Home Cestovateľský blog Korfu – najzaujímavejšie miesta na návštevu

Korfu – najzaujímavejšie miesta na návštevu

by Karol
3 komentáre

Ostrov Korfu nachádzajúci sa v Iónskom mori pri západnom pobreží Grécka netreba slovenským turistom špeciálne predstavovať. Na rozdiel od ostrovov v Egejskom mori je Korfu pomerne zelený ostrov a výrazne sa od nich líši aj svojou architektúrou.

Korfu: doprava

V letnom období ponúkajú zo Slovenska chartrové lety na Korfu aj mnohé slovenské cestovné kancelárie. Ak uprednostňujete individuálnu dovolenku, na ostrov prevádzkuje pravidelné lety z Bratislavy aj Ryanair.

Korfu je pomerne hornatý ostrov a cesty sú na mnohých miestach veľmi kľukaté a nie v najlepšom stave. Z týchto dôvodov na presun medzi jednotlivými atrakciami budete potrebovať podstatne viac času ako sa môže na prvý pohľad zdať. Pokiaľ neplánujete len niekoľko kilometrové presuny, neodporúčal by som prenájom motorky. V čase mojej návštevy bolo možné si priamo na letisku prenajať malé auto už za 15 eur na deň (rezerváciu je potrebné spraviť dopredu). Tieto menšie autá sú pomerne ideálne na miestne úzke cesty.

Kerkyra

Najväčším mestom na ostrove je historická Kerkyra nachádzajúca sa na východnom pobreží. Mesto bolo v rokoch 1386 až 1797 súčasťou Benátskej republiky, čo sa výrazne prejavilo na miestnej architektúre. Mesto je charakteristické svojimi žltými a oranžovými fasádami budov, ktoré pripomínajú viac Benátky, alebo Rovinj ako ostatné grécke mestá. Dominantami Kerkyry sú stará benátska pevnosť a nová pevnosť. Ak by ste do mesta prišli autom, pri starej pevnosti na námestí Spianada sa nachádza veľké parkovisko, kde parkovanie na celý deň stojí 3 eurá (jeden vstup).

Kláštor Vlacherna

5 kilometrov južne od centra sa nachádza na malom ostrovčeku spojenom s pevninou mólom zaujímavý kláštor Vlacherna. Dostať sa sem môžete autobusom a ak by ste mali svoje auto, hneď pri kláštore sa nachádza veľké bezplatné parkovisko.

Južne od Kerkyry sa tiež nachádza palác Achilleion, ktorý bol špeciálne postavený pre cisárovnú Sissi.

Porto Timoni

Porto Timoni je asi mojím najobľúbenejším miestom na ostrove. Jedná sa o malý polostrov, ktorý má vo svojej najužšej časti dve pláže priamo oproti sebe. Delí ich od seba iba pár metrov pevniny. Tieto dve pláže bývajú pomerne rušné. Ďalej na poloostrove nájdete ešte tretiu, oveľa kludnejšiu pláž.

Porto Timoni

Pri dedinke Afionas sa nachádza Porto Timoni. Afionas má pomerne málo miest na parkovanie a preto by som odpuručil prísť už doobeda, keď bude jednoduchšie nájsť miesto na parkovanie. Na pláž budete ešte musieť ísť peši dole kopcom a cesta vám bude trvať zhruba 20 minút. Ak je to možné, obujete si pevnú obuv a nie šľapky. Asi 5 minút od Afionas sa chodník rozdvojuje. Ak budete pokračovať rovno, za necelých 5 minút sa dostanete priamo nad poloostrov odkiaľ budete mať najkrajší výhľad na Porto Timoni.

Canal d’amor

V mestečku Sidari sa nachádzajú zaujímavé skalné formácie z pieskovca vytvárajúce akoby kanály v mori podľa čoho dostali aj pomenovanie Canal d’amor. Osobne som bol z tohto miest dosť sklamaný. Aj v čase pandémie koronavírusu bolo Canal d’amor preplnený a odporúčal by som návštevu skoro ráno, keď tu ešte nie veľa turistov. Canal d’amor je vhodný aj na kúpanie.

Canal d’amor

Cape Drastis

Mys Drastis sa nachádza len niekoľko kilometrov od Canal d’Amor a ponúka ešte zaujímavejšie skalné formácie. Priamo na Cape Drastis sa dostanete iba loďou ale z cesty vysoko nad morom budete mať veľmi pekné výhľady na celé okolie. Ak by ste pokračovali poľnou cestou až k moru, dostanete sa ku krásnej malej pieskovcovej zátoke, ktorá je tiež veľmi dobrým miestom na kúpanie. Cape Drastis je najkrajší neskoršie poobede, alebo pri západe slnka.

Cape Drastis

Pláž Loggas

Výlet ku Canal d’amor a Cape Drastis môžete spojiť s návštevou neďalekej pláže Loggas. Pláž je veľmi úzka a nachádza sa pod strmými bielymi útesmi. Podobne ako Cape Drastis, aj pláž Loggas je najkrajšia pri západe slnka. Ten môžete pozorovať z pláže, alebo z reštaurácie na vrchu útesu.

Loggas beach

Palaiokastritsa

Palaiokastritsa je malé mestečko na západe ostrova s peknou plážou s kláštorom na kopci nad mestom. Najväčším problémom počas mojej návštevy bolo, že podobne ako Canal d’amor, aj Palaiokastritsa bolo plné turistov.

Pláž Issos

Najkrajšou piesočnou plážou na ostrove s množstvom dún by mal byť Issos na juhu Korfu. Z dôvodu nie najlepších ciest som sa na severe ostrova zdržal dlhšie ako som plánoval a na Issos som sa už nedostal.

Mojich 10 najobľúbenejších ostrovov na svete.

Rozmýšlate nad cestou na ďalšie grécke ostrovy? Môj blog o Mykonose a Parose.

Web gréckej agentúry pre cestovný ruch.

3 komentáre

Súvisiace články

3 komentáre

Rezervácia sedadla na zlomyseľnom Ryanair(e) - Dvere sveta dokorán 19. septembra 2020 - 22:23

[…] Cestovateľský blog […]

Reply
Recenzia Ryanair. OK let s jedným problémom - Dvere sveta dokorán 14. októbra 2020 - 1:22

[…] z gréckych ostrovov. Ryanair v tom období ešte prevádzkoval priame lety z Bratislavy na Korfu, čo bolo pre mňa ideálne […]

Reply
Grécko: môj test na koronavírus po prílete do Atén - Dvere sveta dokorán 16. októbra 2020 - 20:10

[…] Tento krát som v Grécku navštívil tri ostrovy. Tu nájdete moje blogy z Mykonosu, Parosu a Korfu. […]

Reply

Leave a Comment