Home Letecké spoločnosti Nie vždy sú nízkonákladové letecké spoločnosti lacnejšie

Nie vždy sú nízkonákladové letecké spoločnosti lacnejšie

by Karol
1 comment

Kúpou letenky s nízkonákladovými leteckými spoločnosťami je možné ušetriť desiatky, alebo dokonca až stovky eur v porovnaní s tradičnými leteckými spoločnosťami. Pri kúpe letenky s low-cost (nízkonákladovými) aerolinkami si treba uvedomiť, že konečná cena letenky môže byť oveľa vyššia ako zobrazená cena na začiatku rezervačného procesu. Ak vám stačí len minimálne množstvo batožiny a nezáleží na rezervácii sedadla, v takomto prípade určite ušetríte. Pre mňa sú ale často nízkonákladové letecké spoločnosti drahšie ako klasické letecké spoločnosti. Platí to ale len v prípadoch kúpy spiatočných leteniek. Ak potrebujem iba jednosmernú letenku, väčšinou sú ceny nízkonákladových spoločností výhodnejšie.

Prečo sú pre mňa nízkonákladové letecké spoločnosti drahšie.

Nedávno som hľadal spiatočnú letenku z Viedne do Atén. Austrian Airlines predávali spiatočné letenky na tejto trase za 89 eur. V tejto cene nie je zahrnutá check-in batožina, ale na palubu lietadla je možné si so sebou zobrať jednu 8 kilogramovú príručnú batožinu, čo je pre mňa viac ako dostačujúce. Austrian Airlines spoplatňujú rezerváciu sedadla, ale rozostupy medzi jednotlivými radmi sedadiel sú dostatočné na to, že nebudem trpieť na dvojhodinovom lete. Pri web check-in je už výber sedadla bezplatný. Austrian otvárajú web check-in 48 hodín pred odletom a nikdy sa mi nestalo, že by som hneď po začiatku web check-in nenašiel dobré sedadlo.

Mojou druhou možnosťou boli Wizzair, alebo Ryanair. Wizzair mali najnižšie ceny a preto spravím ich cenovú kalkuláciu. Cena základnej spiatočnej letenky do Atén bola 27 eur. Ak cestujete s malým 3-4 kilogramovým batohom, v tomto momente už nie je moc nad čím ďalej váhať. Aj keď si myslím, že sa vo všeobecnosti balím efektívne, 3 kilogramový batoh nie je pre mňa dostatočný. Preto by som si musel navyše zakúpiť produkt Wizzair Priority, ktorý zahŕňa jednu väčšiu príručnú batožinu. Cena Wizzair Priority je za jeden let 19 eur. Na jednohodinovom lete by som v sedadle nízkonákladových spoločností vedel obsedieť. V prípade letu do Atén s výškou 187 centimetrov by som sa ale v normálnom sedadle, ktoré je spoplatnené 7 eurami cítil veľmi nepohodlne. Mojou jedinou možnosťou by bol výber sedadla pri núdzovom východe, ktoré stojí 11 eur.

Celkovo by som tak za letenku s Wizzair zaplatil 87 eur, čo je takmer identická cena ako v prípade Austrian Airlines. Hoci by som v prípade Wizzair mal pohodlnejšie sedadlo pri núdzovom východe, v prípade rovnakej ceny by som nikdy neuprednostnil nízkonákladovku pred tradičnou leteckou spoločnosťou (na priamom lete).

Zhrnutie

V mnohých prípadoch môžu byť nízkonákladové letecké spoločnosti výhodnejšie ako klasické spoločnosti. Pred kúpou letenky je ale vždy dôležité porovnať konečnú cenu letenky.

Moja stratégia výberu sedadla v lietadle.

1 comment

Súvisiace články

1 comment

Rezervácia sedadla na zlomyseľnom Ryanair(e) - Dvere sveta dokorán 19. septembra 2020 - 22:23

[…] cost spoločnosťami. Po pripočítaní rôznych poplatkov sa ich konečná cena leteniek často vyrovná cenám leteniek tradičných leteckých spoločností. Určite preto nie som odborník na Ryanair, ale chcel by som upozorniť na niekoľko zaujímavých […]

Reply

Leave a Comment