Home Cestovateľské správy Grécko: môj test na koronavírus po prílete do Atén

Grécko: môj test na koronavírus po prílete do Atén

by Karol
5 komentárov

Grécko a môj povinný test na koronavírus po prílete do Atén.

Od tohto týždňa musia z dôvodu pandémie koronavírusu všetci návštevníci Grécka minimálne 48 hodín pred príletom vyplniť registračný online formulár. Po prílete do Grécka sa niektorí pasažieri budú tiež musieť podrobiť testu na koronavírus. Kedže epidemiologická situácia na Slovensku je pomerne priaznivá, predpokladal som, že test nebudem musieť absovovať. Opak bol ale pravdou. Po prílete do Atén som bol poslaný do radu, kde sa vykonávajú testy na Covid-19 a to aj napriek tomu, že som nemal predchádzajúcu “cestovateľskú históriu”.

Aktualizácia 16.10.: Z dnešného letu z Viedne na Krétu sa minimálne tri štvrtiny pasažierov museli podrobiť Covid testu. Testovanie je ale dobre zorganizované a prebieha veľmi rýchlo. Najprv naskenujú váš QR kód, následne dostanete tubu s kódom, do ktorého bude následne vložená tyčinka z výteru hrdla. Celý proces trval asi jednu minútu.

Grécko: test na koronavírus

Pred mojou cestou do Grécka, na tretí deň po odoslaní online formulára mi bol mailom doručený QR kód. Tento kód je potrebné vytlačiť, alebo ho mať dostupný v elektronickej forme. QR kódom bolo nutné sa preukázať prvý krát ešte pred vstupom na palubu lietadla na letisku vo Viedni. Na rozdiel od informácií publikovaných v niektorých článkoch, pred príchodom do Grécka už nie je potrebné vyplniť žiadne ďalšie tlačivo. Po prílete do Atén mi bol skontrolovaný QR kód a následne som musel absolvovať test na koronavírus. Kód mi nebol vôbec skenovaný. Podľa čísla pod QR kódom už pracovník letiska vedel, že musím ísť na test. Odhadujem, že zhruba 1/5 ľudí z letu z Viedne sa musela podrobiť testu.

Na samotný test nebolo nutné čakať veľmi dlho. Celkové zdržanie bolo maximálne päť minút. Na rozdiel od testov vykonávaných na Slovensku mi bol vykonaný iba výter z hrdla, ktorý bol úplne bezbolestný. Za test v tomto prípade nie je potrebné platiť. Náklady znáša grécka vláda.

Karanténa po vykonaní testu?

Podľa pôvodne publikovaných informácií mali všetci cestujúci, ktorí boli podrobení testu ísť do karantény až do oznámenia výsledkov. Karanténu malo byť možné vykonať v rezervovanom hoteli, alebo Airbnb. Prípadný ďalší vnútroštátny let je možné absolvovať podľa pôvodného plánu. Na moje prekvapenie karanténa nie je v skutočnosti vyžadovaná. V prípade negatívneho výsledku testu cestujúci nebudú vôbec informovaní. Kontaktovaní budú iba prípadní pasažieri s pozitívnym testom na Covid-19.

Grécko & test na koronavírus zhrnutie

Grécko organizuje test na koronavírus po prílete veľmi efektívne, hoci neviem do akej miery sú výsledky z výterov hrdla hodnoverné. Bez ohľadu odkiaľ do Grécka cestujete, existuje minimálne 20 percentná šanca, že test na Covid-19 budete musieť absolvovať. Podľa môjho názoru sú testovaní ľudia vyberaní náhodne. Najdôležitejšie ale je, že karanténa testovaných osôb nie je vyžadovaná.

Web stránku s formulárom nájdete tu. Test na koronavírus je možné absolvovať aj na letisku vo Viedni, či už pred odletom, alebo po prílete.


Tento krát som v Grécku navštívil tri ostrovy. Tu nájdete moje blogy z Mykonosu, Parosu a Korfu.

Aká bola situácia na letisku vo Viedni? Je potrebné prísť na letisko skôr ako za normálnych okolností?

Rozmýšlate nad cestou do zahraničia v tomto období? Otázky nad ktorými by ste mali zamyslieť.

5 komentárov

Súvisiace články

5 komentárov

Povinná online registrácia pri cestách do Grécka - Dvere sveta dokorán 6. júla 2020 - 0:19

[…] Cestovateľské správy […]

Reply
Cestovať k moru v čase koronavírusu? - Dvere sveta dokorán 9. júla 2020 - 22:45

[…] Cestovateľské správy […]

Reply
Chcete zadarmo test na Covid-19? Navštívte Faerské ostrovy - Dvere sveta dokorán 28. júla 2020 - 23:25

[…] Cestovateľské správy […]

Reply
Grécko zakázalo Wizz Air všetky lety do Atén - Dvere sveta dokorán 2. augusta 2020 - 13:38

[…] Cestovateľské správy […]

Reply
Môj test na koronavírus na Faerských ostrovoch - Dvere sveta dokorán 4. augusta 2020 - 23:06

[…] Testu na koronavírus sa musia podrobiť všetky osoby prichádzajúce na Faerské ostrovy. Momentálne sú tieto testy vykonávané zadarmo, ale po 14. auguste by mali byť spoplatnené. Výška poplatkov zatiaľ nebola zverejnená. Ja som test na koronavírus absolvoval včera ráno po prílete na letisko Vágar. Bol to už môj druhý test na koronavírus. Prvý som absolvoval ešte začiatkom júla po prílete do Atén. […]

Reply

Leave a Comment