Home Cestovateľský blog Nové zjednodušené elektronické víza do Ruska

Nové zjednodušené elektronické víza do Ruska

by Karol
0 comment

Ruská vláda už dlhšie obdobie plánovala zavedenie nových elektronických víz. V týchto dňoch bol zverejnený konkrétny termín odkedy bude možné požiadať o elektronické víza. V súčasnosti sa pred cestou do Ruska nevyhnete ceste na ambasádu a vybavovaniu pozývacieho listu. Výnimkou sú cesty do Petrohradu a Kaliningradu, ktoré je už teraz možné navštíviť aj s elektronickými vízami.

Elektronické víza do Ruska

Od 1. januára 2021 budú môcť občania 53 krajín požiadať o 16 dňové elektronické víza do Ruska. Na zozname krajín, ktorých občania budú môcť cestovať do Ruska s e-vízami sa nachádza aj Slovenská Republika. Cena za víza by mala byť 50 USD a požiadať o víza bude potrebné minimálne štyri dni pred plánovaným príchodom do krajiny.

V súčasnosti je pri podávaní žiadosti o turistické víza potrebné priložiť pozývací list. Či bude pozývací list potrebný aj v novom systéme zatiaľ nebolo zverejnené.

Elektronické víza do Petrohradu

Od 1. októbra 2019 je možné pri cestách do Petrohradu a Kaliningradu požiadať aj o elektronické víza. Víza sú zadarmo a nie je potrebné priložiť pozývací list. Maximálna dĺžka pobytu je osem dní. Víza sú vydávané do štyroch kalendárnych dní po podaní žiadosti. Elektronické víza do Petrohradu.

Elektronické víza do Ruska zhrnutie

Rusko sa rozhodlo zaviesť elektronické víza z dôvodu podpory turizmu, čo je určite krok správnym smerom. Za posledných osem rokov som bol aspoň 10 krát v Soule, odkiaľ let do Vladivostoku trvá menej ako dve hodiny. Pred každou cestou som uvažoval aj nad návštevou východného Ruska, ale nutnosť vybaviť víza ma vždy odradila od návštevy (hlavným dôvodom je, že žijem na Taiwane a vybavenie víz v Taipei je zložitejšie ako na Slovensku). Po zavedení elektronických víz už nebudem mať dôvod odkladať cestu do východného Ruska. Dúfam len, že v budúcnosti už nebudú vyžadované pozývacie listy, ktoré slúžia iba ako zdroj extra príjmov ruským cestovným kanceláriám a hotelom.

India znížila poplatky za elektronické víza.

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment