Home Cestovateľský blog Fort Kochi, jedno z najpríjemnejších miest v Indii

Fort Kochi, jedno z najpríjemnejších miest v Indii

by Karol
1 comment

Fort Kochi je jedným z najkludnejších a voči turistom najpriateľskejších miest v Indii. Väčšina turistických atrakcií je dostupná peši a v porovnaní s inými indickými mestami je na uliciach veľmi málo áut a ľudí. Jediným otravným faktorom budú šoféri rikší, ktorí sa vás budú snažiť zobrať na prehliadku mesta. Fort Kochi nie je veľké mesto a na prehliadku stačí aj jeden deň. Ak by ste si ale chceli oddýchnuť od cestovania v Indii, Kochi je spolu s neďalekými systémom kanálov Backwaters a plážou Varkala ideálnym kandidátom na oddych.

Geografia a a história

Fort Kochi sa nachádza v štáte Kerala v juhozápadnej Indii. Fort Kochi je historická časť mesta Kochi ležiaca na jednom z ostrov Malabarského pobrežia v Arabskom mori. Časť mesta nachádzajúca sa na pevnine sa volá Ernakulam. Mesto bolo už od dávnej minulosti súčasťou obchodných ciest arabských lodí. V roku 1503 bolo okupované Portugalskom a stalo sa ich hlavným centrom v Indii až do roku 1530, keď sa koloniálnym sídlom stala Goa. Následne bolo okupované Holandskom a Veľkou Britániou. Mesto má dve veľmi podobné mená. Tým druhým je Cochin.

Cochin

Ako sa dostať do Kochi

Kochi je najväčším mestom v Kerale a má dobré letecké a vlakové spojenie so zvyškom Indie. Medzinárodné letisko sa nachádza asi 30 kilometrov od centra mesta a cesta z letiska do Ernakulam s Uber stojí zhruba 700 rupií. Okrem domácich liniek má letisko mnoho spojení aj s blízkovýchodnými krajinami. Z Viedne sa tak sem môžete dostať len s jedným presadaním v Dohe, alebo v Dubaji. Vlaková stanica sa nachádza v centre Ernakulam. Môj blog ako kupovať lístok na indické vlaky online.

Ubytovanie

Ak by ste si chceli vychutnať atmosféru historického mesta a byť v blízkosti kvalitnejších reštaurácii, je lepšie sa ubytovať priamo vo Fort Kochi. Alternatívou môže byť ubytovanie v Ernakulam. Ernakulam je typické rušné, neatraktívne indické veľkomesto. Výhodou je ale rýchlejší prístup na letisko a vlakovú stanicu. A to hlavne v prípade medzinárodných letov, ktoré v mnohých prípadoch odlietajú medzi polnocou a piatou ráno. Z Ernakulam sa do Fort Kochi dostanete najrýchlejšie loďou. Cesta trvá iba 15 až 20 minút a cena lístka je iba 4 rupie (0,05 euro centov).

Cochin

Čo robiť v Kochi

Jednými z najznámejších pamiatok sú kostoly vybudované ešte počas portugalskej kolonizácie. Najnavštevovanejším je kostol Svätého Františka, kde bol pôvodne pochovaný portugalský moreplavec Vasco de Gama. Mattancherry Palace (Dutch Pakace) bol tiež postavený Portugalčanmi a následne darovaný miestnemu Radžovi. Cochin malo v minulosti veľkú židovskú komunitu, ktorej pôvod sa datoval ešte do obdobia vlády kráľa Šalamúna. Väčšina židovského obyvateľstva sa ale po roku 1948 odsťahovala do Izreala. Najznámejšou židovskou pamiatkou v meste je synagóga Pardesi. Prechádzkou po centre ale natrafíte na množstvo dalších budov z koloniálneho obdobia. Mnohé z nich boli veľmi pekne zrekonštruované a premené na hotely, reštaurácie, kaviarne, alebo masážne salóny.

Čínske rybárske siete Cochin

Ďalšou neodmysliteľnou atrakciou sú takzvané čínske rybárske siete, ktoré podľa legendy boli prinesené čínskymi moreplavcami počas vlády Kublai Khana. Určite by ste si tiež nemali nechať ujsť predstavenia Kathakali. Kathakali sú klasické predstavenia, kde tanečníci predvádzajú scény z hinduistických eposov.

Kerala je tiež známa ayurvedickými masážami a vo Fort Kochi nebudete mať problém nájsť miesto na masáž, ktorá má korene vo vyše 3000 ročnej indickej alternatívnej medicíne. Jedným z najlepších zážitkov z cestovania po Indii je bezpochyby miestna kuchyňa. Základom tej keralskej sú koreniny a kokos.

1 comment

Súvisiace články

1 comment

TOP 10: Najkrajšie mestá na svete - Dvere sveta dokorán 24. mája 2020 - 21:20

[…] mám aj s indickými mestami, ktoré sú pre mňa príliš rušné (jednou z mála výnimiek je Fort Kochi v […]

Reply

Leave a Comment