Home Letecké spoločnosti TOP 3: Najlepšie sedadlá v biznis triede

TOP 3: Najlepšie sedadlá v biznis triede

by Karol
1 comment

Za posledných 10 až 15 rokov došlo k výraznému zvýšeniu kvality sedadiel v biznis triede. Na rozdiel od ekonomickej triedy, kde sa letecké spoločnosti snažia do lietadla dostať stále viac sedadiel, v biznis triede je trend úplne opačný. Na diaľkových lietadlách je už štandardom, že sedadlá v sklopenej polohe vytvárajú pohodlnú vodorovnú posteľ. V posledných dvoch rokoch sa stávajú stále populárnejšie sedadlá s posuvnými dverami na každom sedadle, ktoré poskytujú pasažierom viac súkromia počas letu. Niektoré letecké spoločnosti ale stále nevymenili všetky staršie sedadlá a týmto sa treba vyhýbať. Viac informácií, ktorým lietadlám sa vyhnúť nájdete v tomto staršom blogu. Dnes by som chcel ale predstaviť letecké spoločnosti, ktoré majú podľa mňa najlepšie sedadlá v biznis triede.

1. ANA, The Room

ANA, The Room

Japonská letecká spoločnosť ANA pred rokom predstavila úplne nové biznis sedadlá, takzvané The Room. Jedná sa o individuálny apartmán s posuvnými dverami. Čo robí The room výnimočnou je extrémne široké sedadlo. Osobne som v tomto sedadle ešte nesedel, ale podľa fotografií a recenzií sa zdá byť The Room najlepším sedadlom v biznis triede na svete. Problémom je, že ANA má tieto sedadlá momentálne iba na zopár Boeingoch 777, ktoré boli pred koronakrízou nasadzované iba na letoch do Frankurtu, Londýna a New Yorku. Ak by ste leteli s ANA z Viedne do Tokia, budete sedieť v (na súčastnú dobu) iba priemerných sedadlách. Viac informácií o The Room nájdete v tomto blogu.

2. Qatar Airways, Qsuite

Qatar Airways, Qsuite

Druhým najlepším sedadlom je podľa môjho názoru Qsuite od Qatar Airways. Jedná sa tiež o individuálnu suitu s dverami. Apartmány sú veľmi priestranné s množstvom odkladacích priestorov. Dizajn je veľmi pekný s veľmi príjemnými farbami. Veľkosť obrazovky je 21,5 palca. Zo stredných sedadiel je možné spraviť jednu veľkú dvojposteľ. Dalo by sa povedať, že pri navrhovaní bolo všetko premyslené do úplného detailu.

Qsuite

Jedinou nevýhodou oproti The Room je užšie sedadlo. Servis na palube lietadla majú ale Qatar Airways lepšie prepracovaný ako ANA. Ak by som mal vybrať leteckú spoločnosť s najlepšou biznis triedou na svete tak by to boli určite Qatar Airways. Momentálne sú Qsuite inštalované na všetkých Airbus A350-1000 (A351), väčšine Boeing 777 a na niektorých Airbus A350-900 (A359). Viac informácií o Qsuite nájdete v tomto staršom blogu.

3. Apex Suite

Oman Air: Apex Suite
Apex Suite

Apex Suite je názov sedadla, ktoré používajú viaceré svetové letecké spoločnosti. Podľa konfigurácie sedadiel v jednom rade sa na prvý pohľad môže zdať, že sú to len priemerné sedadlá. Na Boeing 787 a Airbus A330 je v jednom rade až šesť sedadiel (2-2-2). Opak je ale pravdou. Tieto sedadlá sú geniálne navrhnuté a poskytujú veľa súkromia aj bez dverí. Platí to hlavne v prípade sedadiel pri okne, ktoré poskytujú úplne súkromie. Ak cestujete sami, prepážka medzi sedadlami sa dá stlačením jedného gombíka zdvihnúť a počas letu vôbec nebudete vidieť pasažiera sediaceho vedľa vás. Prístup k sedadlu je cez malú uličku a nie je vôbec potrebné preskakovať ponad ďalšie sedadlo ako je to pri iných sedadlách v konfigurácii 2-2-2 v jednom rade.

Apex Suite dokonca podľa mňa ponúka najlepšiu posteľ v biznis triede. Lepšiu ako The Room, alebo Qsuite. Sedadlo je nielenže veľmi široké a dlhé, ale široký otoman na nohy vôbec neobmedzuje polohu pri stránku. Jedinou nevýhodou Apex Suite je menší odkladací priestor pri sediacej polohe. Aj keď pod otomanom je dosť priestoru na uloženie aj väčších vecí.

Apex Suite

Je veľká škoda, že tieto sedlá si vybralo iba veľmi málo leteckých spoločností. Ich nevýhodou je, že zaberajú veľmi veľa miesta, čo zlé vplýva na ekonomiku letu. Napríklad do Boeingu 787-9 sa medzi prvé a druhé dvere lietadla zmestí iba 24 Apex Suite sedadiel. Väčšina aeroliniek má v Boeing 787-9 medzi prvými a druhými sedadlami až 30 biznis sedadiel. Apex Suite používajú iba Oman Air, Gulf Air (B787-9), Japan Airlines (väčšina B777 a niektoré 787) a Korean Air (B747-8, B787-9 a niektoré B777).

Recenzia Apex Suite na lete Oman Air.

Najlepšie sedadlá v biznis triede zhrnutie

Sedadlá v biznis triede si vôbec nie sú rovnocenné. Z dôvodu zlého dizajnu sediel sa napríklad vyhýbam všetkým letom s Lufthansou a v prípade British Airways všetkým lietadlám so staršími sedadlami. Ak by ste ale možnosť cestovať v The Room, Qsuite, alebo Apex Suite, môžete si byť istí, že budete mať veľmi pohodlný let.

1 comment

Súvisiace články

1 comment

Qatar Airways Boeing 787-9: nový typ sedadiel v biznis triede - Dvere sveta dokorán 7. mája 2021 - 11:38

[…] dverami. O Qsuite som už písal v tomto staršom blogu a tieto sedadlá patria podľa mňa medzi tri najlepšie typy biznis sedadiel zo všetkých svetových leteckých spoločností. Problémom Boeing 787 ale je, že sa do nich […]

Reply

Leave a Comment