue. Výnimkou sú niektoré vernostné programy Star Alliance, v ktorých nedostanete míle za rezervačnú triedu P na letoch Lufthansy.

Výmena letenky za míle

Vo všeobecnosti výmena letenky za míle na lety v rámci Európy nepredstavuje veľmi dobrú hodnotu. Výška poplatkov za vystavenie letenky môže byť vyššia ako cena normálnej letenky. Výmena míľ za letenku na európskych letoch môže byť zaujímavá hlavne pri last minute letenkách, keď sú už ceny leteniek veľmi vysoké.

Osobne som v minulosti využíval míle z Flying Blue na letenky v rámci Ázie. Napríklad za jednosmernú letenku z Taipei do Bangkoku, alebo do Jakarty bolo v minulosti potrebných iba 10 000 míľ v ekonomickej triede. Teraz na jednosmernú letenku z Taipei do Bangkoku je potrebných 20 500 míľ a do Jakarty až 23 000. Z tohto dôvodu nájsť lety, kde je možné výhodne zameniť míle Flying Blue za letenku je veľmi obtiažné. Ak by ste svoje míle získali len za lety s Air France/ KLM, znamená to, že na 3 a pol hodinový let z Taipei do Bangkoku za 20 500 míľ by ste s Air France/ KLM museli minúť vyše 5000 eur.

Vernostné programy SkyTeam

V minulosti som už viackrát uvažoval nad odchodom z Flying Blue do iného vernostného programu SkyTeam. Pravdupovediac som ale nenašiel žiadny program, ktorý by mi vyhovoval (jedným z dôvodov je aj už spomenutá rezervačná trieda O). Aj z tohto dôvodu absolvujem minimum letov na palubách leteckých spoločností SkyTeam. Väčšina mojích letov je so spoločnosťami OneWorld, prípadne Star Aliance. V najbližšom období budem meniť vernostný program Star Aliance a tu je zoznam podľa mňa najzaujímavejších kandidátov. V rámci Oneworld je podľa mňa zaujímavý vernostný program British Airways. Ja som ale členom Privilage Club od Qatar Airways. Tento program by som ale odporúčal iba ľuďom, ktorí cestujú často s Qatar Airways. Viac o mojom názore na Privilege Club tu.

4 komentáre

Súvisiace články

4 komentáre

ANA Tokio 1680€. Najlepšia biznis trieda na svete? - Dvere sveta dokorán 1. januára 2020 - 16:27

[…] Vernostné programy […]

Reply
Skontrolujte si booking class pred kúpou letenky - Dvere sveta dokorán 30. augusta 2020 - 14:19

[…] ich partnerov zo SkyTeam. Míle môžete dostať iba do vernostného programu Air France / KLM Flying Blue (4 míle za euro ak máte najnižší status) a programu Delta […]

Reply
Najlepšie využitie míľ Flying Blue (Air France/KLM) - Dvere sveta dokorán 2. októbra 2020 - 15:15

[…] Aj keď Flying Blue môže byť jedným z tých lepších vernostných programov skupiny SkyTeam, osobne ale veľmi málo lietam s leteckými prepravcami tejto skupiny. Hlavným dôvodom sú ich nie veľmi zaujímavé vernostné programy. Viac dôvodov prečo neobľubujem Flying Blue sa môžete dočítať v tomto staršom blogu. […]

Reply
Karibik v biznis triede z Budapešti, Paríža od 1280€ - Dvere sveta dokorán 24. mája 2021 - 20:20

[…] Cestovať je možné od 15. júna do 10. septembra 2021. Akciové ceny letrniek by mali byť dostupné až do 31. mája 2021. V prípade Air France a KLM sa jedná o rezervačnú triedu O. Za túto rezervačnú triedu nedostanete žiadne míle do väčšiny vernostných programov SkyTeam. Viac o rezervačnej triede O som už písal v tomto staršom blogu. […]

Reply

Leave a Comment