Home Cestovateľský blog Výber z bankomatov a platby mimo eurozóny. Nenechajte sa oklamať.

Výber z bankomatov a platby mimo eurozóny. Nenechajte sa oklamať.

by Karol
0 comment

Pri cestách do zahraničia nemôžu kreditné a debetné karty chýbať v peňaženkách väčšiny Slovákov. Ak uskutočňujete výber peňazí z bankomatov, alebo platíte kartou mimo eurozóny, je potrebné si dať pozor pri voľbe meny, v ktorej bude platba spracovaná. Banky sa vás budú snažiť zmanipulovať k výberu, pri ktorom môžete veľmi jednoducho prísť až o desiatky, alebo stovky eur.

Výber z bankomatov mimo eurozóny: výmenný kurz

Pri výbere peňazí mimo eurozóny vám väčšina bankomatov ponúkne možnosť zúčtovania transakcie v miestnej mene, alebo v euro. Banka sa bude snažiť navodiť dojem, že zúčtovanie v euro je výhodnejšie. Ak by ste si vybrali miestnu menu, budete upozornení, že výmenný kurz a ďalšie poplatky nie sú garantované. Vždy si ale vyberajte transakcie v miestnej mene. Výmenné kurzy ponúkané zahraničnými bankomatmi sú veľmi nevýhodné. Ak by zahraničná banka spracovali transakciu v euro, navyše zaplatíte zhruba 10% z celkovej vyberanej hodnoty.

Uvediem jeden príklad z minulého mesiaca, keď som vyberal peniaze z bankomatu v Chorvátsku. Výber bol uskutočnený posledný večer pred mojím návratom na Slovensko a preto sa jednalo o menšiu sumu (200 HRK). Najprv som dostal ponuku na zúčtovanie v euro, alebo v chorvátskych kunách. Výberom kún banka nedosiahla svoj cieľ a preto sa ma následne znova opýtala rovnakú otázku. Pri druhom výbere meny som bol ešte upozornený na to, že pri výbere eura budem mať garantovaný výmenný kurz. Verím tomu, že niektorých zákazníkov banka takýmto spôsobom naozaj privedie k výberu menej výhodnej voľby.

Výber z bankomatu v Chorvátsku
Dvakrát tá istá otázka

Pri výbere zúčtovania v euro by mi Chorvátska banka stiahla z účtu 28,55 eur. Moja banka na Slovensku si ale za túto transakciu stiahla iba 26,62 eur. Celkový rozdiel je 1,93 eur, čo je zhruba 7,5%. 1,93 eur sa nemusí zdať príliš vysoká suma. Treba si ale uvedomiť, že som vyberal menšiu sumu. Ak by ste vyberali napríklad 100 eur, prišli by ste o vyše 7 eur. V niektorých iných bankách môže byť výmenný kurz ešte nevýhodnejší.

Platby v obchodoch

Pri platbách kartami v platobných termináloch mimo eurozóny sa často stretnete s rovnakými nekalými praktikami. Rovnako ako v prípade bankomatov si vždy vyberajte platby v miestnej mene. V niektorých prípadoch, ale ani výber platby v miestnej mene nepomôže. Pri jednej z mojich nedávnych platieb na Taiwane banka predajcu najprv spravovala platbu z taiwanských dolárov na americké doláre, ktoré by mi následne boli preúčtované mojou bankou na euro. Znamená to, že by som dvakrát strácal na výmennom kurze. V notifikácii o platbe od mojej slovenskej banky som si hneď uvedomil tento fakt a kedže sa jednalo o väčšiu sumu, tovar som hneď vrátil a následne ho kúpil u iného predajcu.

Záver

Pri používaní kreditných a debetných kariet mimo eurozóny si vždy vyberajte spracovanie platby v miestnej mene. Môžete si byť istý, že výber eura v týchto prípadoch bude pre vás vždy nevýhodný.

Aká je výška poplatkov pri výbere z bankomatov v jednotlivých ázijských krajinách?

Výmenné kurzy svetových mien.

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment