Home Cestovateľský blog Prečo štúdium čínštiny na Taiwane môže byť správna voľba

Prečo štúdium čínštiny na Taiwane môže byť správna voľba

by Karol
4 komentáre

Dnešný blog nebude o letenkách, alebo leteckých spoločnostiach a cestovania sa bude týkať len okrajovo. Môže sa zdať, že cestovanie je len oddych a zábava. Ak ale cestujete dlhšiu dobu, veľmi ľahko sa môžete dostať do štádia, keď už nebudete mať chuť nasadnúť na další autobus, alebo vlak a budete sa chcieť usadiť na jednom mieste. V mojom prípade po niekoľkých rokoch na cestách som sa cítil unavený z neustáleho balenia sa a presúvania. Nebol som však pripravený vrátiť sa na Slovensko a chcel som naďalej ostať v zahraničí. V minulosti som sa vždy chcel naučiť aspoň jeden mimoeurópsky jazyk a preto som rozhodol pre štúdium čínštiny na Taiwane. Aj keď Peking može byť pre mnohých ľudí prvou voľbou pri výbere miesta na štúdium čínštiny, ja som nikdy neoľutoval výber Taiwanu.

Štúdium čínštiny: tradičné vs. zjednodušené znaky

V Hong Kongu, Macau a na Taiwane sa doteraz používajú pri písaní tradičné čínske znaky. Tieto sú na rozdiel od zjednodušených znakov zavedených Pekingom v 50 rokoch 20. storočia používané už viac ako 1000 rokov. Niektoré tradičné a zjednodušené znaky sú úplne rovnaké, mnohé sa ale výrazne líšia. Na napísanie líšiacich sa znakov je potrebné v zjednodušenej forme menej ťahov perom a preto je ich písanie rýchlejšie a štúdium jednoduchšie. Každý znak sa skladá z menších častí, ktoré majú často niečo spoločné s významom daného slova. V zjednodušenej forme sa tento význam často stráca. V mnohých prípadoch sa podľa niektorého z týchto komponentov dá odhadnúť výslovnosť slova.
Ako príklad uvediem slovo útes (skalnatý ostrovček) 礁 (výslovnosť jiao). Toto slovo sa skladá z dvoch základných častí. Naľavo je 石 čo znamená kameň. Napravo je znak 焦, ktorý sa vyslovuje jiao. Ľavá strana nám ukazuje, že slovo môže mať niečo spoločné s kameňom. Pravá strana naznačuje výslovnosť v tomto prípade. Pravdaže celý systém znakov je veľmi komplikovaný, ale toto slovo môže poslúžiť na zjednodušené vysvetlenie čínskych znakov.

Taipei, severná brána

Tradičné znaky sú neporovnateľne krajšie ako ich zjednodušená forma. Napríklad skoro všetky vytetované čínske znaky sú písané tradičnou čínštinou. Aby ste si uvedomili rozdiel, uvediem niekoľko príkladov, kde bude prvý znak v tradičnej a druhý v zjednodušenej forme: písať 寫/写, číslo 號/号, šťastný 歡/欢, vek 歲/岁, zvuk 響/响, šťastný 樂/乐, čítať 讀/读, robiť 辦/办. Ak viete písať tradičné znaky, naučiť sa zjednodušené znaky by nemal byť problém. Opačne to je už ale podľa mňa o niečo zložitejšie.

Štúdium čínštiny: mandarínska čínština na Taiwane

Dva najčastejšie používané jazyky na Taiwane sú mandarínska čínština a taiwančina. Okrem týchto dvoch jazykov sa na ostrove hovorí aj dialektom hakka a povodné obyvateľstvo spred príchodu Číňanov si doteraz tiež uchovalo svoje jazyky. Na severe, kde sa nachádza aj Taipei sa hovorí viac mandarínskou čínštinou a na juhu viac taiwančinou.

Čínština v Taipei je na 98% percent rovnaká s tou hovorenou v Pekingu a rozdiel je len v niektorých slovách. V čom sa najviac odlišujú je akcent. Taiwanská čínština je oveľa jemnejšia a výslovnosť písmena r nie je taká silná ako v Pekingu. Ak sa po čínsky naučíte na Taiwane, nebudete mať najmenší problém komunikovať so žiadnym čínsky hovoriacim človekom.

Scenéria na severe Taiwanu

Work holiday

Ak by ste aj nechceli študovať čínštinu, môžete využiť “work holiday” program, ktorý je dostupný pre všetkých Slovákov mladších ako 35 rokov. Základná dĺžka pobytu je 180 dní, ktorú možno následne predĺžiť o ďalších 180 dní. Bližšie informácie o work holiday na Taiwane nájdete tu.

Víza a poistenie

Ak cestujete na Taiwan za účelom štúdia, nie je nutné vybavovať študentské víza. Občania Slovenskej Republiky pri ceste na Taiwan (Republic of China) môžu využiť 90 dňový bezvízový styk. Bezvízový styk môže byť zaujímavý hlavne pre ľudí, ktorí by plánovali kratší pobyt. Ja som na Taiwane strávil vyše 5 rokov bez akýchkoľvek víz. Prvých 30 mesiacov som študoval na škole a zvyšné 3 roky som strávil samoštúdiom, cestovaním po ostrove, športom atď. Podmienkou bolo ale, že som minimálne raz za 90 dní musel vycestovať do zahraničia.

Oveľa jednoduchšie riešenie je po príchode požiadať o prechodný pobyt (ARC – Alien Resident Certificate). ARC okrem toho, že nemusíte každých 90 vycestovať poskytuje mnoho ďalších výhod. Najdôležitejšie je, že za veľmi malý poplatok dostanete zdravotné poistenie. Celkovo je zdravotná starostlivosť na Taiwane na veľmi vysokej úrovni. Pri podpisovaní mnohých zmlúv (banky, telekomunikační operátori atď) budete tiež potrebovať ARC.

Život v Taipei

Aj keď študovať je možné aj v iných mestách, v Taipei sa nachádzajú dve najznámejšie školy vyučujúce čínštinu. Taipei je v porovnaní s inými ázijskými metropolami považované za menšie mesto. Taipei City má 2,6 milióna obyvateľov a priľahlé New Taipei City ďalšie 4 milióny. Verejná doprava (hlavne metro) je veľmi dobrá a mesto netrpí veľmi vážnymi zápchami. Centrum mesta tiež nie je veľmi veľké a je možné sa pomerne rýchlo dostať do ktorejkoľvek časti centra. Na Taiwane sa dobre zachovala tradičná kultúra a na kilometer štvorcový tu nájdete oveľa viac chrámov ako v historickom Pekingu.

Čo ja veľmi oceňujem na Taipei je blízkosť hôr, ktoré obkolesujú mesto z troch pätín. Napríklad od ikonického mrakodrapu 101 sa k zaujímavým horským chodníkom môžete dostať peši za menej ako 15 minút. Celkovo je v okolí Taipei nekonečné množstvo možností na pešiu turistiku, alebo cyklistiku. Moje najobľúbenejšie turistami menej navštevované miesta v Taipei a najobľúbenejšie túry v okolí mesta.

Pre mňa asi najväčším problémom počas môjho pobytu v Taipei bola klíma. Letá sú tu veľmi horúce a dusné. V letnom období som väčšinu času trávil v klimatizovaných priestoroch a hlavne cez deň som moc nevychádzal von pokiaľ to nebolo nutné.

Strava a internet

Nočný trh, pochúťka z prasačej krvi

Pri mojich častých cestách po Číne bola vždy pre mňa najväčším problémom miestna strava. Číňania pri varení používajú extrémne veľké množstvo oleja a najesť sa zdravo v Číne bol často veľmi veľký problém. V Taipei sa ale olej používa v menšom množstve a strava je oveľa zdravšia. Po celom meste nájdete malé reštaurácie, kde sa budete môcť pomerne lacno najesť. Najznámejšie sú ale nočné trhy, ktoré sa otvárajú zhruba po šiestej večer a prekypujú životom až do polnoci. Ak sa rozhodnete častejšie stravovať na nočných trhoch, môžete mať ale tiež problém udržať si štíhlu líniu. Strava na nočných trhoch v mnohých prípadoch nemusí byť najzdravšia.

Zásadný rozdiel oproti Pekingu je, že na prístup do Gmail, na Facebook, alebo mnoho iných web stránok nebudete potrebovať VPN. Na Taiwane nie sú blokované žiadne web stránky, alebo aplikácie.

Náklady na život

Cenová úroveň v Taipei je porovnateľná s Bratislavou. Za rovnakú kvalitu ubytovania v Taipei zaplatíte viac ako v Bratislave. Dostupná je veľká škála ubytovania a ak ste ochotní bývať s inými ľudmi v byte, určite nájdete niečo za rozumnú cenu. Ceny v supermarketoch sú o niečo vyššie ako na Slovensku. Najdrahšie sú mliečne výrobky. Počítajte s tým, že za mliečne výrobky zaplatíte minimálne trojnásobok oproti slovenským cenám. Ovocie na druhej strane nie je drahé a výber je veľmi dobrý. Ak by ste sa stravovali v menších reštauráciách, miniete menej ako na Slovensku. Väčšie reštaurácie sú cenovo porovnateľné s Bratislavou. Doprava je lacnejšia na Taiwane.

Štúdium čínštiny v Taipei: školy

Dve najznámejšie školy vyučujúce čínštinu v Taipei sú Taiwan National University (NTU) a National Taiwan Normal University (NTNU). Študovať je možné aj na menších súkromných školách, osobne by som ale odporučil jednu z týchto dvoch univerzít.

Ja som študoval na Mandarin training center na NTNU, kde každý semester trvá 3 mesiace a za rok je možné absolvovať 4 semestre. Na výber je regulárny kurz s dvoma vyučovacími hodinami denne a intenzívny s troma hodinami denne. Aj keď sa tri hodiny nemusí zdať veľa, zvoľte si intenzívny kurz iba ak ste ochotní obetovať veľa veľného času. Na rozdiel od iných jazykov pri štúdiu čínštiny sa budete musieť učiť aj znaky, čo samo osebe zaberie veľa času.

Posúdiť celkovú kvalitu školy je trocha zložité, lebo je zásadný rozdiel v kvalite jednotlivých učiteľov. Hlavne niektorí starší učitelia používajú zastarané vyučujúce metódy. Prvý týžden každého semestra je ale študentom umožnené zmeniť triedu ak nie sú spokojní so svojim učiteľom. Ja som túto možnosť využil tri krát a veľká väčšina mojich učiteľov bola výborná.

Asi dve tretiny študentov pochádza z ázijských krajín a zvyšná tretina je väčšinou z Európy, Oceánie a Severnej Ameriky. Veľkú časť študentov zo západnych krajín tvoria deti taiwanských rodičov narodených v zahraničí, ktorí väčšinou hovoria plynulou taiwančinou.

Štúdium čínštiny v Taipei zhrnutie

Ak sa budete chcieť naučiť po čínsky, na dosiahnutie svojho cieľa budete potrebovať oveľa viac času ako pri štúdiu iných jazykov. Je to ale určite dobrá investícia, ktorá vás obohatí nielen po lingvistickej stránke. Kultúrne si z vášho pobytu odnesiete tiež veľmi veľa. Vo všeobecnosti je nutné cestovať s otvoreniu mysľou a platí to aj pri ceste na Taiwan. Mnoho zvykov je tu odlišných oproti Európe a niektorí ľudia môžu zažiť kultúrny šok po príchode. Pamätajte na to, že sme iba návštevníci a musíme byť tolerantní voči hostiteľskej krajine. Taiwančania sú veľmi priateľskí voči cudzincom a sú ochotní pomôcť v každej situácii.

4 komentáre

Súvisiace články

4 komentáre

Top 10: najkrajšie ostrovy na svete - Dvere sveta dokorán 9. apríla 2020 - 11:38

[…] Cestovateľský blog […]

Reply
Turistami menej navštevované miesta v Taipei - Dvere sveta dokorán 1. septembra 2020 - 15:19

[…] som v Taipei strávil skoro 5 rokov štúdium čínštiny, a v tomto článku by som chcel odporučiť zopár mojich obľúbených miest v tomto najväčšom […]

Reply
Najužitočnejšie jazyky na cestovanie - Dvere sveta dokorán 23. decembra 2020 - 21:47

[…] Taiwan je jedným z najlepších miest na štúdium čínštiny. Niekoľko dôvodov prečo študovať práve tam. […]

Reply
TOP 10: Najkrajšie mestá na svete - Dvere sveta dokorán 24. decembra 2020 - 11:34

[…] Taipei mám veľmi špecifický vzťah, kedže som tam strávil vyše päť rokov štúdiom čínštiny. Na prvý pohľad Taipei nie je veľmi pekné mesto, ale pod povrchom ukrýva oveľa viac ako sa […]

Reply

Leave a Comment