Home Cestovateľský blog Paros, skvelá alternatíva k Santorini a Mykonosu

Paros, skvelá alternatíva k Santorini a Mykonosu

by Karol
5 komentárov

Ak by ste plánovali dovolenku v Grécku v hlavnej turistickej sezóne a chceli by ste sa vyhnúť turistami preplneným ostrovom ako Santorini a Mykonos, Paros by mohol byť pre vás zaujímavou alternatívou. Pravdaže nemôžete očakávať, že Paros by bol opusteným miestom. Počet jednodňových návštevníkov prichádzajúcich na výletných lodiach tu je ale oproti iným turisticky známejším ostrovom oveľa nižší. Ja som Mykonos (blog tu) a Paros navštívil krátko po otvorení gréckych hraníc (rok koronavírusu) a na oboch ostrovoch bolo veľmi málo návštevníkov. Na rozdiel od Mykonosu, na Parose prevládali grécki turisti.

Ako sa dostať na Paros a doprava po ostrove

Slovenské cestovné kancelárie nemajú v ponuke chartrové lety zo Slovenska na Paros. Letecká preprava je možná s presadaním v Aténach, alebo v Thessalonikách. Ďalšou možnosťou je využiť trajekt z prístavu Piraeusu nachádzajúceho sa v blízkosti Atén. Cesta bude trvať 3,5 až 4 hodiny a jednosmerný lístok je možné kúpiť za menej ako 30 eur. Z Viedne a Budapešti je tiež možné letieť priamo aj na Mykonos odkiaľ plavba trajektom trvá 40 minút. Ceny lístkov sú ale podobné ako pri odchode z Pireusu. Ak by ste cestovali cez Mykonos, overte si, či máte nadväzujúci trajekt k vašim letom. Ak by ste museli prespať na Mykonose, dovolenka sa vám môže predražiť o stovky eur z dôvodu vysokých cien ubytovania na Mykonose.

Väčšinu turisticky zaujímavých miest na Parose je možné navštíviť aj využitím miestnych autobusov. Ich frekvencia je ale značne obmedzená a preto si dopredu overte cestovný poriadok. Ďalšou možnosťou je využiť prenájom auta, alebo motorky. V prípade motorky si treba dávať pri jazde pozor na pomerne silné vetry vanúce v tejto časti Grécka.

Paros, Naoussa prístav

Kde sa ubytovať

Ubytovanie môžete nájsť v mnohých menších mestách po celom ostrove. Ja by som odporúčal ubytovať sa v Naoussa, veľmi romantickom prístave na severe ostrova. Platí to hlavne v prípade ak by ste chceli na prepravu využívať miestne autobusy, kedže je Naoussa pomerne dobre prepojená s ďalšími turisticky zaujímavými miestami na ostrove. Ďalšou zaujímavou základňou je historická Parikia, kde sa oplatí ubytovať aspoň na jednu noc.

Čo vidieť na Parose

Naoussa je rybárske mestečko na severe ostrova, ktoré musíte určite navštíviť pri ceste na Paros. Malé historické centrum tvorí spleť uličiek, v ktorých sa určite stratíte aspoň raz v prvý deň vašej návštevy. Podobne ako na ostatných cykladských ostrovov aj tu architektúre mesta dominujú biele domy s úzkymi dláždenými uličkami. Naoussa sa vybrala cestou Mykonosu a aj tu boli mnohé budovy v historickom centre premenené na štýlové butiky a bary. Pravdaže nájdete ich tu oveľa menej ako na susednom Mykonose. Počas návštevy si určite nenechajte újsť západ slnka pri večery v niektorej z mnohých reštaurácii romantického prístavu.

Paros, Naoussa

Parikia, hlavný prístav na Parose je oveľa zaujímavejšia ako sa môže na prvý pohľad po vysadnutí z trajektu zdať. Historické centrum je väčšie ako v prípade Naoussy a celkovo pôsobí menej turistickým dojmom. Nachádza sa tu oveľa menej hotelov, butikov, alebo reštaurácií ako v Naousse a preto tu vládne kludnejšia atmosféra. Najznámejšou pamiatkou v meste je kostol Panagia Ekatontapiliani, ktorý bol postavený ešte v byzantskom období.

Paros, Parikia

Lefkes je veľmi pekná tradičná dedina nachádzajúca v kopcoch v strednej časti ostrova.

Na Parose budete určite chcieť navštíviť aj niektorú z množstva pieskových pláží. Vybrať tu najkrajšiu by bolo ale zložité. Pri Naousse môžete navštíviť Kolymbithres, Monasteri, alebo pláž Santa Maria. Hlavnými plážami v blízkosti Parikie sú Livadia a Marcelo. Na juhu môžete navštíviť pláž Aliki a Faragas. Najznámejšími plážami na východe ostrova sú Molos a Golden beach.

Paros

Cesta trajektom z mesta Pounta na západnom pobreží na susedný ostrov Antiparos vám bude trvať iba 10 minút. Hlavným lákadlom na ostrove je historické centrum Antiparosu a krásne pláže. Zaujímavosťou je, že na Antiparose má svoju vilu aj Tom Hanks.

Paros zhrnutie

Ak by ste plánovali individuálnu dovolenku v Grécku, Paros je dobrou voľbou hlavne v čase najvyššej turistickej sezóny. Nielenže je tam menej turistov ako na Mykonose, ale ceny v reštauráciách a ubytovania sú tu tiež nižšie. Na návštevu by som odporúčal minimálne tri dni.

Mojich 10 najobľúbenejších ostrovov na svete.

5 komentárov

Súvisiace články

5 komentárov

Na Mykonos sa už nikdy nechcem vrátiť - Dvere sveta dokorán 19. júla 2020 - 0:02

[…] Cestovateľský blog […]

Reply
Korfu - najzaujímavejšie miesta na návštevu - Dvere sveta dokorán 24. júla 2020 - 16:08

[…] Cestovateľský blog […]

Reply
Grécko: môj test na koronavírus po prílete do Atén - Dvere sveta dokorán 17. augusta 2020 - 20:40

[…] Cestovateľský blog […]

Reply
Ako som využil koronu na cestovanie po Európe - Dvere sveta dokorán 4. septembra 2020 - 22:52

[…] Cestovateľský blog […]

Reply
Čo nemám rád na cestovaní po Grécku - Dvere sveta dokorán 8. júla 2021 - 19:05

[…] mojej poslednej návšteve Grécka som sa potreboval dostať z ostrova Naxos na susedný ostrov Paros. Spoločnosť Blue Star Ferries, u ktorej som si zakúpil lístok ale z dôvodu štrajku zrušila […]

Reply

Leave a Comment