Home Cestovateľské správy Kam a kedy môžeme cestovať v čase koronavírusu

Kam a kedy môžeme cestovať v čase koronavírusu

by Karol
1 comment

Otváranie hraníc je len veľmi pomalé a mnohé cestovné obmedzenia spôsobené koronavírusom budú v platnosti minimálne do roku 2021. Možnosti kam môžeme cestovať sú momentálne veľmi obmedzené. IATA zostavila interaktívnu mapu, kde môžete nájsť podmienky vstupu do všetkých krajín sveta. Tento blog bude postupne aktualizovaný o krajiny, ktoré umožnia vstup Slovákom na ich územie.

Kam môžeme cestovať: Európa

Štáty južnej Európy sa snažia zachrániť čo sa dá z letnej turistickej sezóny a boli medzi prvými, ktoré oznámili konkrétne dátumy otvárania hraníc. Chorvátsko a Slovinsko boli jednými z prvých krajín, ktoré umožnil vstup Slovákom na svoje územie. Taliansko povolí vstup cudzincov od 3. júna, Španielsko od 1. júla. Cyprus by mal byť pre Slovákov dostupný od 9. júna. V Portugalsku platia cestovné obmedzenia iba pri cestách na Madeiru a Azorské ostrovy (podmienky pri vstupe na Azorské ostrovy). Bulharsko zrušilo zákaz vstupu cudzincov na svoje územie 22. Od 1. júna sa dostanete aj do Litvy, Lotyšska a Estónska.

Do Srbska a Čiernej Hory je už v tomto momente tiež možné vycestovať.

Od 4. júna možno bez akýchkoľvek obmedzení cestovať do Českej republiky, Maďarska a Rakúska. K tomuto zoznamu sa už pridali aj Nemecko, Švajčiarsko, Lichtenštajnsko a Malta.

Švédske hranice sú otvorené. Do Veľkej Británie tiež možno cestovať bez obmedzení.

Belgicko, Grécko, Luxembursko, Francúzsko, Holandsko a Švajčiarsko plánujú otvoriť svoje hranice od 15. júna.

Do Dánska a na Faerské ostrovy budeme môcť cestovať od 27.6. Po príchode na Faerské ostrovy musí každý cestujúci podstúpiť test na koronavírus. Do Fínska môžeme ísť od 13. júla a do Nórska od 15. júla. Na Island bude možné vycestovať od 15. júna, ale pri vstupe bude potrebné predložiť negatívny test na koronavírus. Ten bude možné vykonať aj na letisku a prvé dva týždne by mal byť dostupný zadarmo (viac informácií v tomto blogu).

Viac informácií o otváraní hraníc Schengenských štátov môžete nájsť tu.

Huayhuash trek, Peru

Otváranie hraníc: Ázia

Jednou z prvých ázijských krajín, ktoré oznámili otváranie sa zahraničným turistom je Indonézia. Platí to zatiaľ len pri cestách na Bali, ktoré by mohli byť možné od 11. septembra. Aktualizácia: Bali a aj Indonézia ostávajú zatvorené pre cudzincov minimálne do konca roka 2020. Zvyšok ázijských krajín je veľmi zdržanlivý s otváraním hraníc. O budúcich plánoch celého regiónu môžu čo to napovedať vyhlásenia prichádzajúce z Thajska, alebo Taiwanu, kam by turisti mohli vycestovať najskôr v poslednom štvrťroku tohto roka. Thajsko uvažuje aj o skoršom otvorení sa zahraničným turistom, ale len v prípade dlhších ciest na niektoré z thajských ostrovov.

Hong Kong predĺžil zákaz vstupu cudzincov na svoje územie do konca septembra. Transfer na letisku v Hong Kongu je možný od 1. júna. Lety do a z Hong Kongu musia byť v rámci jednej letenky. Letisko v Singapure je už tiež otvorené pre tranzitných pasažierov. Transfer na letiskách v Soule a Tokiu bol vždy povolený (v Tokiu nebol možný presun medzi letiskami Haneda a Narita). Letisko v Taipei ostáva naďalej nedostupné pre tranzitných pasažierov.

Kroky japonskej vlády smerujúce k postupnému otváraniu hraničných prechodov naznačujú, že do Japonska sa nedostaneme tiež skôr ako koncom roka. Momentálne sa diskutuje, že vstup budú mať povolený len obchodní cestujúci z Austrálie, Nového Zélandu, Vietnamu a Thajska a aj to s mnohými obmedzeniami. Napríklad budú potrebné víza a návštevníci nebudú môcť používať hromadnú dopravu v Japonsku.

Čína povoľuje zahraničným leteckým iba jeden let týždenne na svoje územie. Čínske letecké spoločnosti môžu prevádzkovať do každej krajiny iba jeden let týždenne. Tento stav má tiež trvať minimálne do októbra čo znamená, že bežní turisti sa dostanú do Číny až najskôr koncom roka.

Maledivy by malo byť možné navštíviť bez akýchkoľvek testov a obmedzení od 15. júla.

Kam môžeme cestovať: Južný Pacifik

Austrália a Nový Zéland plánujú v prvej fáze umožniť svojim občanom navzájom cestovať medzi oboma krajinami. V druhej fáze by mali byť zahrnuté menej zasiahnuté krajiny pacifického regiónu. Cestovanie z ostatných regiónov by malo byť povolené najskôr v polovici decembra. Podľa najnovších neoficiálnych informácií Austrália tento rok nevpustí na svoje územie zahraničných turistov.

Do Francúzskej Polynézie (Tahiti) bude možné vycestovať od 15. júla. Bude potrebný negatívny test na koronavírus, alebo pozitívny test na protilátky Covid-19.

Otváranie hraníc: Austrália

Afrika

Prezident Tanzánie už oznámil, že krajina je otvorená všetkým zahraničným turistom. Osobne by som sa ale vyhol cestám do krajín, v ktorých sa prezident krajiny spolieha na boj proti koronavírusu na modlitby a citrónovú vodu. Boj s koronavírusom zvládli veľmi dobre Seychelly, kam bude možné cestovať od 1. augusta s potvrdením o negatívnom teste Covid-19. Na druhej strane Južná Afrika oznámila, že vstup cudzincov na svoje územie umožní najskôr vo februári 2021.

Blízky východ

Turisti majú zakázaný vstup do Kataru, ale Qatar Airways nikdy neprerušili svoje lety do Viedne pre tranzitných pasažierov.

Spojené Arabské Emiráty umožnia zahraničným turistom tranzit na svojich letiskách (Dubaj, Abu Dhabi, Sharjah). Letecká spoločnosť Emirates obnovuje lety do Viedne od 15. júna. Vstup do Dubaja bude povolený od 7. júla a pri vstupe bude potrebné predložiť negatívny test na koronavírus (test je možné urobiť aj po prílete na letisku).

Severná a Južná Amerika

Od 18.8. je možné cestovať do Ekvádoru, ale je potrebné predložiť negatívny test na koronavírus.

Mexiko nemá zavedené žiadne cestovné obmedzenia aj keď epidemiologická situácia tam nie je dobrá. Cestovanie do Dominikánskej republiky by mohlo byť možné od 1. júla. Do Kostariky by malo byť možné cestovať z bezpečných krajín od 1.8. Zoznam bezpečných krajín zatiaľ nebol zverejnený. Po príchode bude povinná 2 týždňový karanténa. Na Bahamy je možné momentálne cestovať. Do Brazílie možno vycestovať od 30.7.

Kam môžeme cestovať zhrnutie

Vyššie uvedené informácie o otváraní hraníc berte ako informačné. Situácia vo svete sa mení každým dňom a pred vycestovaním si ešte overte všetky podmienky pre vstup.

1 comment

Súvisiace články

1 comment

Austrian Airlines začnú od 15. júna opäť lietať - Dvere sveta dokorán 30. mája 2020 - 14:46

[…] Cestovateľské správy […]

Reply

Leave a Comment