Home Letecké spoločnosti Koronavírus: bezplatné zrušenie leteniek

Koronavírus: bezplatné zrušenie leteniek

by Karol
2 komentáre

Koronavírus sa šíri nielen po Číne, ale postupne zasahuje aj ďalšie krajiny po celom svete.

Aktualizácia 30.3.2020: Ako zrušiť letenky a ubytovanie v čase koronavírusu.

Aktualizácia 8.4.2020: Ako sa mi podarilo refundovať letenku namiesto poskytnutého voucheru.

Aktualizácia: Voucher za zrušené letenky môžete odmietnuť. Môžete žiadať plnú refundáciu letenky. Upresnenie EC261.

Aktualizácia 8.3.2020: Lufthansa umožňuje bezplatnú zmenu dátumu odletu. Qatar Airways povoľuje tiež zrušenie letenky bez storno poplatkov.
Ak máte v najbližšom období naplánovanú cestu do Číny, alebo letíte s čínskou leteckou spoločnosťou, je pravdepodobné, že vaša letecká spoločnosť vám umožní bezplatne zrušiť letenku. Za posledných 24 hodín sa postupne rozširuje zoznam leteckých spoločností, ktoré poskytujú možnosť zrušenia letenky bez storno poplatkov, alebo umožnia bezplatne zmeniť dátum odletu. Väčšina veľkých hotelových sietí tiež začala ponúkať bezplatné zrušenie rezervácií. Ako som úspešne zmenil trasu mojej letenky a vyhol sa presadaniu v Hong Kongu.

British Airways a Lufthansa Group zrušili všetky lety do Číny a postupne sa rozširuje zoznam leteckých spoľcností obmedzujúcich lety do kontinentálnej Číny.

Koronavírus: Lufthansa Group a ďalšie spoločnosti

Lufthansa, Swiss Air Lines a Austrian Airlines oznámili, že všetky letenky na letoch do Číny v období od 24. januára do 23. februára, ktoré boli zakúpené pred 24. januárom 2020 je možné zrušiť bez storno poplatkov. Je tiež možné zadarmo zmeniť dátum cesty. Nový dátum odletu musí ale byť pred 30.9.2020.

V prípade Finnair je tiež možné bezplatne zrušiť letenku, alebo posunúť dátum odletu až do 31. mája 2020. British Airways: zrušenie letenky bez storno poplatkov pri cestách do Číny a Hong Kongu do 23.2.2020. Cathay Pacific poskytuje bezplatné storno leteniek do kontinentálnej Číny na cesty v období od 24. januára do 29. februára.
Air China a China Eastern tiež poskytujú zrušenie letenky bez storno poplatkov.

Aktualizácia. Ďalšie letecké spoločnosti ponúkajúce zrušenie leteniek bez storno poplatkov, alebo bezplatnú zmenu dátumu odletu: Aeroflot, Hainan Airlines, Eva Air, China Airlines, Thai Airways, Singapore Airlines, Air France, Emirates, Hong Kong Airlines a Etihad Airways.

Vaša letecká spoločnosť nie je na tomto zozname?

Ak sa vaša letecká spoločnosť nenachádza na tomto zozname a chceli by ste zrušiť vašu letenku do Číny a Hong Kongu, odporučil by som aj tak kontaktovať priamo leteckú spoločnosť. Myslím si, že väčšina spoločností vám výjde v ústrety a nebude účtovať poplatky za zmeny. Nemyslím si ale, že by ste uspeli so zmenou destinácie. V prípade zmeny destinácie si budete musieť zrušiť pôvodnú letenku a potom zakúpiť novú.

Ak cestujete do Číny neskoršie ako vo februári, zatiaľ by som počkal so zmenami leteniek. Väčšina leteckých spoločností neumožní bezplatné zmeny rezervácií pri cestách po 1. marci 2020. Ak by sa situácia v Číne nezlepšila v najbližšom období, možnosť bezplatného storna leteniek bude podľa mňa predĺžená.

Vedeli ste, že Čínu je v určitých prípadoch možné navštíviť bez víz až po dobu 12 dní? Návod ako sa vyhnúť ceste na ambasádu nájdete v tomto blogu.

2 komentáre

Súvisiace články

2 komentáre

British Airways zrušili všetky lety do Číny - Dvere sveta dokorán 29. januára 2020 - 14:31

[…] Letecké spoločnosti […]

Reply
Ako som zmenil trasu letenky a vyhol sa Hong Kongu - Dvere sveta dokorán 14. februára 2020 - 16:01

[…] Letecké spoločnosti […]

Reply

Leave a Comment