Home Cestovateľský blog Logarská dolina v Slovinsku: najkrajšia túra

Logarská dolina v Slovinsku: najkrajšia túra

by Karol
2 komentáre

Logarská dolina (Logar valley) je jednou z najlepších destinácií ak chcete absolvovať jednodňové túry v slovinských Alpách. Do tejto krásnej ľadovcovej doliny sa dostanete jednoducho aj z Rakúska, keďže sa nachádza iba niekoľko kilometrov od Slovinsko-rakúskych hraníc. Budete tu môcť uskutočniť či už jednoduché prechádzky vhodné aj pre deti, alebo pomerne náročnejšie výstupy až do nadmorskej výšky vyše 2000 metrov.

Logarská dolina – základné fakty

Z Ljubljany a aj Klagenfurtu je vzdialenosť do Logarskej doliny zhruba 70 kilometrov a cesta autom vám bude trvať asi hodinu a pol. Ak cestujete autom, za vstup do doliny sa platí takzvaná ekologická daň vo výške 7 eur. Autom sa dostanete až na koniec sedem kilometrovej doliny.

Ak by ste prišli peši, alebo na bicykli, nemuseli by ste nič platiť. Najbližšia väčšia dedina je Solčava, ale ubytovanie a reštaurácie nájdete aj priamo v Logarskej doline. Parkovať môžete skoro po celej dĺžke doliny a bez akýchkoľvek ďalších poplatkov. Nadmorská výška samotnej doliny je 900 až 1000 metrov.

Logarská dolina

Čo navštíviť, túry

Túra na Kamniške sedlo je jednou z najkrajších v tejto časti Kamniško-Savinjských Álp. Chodník je dobre značený a oficiálne by mal výstup trvať 2 hodiny a 30 minút. Ja som výstup na Kamniške sedlo aj s krátkymi foto zastávkami zvládol za 90 minút. Ja ale chodím veľmi rýchlo a realistickejší čas potrebný na výstup je naozaj 2,5 hodiny. Platí to hlavne v prípade ak by ste robili viac prestávok. Ja som sa chcel dostať čo najskôr na sedlo aj z dôvodu tvorby mrakov vo vyšších polohách.

Ďalšou jednoduchšou túrou v Logarskej doline je Koča na Klemenči jami. 2 kilometrovú trasu (jedným smerom) s prevýšením 370 metrov by ste mali zvládnuť za niečo vyše 1 hodinu.

Vodopád Rinka

Túra na Kamniške sedlo

Prvou zastávkou na ceste na Kamniške sedlo je 90 metrový vodopád Rinka (Slap Rinka), ku ktorému sa z parkoviska na konci doliny dostanete aj s malými deťmi za 10 minút. Od vodopádu pokračuje chodník k Frischaufovmu domu (1396 m) kam by ste sa mali dostať za jednu hodinu. Vzdialenosť je 1,6 kilometra a prevýšenie 370 metrov. Pri Frischaufovom dome je veľmi pekná lúka, kde by ste si mohli spraviť piknik ak by ste už nechceli pokračovať vyššie.

Na Kamniške sedlo (1903 m) od Frischaufovho domu budete ešte potrebovať hodinu a pol. V prvej polovici chodník stúpa väčšinou len mierne až pokiaľ sa nedostanete pod masív hory. Odtiaľ je už stúpanie veľmi strmé a na mnohých miestach sú upevnené reťaze, ktoré vám uľahčia výstup. V prípade, že cestujete autobusom, na Kamniške sedlo sa môžete dostať aj z Kamnickej Bistrice, ktorá je bližšie k Ljubljane. Výstup z Logarskej doliny je podľa mňa ale krajší.

Kamniško sedlo, Logarská dolina

Z Kamniškeho sedla budete môcť pokračovať ďalej až na vrchol Brany (Brana, 2253 m) kam by ste sa mali dostať za jednu hodinu. Počas môjho príchodu na Kamniške sedlo už bola Brana celá v mrakoch a preto som už nepokračoval ďalej.

Brana, Logarská dolina

Logarská dolina zhrnutie

Logarská dolina je pomerne izolovaná oblasť v Slovinsku a príroda je tu veľmi dobre zachovaná. Samotná túra na Kamiško sedlo nie je náročnejšia ako výstup na Rysy. Aj keď je stúpanie strmšie, celkovo prekonáte menšiu vzdialenosť ako na Rysy. V okolí Solčavy je tiež množstvo ďalších možností na zaujímavé túry.

Viac zo Slovinska:

Čo vidieť v oblasti rieky Soča a historické mesto Piran.



2 komentáre

Súvisiace články

2 komentáre

Slovinsko. Soča, jedna z najkrajších riek v Európe - Dvere sveta dokorán 12. júla 2020 - 22:05

[…] Cestovateľský blog […]

Reply
Piran, moje najobľúbenejšie mesto na Jadrane - Dvere sveta dokorán 12. júla 2020 - 22:07

[…] Cestovateľský blog […]

Reply

Leave a Comment