Home Cestovateľský blog Najlepšie knihy na dovolenku

Najlepšie knihy na dovolenku

by Karol
0 comment

Pri cestách do zahraničia sa snažím vyberať knihy, ktoré súvisia s reáliami mojej destinácie. A ak je to možné, snažím sa vyberať skôr historicky zamerané knihy. Kto sú moji najobľúbenejší spisovatelia a ktoré sú podľa môjho názoru najlepšie knihy pri cestách do zahraničia?

Kolumbia: Gabriel García Márquez, Sto rokov samoty

Asi najznámejším románom napísaným spisovateľom z Južnej Ameriky je Sto rokov samoty od Kolumbijčana Gabriela García Márqueza. Tento viac generačný príbeh opisuje pohromy rodiny Buendía v imaginárnom kolumbijskom mestečku Macondo. Márquez napísal tiež množstvo dalších kníh, ale Sto rokov je jeho najlepšími dielom. Ak sa chystáte do Kolumbie, je to kniha, ktorú si musíte určite pribaliť na cestu. G. G. Márquez za svoju tvorbu dostal v roku 1982 Nobelovou cenu za literatúru.

Najlepšie knihy do Peru: Mario Vargas Llosa

Mojím najobľúbenejším juhoamerickým spisovateľom je Mario Vargas Llosa, ktorý je tiež držiteľom Nobelovej ceny za literatúru. Mnohé z príbehov jeho kníh sa odohrávajú v jeho rodnom Peru. Mojou najobľúbenejšou je satirický román Pantaleón y las visitadoras (Captain Pantoja and the special services) a podľa autora sa zakladá na skutočných udalostiach. V príbehu vojakom odlúčeným od civilizácie slúžiacim v amazonskej džungli nadriadení na rozptýlenie zabezpečujú služby prostitútok.

Čile: Isabele Allende, Dom duchov

Dom duchov je prvým a najznámejším románom čílskej spisovateľky Isabele Allende. Je to ďalší niekoľko generačný príbeh zachytávajúci dejiny Čile dvadsiateho storočia. Podľa predlohy tejto knihy bol v Hollywoode nakrútený rovnomenný film s Meryl Streep. Radšej si ale prečítajte knihu a nestrácajte čas filmom.

Stredná Ázia: Peter Hopkirk, The Great Game

The Great Game: On secret service in High Asia je asi moja najobľúbenejšia kniha z kategórie literatúry faktu. Ak sa chystáte do Strednej Ázie, určite by ste si pred cestou mali prečítať túto knihu. Autor v nej zachytáva boj o nadvládu nad Strednou Áziou medzi cárskym Ruskom a Veľkou Britániou.

Kníhkupectvo El Ateneo Grand Splendid v Buenos Aires

Umberto Eco, Baudolino

Hoci najznámejšou knihou talianskeho spisovateľa Umberta Eca je Meno ruže, osobne mám najradšej román Baudolino. Táto kniha vás prevedie zo stredovekej Európy cez križiacke výpravy na Blízkom východe až do ďalekej Ázie. Prvá časť knihy zachytáva život hlavného hrdinu Baudolina na pozadí udalostí 12. storočia. Druhá časť knihy odohrávajúca sa v Ázii ale nemá nič spoločné s realitou. Je to skôr vízia ako si Európania v stredoveku predstavovali Áziu.

Najlepšie knihy do Indie: Salman Rushdie

Salman Rushdie stal jednou z najznámejších svetových osobností na konci osemdesiatych rokov, keď iránsky duchovný vodca Ayattolah Khomeini vyhlásil naňho fatwu vyzývajúcu na jeho zabitie po publikácii románu Satanské verše. Oveľa menej známy je Salman Rushdie pre jeho literárnu tvorbu. Väčšina jeho kníh sa odohráva v jeho rodnej Indii. Asi najoceňovanejším románom sú Deti polnoci (Midnight’s children) zachytávajúci obdobie indickej nezávislosti. Rovnako dobrými sú ale napríklad aj Shalimar the clown, The Enchantress of Florence, alebo už spomínané Satanské verše.

Najlepšie knihy na Blízky východ: Amin Maalouf

Mojím najobľúbenejším blízkovýchodným spisovateľom je Libanončan Amin Maalouf. Jeho historické romány sa odohrávajú od Stednej Ázie cez Blízky východ až po Maroko. Z literatúry faktu by ste si mali určite prečítať knihu The Crusades through The Arab eyes, ktorá opisuje križiacke výpravy z arabskej perspektívy. Z historických románov sa mi ťažko vyberá ten najlepší. Diela ako Leo Africanus, Samarkand, The gardens of light, The first century after Beatrice, The rock of Tanios, alebo Balthasar’s odyssey ponúkajú pohľad do života na stredovekom Blízkom východe a v Európe.

Najlepšie knihy na cestu: Khaled Hosseini

Do Afganistanu sa v najbližšej dostane len minimum z nás. Romány Tisíc žiarivých sĺnk a Majster šarkanov od Khaleda Hosseiniho vám aspoň priblížia život v Afganistane v druhej polovici minulého storočia.


Najkrajšie ostrovy na svete podľa môjho výberu.

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment