Home Cestovateľský blog Výnimočná túra v patagónskom El Chaltén

Výnimočná túra v patagónskom El Chaltén

by Karol
4 komentáre

Či už cestujete prvý krát do zahraničia, alebo ste navštívili väčšinu krajín sveta, krása prírody v El Chaltén vás určite uchváti. El Chaltén je malá dedina nachádzajúca sa v národnom parku Los Glaciares v južnej časti Patagónie. Súčasťou tohto najväčšieho národného parku Argentíny je aj o niečo známejší ľadovec Perito Moreno. Dôvod prečo každý rok navštívia El Chaltén tisícky turistov sú hory Fitz Roy a Torre a tyrkysové lagúny nachádzajúce sa na ich úpätí. Ak máte radi horskú turistiku a budete plánovať cestu do Argentíny, určite navštívte aj tento jedinečný národný park.

Laguna Sucia

Ako sa dostať do El Chaltén

Do El Chaltén sa najjednoduchšie dostanete z mestečka El Calafate, ktoré má aj priame letecké spojenie z Buenos Aires. Plne asfaltová cesta medzi týmito dvoma patagónskymi mestami vedie popri jazerách Argentino a Viedma. Autobusom sa sem dostanete z El Calafate zhruba za 2 hodiny a 40 minút (vzdialenosť 220 km). Spojenie na tejto trase ponúka niekoľko autobusových spoločností. Osobne by som odporučil Cal Tur, ktorí majú veľmi kvalitné autobusy. Cena lístka je rovnaká u všetkých spoločností a v marci 2020 stál lístok 1200 peso (cca 17 eur). Pri ceste z El Calafate by som odporučil sedieť na ľavej strane, odkiaľ budete mať v poslednej tretine cesty výnimočný výhľad na horu Fitz Roy.

Do El Chaltén sa môžete dostať aj z Bariloche po ceste 40/41. Vzdialenosť v tomto prípade je 900 km a cesta autobusom trvá zhruba 18 hodín.

Zďaleka najzaujímavejší prístup je z dediny Villa O’Higgins v Čile. Z Villa O’Higgins do El Chaltén sa dá dostať iba dvojdňovou túrou, ktorá zahrňuje aj plavbu loďou po jazere San Martín. Môj pôvodný plán bol práve touto trasou prejsť z El Chaltén do Čile. Po mojom prvom dni v parku Los Glaciares ale Čile z dôvodu šírenia koronavírusu zatvorilo hranice pre cudzincov a ja som skončil argentínskej karanténe. Nakoniec som sa musel urgentne vrátiť na Slovensko pokiaľ ešte boli v prevádzke lety medzi Južnou Amerikou a Európou.

El Chaltén

Kedy cestovať

Jediné vhodné obdobie na cestu do južnej Patagónie je neskorá jeseň až skorá jar na severnej pologuli. Podľa miestnych je najlepšie obdobie na návštevu v období mesiacov marec až apríl. V tom čase už skončili letné prázdniny v juhomamerických krajinách a počty turistov sú podstatne nižšie oproti mesiacom december až február. V mesiacoch marec a apríl by malo byť tiež najstabilnejšie počasie s menším množstvom zrážok a bez silného vetra.

Ubytovanie a strava

Ubytovanie v Patagónii je podstatne drahšie ako v ostatných častiach Argentíny. Ceny sú uvádzané v dolároch ale platiť je možné aj v peso, alebo kreditnou kartou. Ja som bol v El Chaltén v začiatkoch šírenia koronavírusu čo spôsobilo, že bolo mnoho voľných ubytovacích kapacít. Pokiaľ ale nemáte stan, alebo nechcete bývať v hosteloch, odporučil by som rezervovať izbu aspoň na prvé dva až tri dni pobytu.

V dedine sú dva mierne väčšie supermarkety, kde nájdete základné potraviny ako napríklad mliečne výrobky, konzervy, ovocie, alebo zeleninu. Ceny potravín nie sú výrazne vyššie oproti ostatným častiam Argentíny.

Ceny v reštauráciách sú vyššie ako v Buenos Aires a El Calafate, ale minimálne v marci 2020 by som ich neoznačil za extrémne. Stále sa tu budete vedieť najesť lacnejšie ako napríkad v Bratislave.

Fitz Roy

Internet a telefónny signál

V El Chaltén na rozdiel od El Calafate mobilní operátori poskytujú iba hlasové služby. 3G sieť je nedostupná. Jediný prístup na internet je cez wifi v hoteloch a reštauráciách. Internet je niekedy nestály, ale celkovo bolo spojenie lepšie ako som očakával.

Túry z El Chaltén

Z El Chaltén je možné uskutočniť veľké množstvo jednodňových túr. Ak máte stan, môžete si tiež pripraviť viacdňový itinerár. V národnom parku sa nenachádzajú žiadne horské chaty a vstup je bezplatný.

Ak by ste mali čas iba na jednu túru, určite sa vyberte k Laguna de los Tres. Druhou najpopulárnejšou je túra k Laguna Torre. Pre mnohých ľudí čo som stretol bola ale Loma del Pliegue Tumblado druhou najkrajšou túrou v tejto oblasti. Z Loma del Pluegue Tumblado by ste mali vidieť všetky vrchy z výšky, na rozdiel od Laguna Torre, ktorá sa nachádza v nižšej nadmorskej výške.

Na druhý deň po mojom príchode do El Chaltén boli z dôvodu koronavírusu zatvorené všetky národné parky v Argentíne a preto sa mi podarilo dostať iba k Laguna de los Tres.

Laguna de los Tres

Laguna Sucia, Laguna de los Tres

Horský chodník z El Chaltén k Laguna de los Tres má dĺžku 10 km jednosmerne a táto túra je považovaná za najťažšiu v tejto oblasti. Ak ste ale zvládli Vysoké Tatry, nebudete mať problém ani s Laguna de los Tres. Počas prvých zhruba troch kilometrov budete prechádzať väčšinou cez les a mierne stúpať pokiaľ sa nedostanete na plošinu s výborným výhľadom na horu Fitz Roy. Zvyšok chodníka je pomerne rovinatý až po 9. kilometer. V tejto časti budete prechádzať popri mnohých potokoch a cez nádherné menšie lesíky so starými stromami. Posledný kilometer je najstrmší, ale pokiaľ nenesiete väčší batoh, nemali by ste mať zásadný problém. Ja som sa zvládal týchto 10 kilometrov presne za 2 hodiny a 30 minút. Moje tempo bolo ale veľmi rýchle a po ceste som sa vôbec nezastavoval.

Po príchode k Laguna de los Tres sa vám naskytne jedinečný výhľad na Fitz Roy a okolité vrchy. Keď budete pokračovať popri plese smerom doľava, dostanete sa až na miesto s výhľadom na Laguna Sucia. Toto miesto je podľa mňa najkrajšie z celej túry, kedže máte naraz výhľad na Laguna Sucia, Laguna de los Tres a aj Fitz Roy.

Fitz Roy

El Chaltén zhrnutie

El Chaltén patrí spolu s Torres del Paine v Čile, Huayhuash v Peru a Yading v Číne medzi najkrajšie túry, ktoré som doteraz absolvoval. Je veľká škoda, že sa mi podarilo dostať iba k Laguna de los Tres. V budúcnosti by som určite chcel vrátiť do tejto oblasti a absolvovať viac trekov.

Torres del Paine leží iba 360 kilometrov južne od El Chaltén a je možné navštíviť oba národné parky počas jednej cesty. Aj keď som nemal možnosť prejsť väčšiu časť El Chaltén, v prípade, že by som si mal vybrať, ktoré miesto je krajšie, asi by som si zvolil Torres del Paine. Oba parky sú si mierne podobné, ale Torres Del Paine je väčší a preto aj poskytuje rozmanitejšiu scenériu. Zorganizovať trek v Torres del Paine je ale logisticky ťažšie a celkové náklady na pobyt vyššie ako v prípade El Chaltén. Ja som našťastie Torres del Paine navštívil ešte v roku 2002, keď to bol ešte pomerne neznámy národný park v čílskej Patagónii.

Glaciar Piedras Blancas
4 komentáre

Súvisiace články

4 komentáre

Výber z bankomatov, alebo hotovosť v Argentíne? - Dvere sveta dokorán 18. apríla 2020 - 22:25

[…] Trek v El Chaltén […]

Reply
Moje cestovateľské plány po koronavíruse - Dvere sveta dokorán 26. apríla 2020 - 21:10

[…] trasu cez argentínsku a čílsku Patagóniu, z ktorej sa mi tento krát podarilo navštíviť iba El Chaltén. Tiež by som sa chcel vrátiť do Rio de Janeira, ktoré je pre mňa najkrajšie mesto na svete. V […]

Reply
Koronavírus a moja karanténa v Patagónii - Dvere sveta dokorán 15. mája 2020 - 14:48

[…] El Chaltén je malá dedina pri národom parku Los Glaciares v južnej Patagónii. Tento najväčší národný park v Argentíne je bezpochyby jedným z najkrajších, ktoré som doteraz navštívil. Moje ďalšie tri NAJ národné parky sú Torres del Paine v Čile, Huayhuash v Peru a Yading v Číne. V El Chaltén je možné absolvovať veľké množstvo túr, ale mne sa podarilo dostať iba na tú najznámejšiu k Laguna de los Tres. […]

Reply
Ako zorganizovať cestu na Faerské ostrovy - Dvere sveta dokorán 17. augusta 2020 - 23:43

[…] a v skalách vytesané kostoly v Lalibele a Tigray (Etiópia). Piatou destináciou je trek v El Chaltén (južná Patagónia), kam by som mal cestovať o necelé dva mesiace. Posledným miestom z tohto […]

Reply

Leave a Comment