Home Akciové letenky Letenka v ekonomickej triede môže byť drahšia ako biznis trieda

Letenka v ekonomickej triede môže byť drahšia ako biznis trieda

by Karol
1 comment

V tomto blogu nebudem písať o error fare letenkách, ktoré sa z času na čas objavia aj na web stránke Dvere Sveta Dokorán. Ak sa vám niekedy bude zdať letenka v ekonomickej triede príliš drahá, skúste si overiť aj ceny v biznis triede. V niektorých prípadoch môže byť cena v biznis triede podobná, alebo aj nižšia ako v ekonomickej triede. Kúpou letenky v biznis triede nielenže bude cestovať pohodlnejšie, získate prístup do biznis salónikov a tiež väčší limit na batožinu, ale získate aj väčší počet míľ do vášho vernostného programu.

Prečo môže byť letenka v ekonomickej triede drahšia ako biznis trieda

Ekonomická a aj biznis trieda majú každá svoje separátne rezervačné triedy. Tieto rezervačné triedy sú označované písmenami ako napríklad Y, J, P, C atď. Od rezervačnej triedy závisí možnosť refundácie letenky, výška poplatkov za zmenu dátumu odletu, alebo množstvo získaných míľ (vo väčšine prípadov). Ako sa postupne vypredávajú najnižšie rezervačné triedy, tak sa postupne aj zvyšuje cena letenky. Ak je predaných veľa leteniek v ekonomickej triede a biznis trieda je pomerne prázdna, môže nastať, že cena v biznis triede bude nižšia ako v ekonomickej triede. Niektoré letecké spoločnosti zobrazia cenu leteniek v ekonomickej a biznis triede vedľa seba a porovnanie cien je jednoduché. V mnohých prípadoch ale budete musieť začať nové vyhľadávanie a zadať špecificky biznis triedu.

Ak je cena letenky v ekonomickej triede nízka, nemusíte strácať čas overovaním si ceny v biznis triede. Pravdaže, stále by ste mohli mať obrovské šťastie a natrafiť na error fare letenku 🙂 V prípade vysokej ceny letenky sa ale už oplatí stráviť minútu navyše porovnaním cien.

Konkrétny priklad nižšej ceny v biznis triede

Z osobnej skúsenosti som mal šťastie nájsť letenku v biznis triede za nižšiu cenu ako v ekonomickej iba na krátkych letoch. V prípade diaľkových letov som tento fenomén videl iba pri premium economy triede.

Ako príklad uvediem môj minulotýždňový let z Lisabonu do Viedne, ktorý bol súčasťou môjho núdzového návratu z Patagónie počas pandémie koronavírusu. Jednosmerná letenka v ekonomickej triede na tejto trase s TAP Air Portugal stála šialených 500 eur. Letenka v biznis triede na rovnakom lete stála iba 300 eur. Toto ale zďaleka nebol prvý prípad, keď som zaplatil za letenku v biznis triede menej ako v prípade cesty v ekonomickej triede. Nabudúce ak nebudete vedieť nájsť lacnú letenku, skúste teda skontrolovať aj ceny v biznis triede.

Koľko míľ dostanete za vašu rezervačnú triedu si môžete zistiť na Where to credit.

1 comment

Súvisiace články

1 comment

Recenzia Scandinavian Airlines Kodaň - Faerské ostrovy - Dvere sveta dokorán 6. augusta 2020 - 23:43

[…] v ekonomickej triede si vždy overte cenu v biznis triede. V niektorých prípadoch môže byť cena letenky v biznis triede podobná s letenkou ekonomickej triede, alebo dokonca […]

Reply

Leave a Comment