Home Cestovateľský blog TOP 5: Najkrajšie vodopády na svete

TOP 5: Najkrajšie vodopády na svete

by Karol
1 comment

Vytvoriť akýkoľvek zoznam najkrajších miest na svete nie je jednoduché a takýto zoznam bude vždy veľmi subjektívny. Zostaviť prvú päťku najkrajších vodopádov ale nebolo príliš zložité. Nad prvými štyrmi miestami som nemusel vôbec uvažovať. Iba pri piatom mieste už bolo kandidátov viac. Vyberal som iba z vodopádov, ktoré som osobne navštívil. Napríklad Kaieteur Falls v Guayane, pri ktorom som nikdy nebol by sa mohol tiež ľahko dostať do tohto zoznamu. Ktoré sú teda podľa mňa najkrajšie vodopády na svete?

Iguazu vodopády, Argentína a Brazília

Iguazu, Garganta del Diablo

Nad prvým miestom som nemusel vôbec rozmýšľať. Iguazu Falls nachádzajúce sa na hranici Argentíny a Brazílie sú podľa mňa najkrajšie vodopády na svete. Rieka Iguazu je v oblasti Iguazu Falls rozdelená malými ostrovčekmi až na 300 menších vodopádov s celkovou dĺžkou 2,7 kilometra. Návšteva Iguazu vám môže kľudne zabrať aj viac ako jeden deň. Prvé popoludnie po príchode môžete využiť na návštevu brazílskej strany odkiaľ budete mať nádherný výhľad z diaľky na hlavnú časť vodopádov, takzvanú Garganta del Diablo (Diablovo hrdlo). Z brazílskej strany je možné zostúpiť do spodnej strany Garganta del Diablo, kde budete premočení vodou padajúcou z výšky až 90 metrov. Na návštevu argentínskej časti, ktorá je podstatne väčšia budete potrebovať viac času. Po príchode môžete opäť najprv navštíviť úsek Garganta del Diablo. V tomto prípade budete mať výhľad na ohlušujúci vodopád z hornej časti rieky. Zvyšok času môžete stráviť pomalými prechádzkami subtropickou prírodou popod kludnejšími časťami vodopádov.

Viktóriine vodopády, Zimbabwe a Zambia

Victoria Falls na rieke Zambezi sa nachádzajú na hranici Zimbabwe a Zambie. Vodopády majú dĺžku 1700 metrov, výšku 108 metrov a boli pomenované podľa kráľovnej Viktórie škótskym cestovateľom Davidom Livingstonom, ktorý ich navštívil ešte roku 1855. Vodopády je možné vidieť zo Zimbabwe aj zo Zambie. Ja by som sa v budúcnosti chcel ešte vrátiť k Victoria Falls, kedže som mal pri mojej ceste v roku 1997 iba velmi málo času na návštevu. Vybavenie víz do Zimbabwe trvalo 25 dní namiesto oficiálnych 10 dní čo zapríčinilo, že som musel zrušiť svoju pôvodnú letenku a v Zimbabwe som pristál až tesne pred odchodom na trojtýždňový safari výlet po Botswane a Namíbii. Pred odchodom autobusu do Botswany som mal iba hodinu na rýchlu návštevu vodopádov.

Niagarské vodopády, Kanada – USA

Niagara Falls

Niagara Falls na hranici Kanady a USA patria medzi najznámejšie vodopády na svete. Výška vodopádov v tomto prípade dosahuje 50 metrov. Najkrajšie výhľady budete mať z kanadskej strany, ale určite by ste nemali vynechať aj krátky výlet loďou až k miestu dopadu vody. Nezabudnite si obliecť pršiplášť, ktorý dostanete pri vstupe na loď. V opačnom prípade by ste ostali úplne premočený po tomto nádhernom, hoci pomerne krátkom výlete loďou. Veľkou nevýhodou Niagarských vodopádov je, že sa nachádzajú v zastavanej oblasti so škaredými výškovými hotelmi hneď za vašim chrbtom.

Angelov vodopád, Venezuela

Angel Falls v juhovýchodnej Venezuele je s výškou 979 metrov najvyšším vodopádom na svete. Vodopád sa nachádza v krásnej oblasti s množstvom stolových hôr. Angel Falls bol pomerne ťažko dostupný aj v období, keď bola politická situácia vo Venezuele oveľa stabilnejšia ako teraz. Moja cesta k vodopádu bola doteraz najdobrodružnejším zo všetkých mojich výletov. Viac o mojej ceste k Angel Falls v tomto blogu.

Skógafoss, Island

Skógafoss

Vodopád Skógafoss na juhu Islandu je tak trocha zatienený turistami viac navštevovaným vodopádom Gullfoss. Aj keď je Gullfoss či už výškou, alebo množstvom pretekajúce vody väčší, osobne mám radšej Skógafoss, kde vládne pokojnejšia atmosféra. Vodopád je vysoký 60 metrov a jedinečný vo svetovom meradle ho robí jeho zasadenie v divokej islanskej prírode. Skógafoss je ľahko prístupný aj autom a nachádza sa iba 150 kilometrov od Reykjavíku.

Vodopád Múlafossur

Múlafossur vodopád, Faerské ostrovy

Aktualizácia 15.8.2020: Ak by som dnes dával dokopy zoznam najkrajších vodopádov, na piate miesto by som namiesto Skógafoss dal vodopád Múlaffosur. Múlaffosur je jedným z najnavštevovanejších miest na Faerských ostrovoch. Tento vodopád je jedinečný svojou polohou. Voda padá priamo do mora zo 60 metrového vysokého útesu. Z parkoviska v tradičnej malej dedine Gásadalur sa sem dostanete peši za 5 minút. Nad dedinou je kratší turistický chodník s veľmi pekným výhľadom na okolité útesy. Najkrajší pohľad na celé údolie je ale od prvej ostrej zákruty za tunelom, ktorý spája Gásadulur so zvyškom ostrova. Faerské ostrovy som navštívil minulý týždeň a v tomto blogu môžete nájsť podľa mňa najkrajšie miesta na týchto severských ostrovoch.

Najkrajšie vodopády na svete + 2

Ako som už písal, výber piateho miesta bol trocha zložitejší. Uchádzačmi o posledné miesto boli aj ďalšie dva vodopády. Jedným z nich boli vodopády na filipínskom ostrove Cebu. Tie sú jedinečné svojou tyrkysovou farbou vody a faktom, že sa v nich môžete aj okúpať. Viac informácií o Cebu nájdete v tomto blogu.

Cebu, Kawasan Falls

Vodopád Bras de Caverne nachádzajúci sa na ostrove Reunion v Indickom oceáne je jedinečný svojou polohou v 300 metrovom kaňone Trou de Fer. O Trou de Fér nakrútil krásny dokumentárny film Pavol Barabáš.

Ďalšie z mojich TOP destinácií:

Top 10: Najkrajšie ostrovy na svete.
Top 10: Najkrajšie mestá na svete.
TOP 10: Najkrajšie túry na svete.

Reunion, Trou de Fer
1 comment

Súvisiace články

1 comment

Najkrajšie miesta na Faerských ostrovoch - Dvere sveta dokorán 13. augusta 2020 - 19:54

[…] svojou polohou. Voda padá priamo do mora zo 60 metrového útesu a je podľa mňa jedným z najkrajších vodopádov na svete. Z parkoviska v tradičnej malej dedine Gásadalur sa sem dostanete peši za 5 minút. Nad dedinou […]

Reply

Leave a Comment