Home Letecké spoločnosti Strava na palube lietadiel v čase koronavírusu

Strava na palube lietadiel v čase koronavírusu

by Karol
1 comment

V období pandémie koronavírusu zvolili svetové letecké spoločnosti diametrálne rozdielny prístup k palubnému servisu. V niektorých prípadoch si myslím, že ochrana pred koronavírusom slúži len ako výhovorka za účelom šetrenia peňazí. Už počas môjho marcového núdzového návratu z Patagónie na Slovensko bolo vidno zásadný rozdiel medzi jednotlivými leteckými spoločnosťami. Napríklad Qatar Airways na krátkom dvojhodinovom lete z Buenos Aires do Sao Paula ponúkali v ekonomickej triede teplú večeru. TAP Air Portugal z Brazílie do Lisabonu mali v biznis triede značne obmedzený servis, ale stále bola podávaná teplá večera a raňajky. Z Lisabonu do Viedne mi bol v biznis triede počas troj hodinového letu ponúknutý iba jeden pohár vody. Ako asi bude vyzerať strava na palube lietadla v najbližších mesiacoch?


TAP Air Portugal strava v biznis triede počas koronavírusu

Qatar Airways

Qatar Airways zásadne nemení servis na palube v tomto období. Najvýraznejšou zmenou sú celotelové ochranné obleky, ktoré má palubný personál oblečený počas celého letu. V biznis triede nedošlo k zásadným zmenám jedálneho lístka. Rozdiel je len vo forme podávania, ktorá už nebude personalizovaná do takej miery ako v minulosti. Za normálnych okolností Qatar Airways ponúka servis veľmi podobný tomu ako v reštauráciách. Všetky jedlá sú prinášané samostatne z kuchynky a ku každému jedlu dostanete nový príbor. V najbližšom období bude ale všetko jedlo podávané prikryté spolu na tácke so zabaleným príborom. V ekonomickej a biznis triede by už nemali byť ďalšie výrazné zmeny.

Credit: Qatar Airways

Turkish Airlines

V prípade Turkish Airlines nastanú asi najvýraznejšie zmeny. Doteraz bola strava na palube Turkish Airlines považovaná za jednu z najlepších, ak nie najlepšiu na svete. Po obnovení prevádzky bude na všetkých letoch podávaná maximálne studená zabalená strava. Na letoch kratších ako dve hodiny bude dostupná iba fľaša vody v oboch triedach. Na dlhších letoch budú v biznis triede podávané iba krabice so studeným jedlom (aj na diaľkových letoch). Nebudú podávané dokonca ani čaj a káva. Dostupné budú iba nápoje vo fľašiach a plechovkách. Servis v ekonomickej triede bude ešte obmedzenejší a ak rýchlo vyhladnete, radšej si so sebou zoberte niečo na jedenie ak by ste s Turkish Airlines leteli na dlhšom lete.

Turkish Airlines jedlo v biznis triede na diaľkových letoch

Strava na palube: British Airways

Podobne ako Turkish Airlines, aj British Airways bude na palube podávať iba studené jedlá. V prípade British Airways sa ale dá hovoriť o výraznom zlepšení ponuky oproti posledným mesiacom, keď aj v prvej triede na diaľkových letoch boli podávané iba sendviče a pizza. Od júna budú vo všetkých triedach podávané ešte na letisku pripravené krabice so studeným jedlom. Kvalita a množstvo sa bude líšiť podľa triedy v ktorej cestujete, ale aj v tomto prípade by som sa radšej najedol na letisku pred vstupom na palubu.

British Airways strava v biznis triede na diaľkových letoch
British Airways strava v ekonomickej triede na diaľkových letoch

Strava na palube: Lufthansa

Lufthansa sa zaradila k leteckým spoločnosťami, ktoré zaviedli menšie zmeny palubného servisu.
V ekonomickej triede bude podávaná strava podľa dĺžky letu. Pri letoch do 50 minút nebudú podávané strava ani nápoje. 50 – 150 minút: fľaša vody, 150 – 180: minút nápoj a ľahké občerstvenie, nad 180 minút: nápoj a vegetariánsky sendvič. Na diaľkových letoch bude podávané vegetariánske jedlo. Pred odletom bude možné na internete objednať tiež špeciálnu stravu.

Cestujúci v premium economy triede na diaľkových letoch budú mať na výber z dvoch jedál.

V biznis triede a prvej triede nebudú žiadne výraznejšie zmeny oproti minulosti. Platí to aj v prípade kratších európskych letov.

Air France/ KLM

Aj keď letecké spoločnosti Air France a KLM sú ta istá firma, v období koronavírusu majú servis na palube lietadiel výrazne rozdielny. Air France nezaviedlo výrazne zmeny v strave v tomto období. Na druhej strane KLM ponúka vo všetkých triedach a na všetkých letoch len studené, dopredu pripravené jedlá.

Cestovali ste v poslednej dobe lietadlom? Aká bola vaša skúsenosť s palubným servisom?

1 comment

Súvisiace články

1 comment

Leave a Comment