Home Cestovateľský blog Moja najobľúbenejšia krajina v Južnej Amerike

Moja najobľúbenejšia krajina v Južnej Amerike

by Karol
1 comment

Odkedy som pred zhruba 20 rokmi začal intenzívnejšie cestovať sa často stretávam s otázkou, ktorá je moja najobľúbenejšia krajina na svete. Na túto otázku neexistuje jednoduchá a jednoznačná odpoveď. Vybrať jednu krajinu je prakticky nemožné, kedže každý štát má svoje špecifiká. Otázku by som ale zúžil a skúsil v dnešnom blogu odpovedať aspoň, ktorá je moja najobľúbenejšia krajina, alebo miesto v Južnej Amerike.

Moja najobľúbenejšia krajina v Južnej Amerike?

V Južnej Amerike som cestovaním strávil zhruba dva roky a celý kontinent mám pomerne dobre pochodený okrem Surinamu a Guayany, ktoré som doteraz nenavštívil. Vybrať jednu jednoznačne “naj” krajinu neviem a preto otázku najobľúbenejšej krajiny rozoberiem z rôznych uhlov.

Ak by som mal možnosť navštíviť iba jeden štát v Južnej Amerike, určite by to bolo Peru. Peru je podľa mňa najrozmanitejšou krajinou Južnej Ameriky. Okrem Machu Picchu, najznámejšej archeologickej pamiatky na kontinente tu nájdete aj množstvo koloniálnych miest, bohatú tradičnú andskú kultúru, amazonský prales, podľa mňa najlepšiu juhoamerickú kuchyňu (ceviche, jedlo zo surovej ryby musíte určite skúsiť), množstvo krásnych horských jazier a môžete tu tiež absolvovať výborne túry. 9 dňový trek v pohorí Huayhuash bol pre mňa doteraz najlepšou túrou v mojom živote. Peru bolo prvou krajinou, ktorú som navštívil na kontinente a je podľa mňa výborným miestom pri začiatkoch objavovania Južnej Ameriky. Treba si ale dávať pozor na bezpečnosť, kedže krajina má problém s kriminalitou a aj na nadmorskú výšku pri cestách do Ánd.

Miesta, ktoré sa oplatí navštíviť v Peru.

Peru, Huayhuash

Naj obyvateľstvo

Ak by som si mal vybrať miesto, kde som sa cítil napríjemenšie tak by to bola Kolumbia. Medzi rokmi 2001 a 2005 som Kolumbiu navštívil tri krát. V tom období ešte v krajine prebiehala občianska vojna a turistov som tam stretol len veľmi málo. Miestni obyvatelia ale boli veľmi priateľskí a hrdí na svoju domovinu. Celkovo mám rád aj veľmi energických Brazílčanov, ale Kolumbijčania sú mojim najobľúbenejším národom na svete. V Kolumbii nájdete množstvo väčších i menších historických miest, krásne karibské pláže (hlavne v národnom parku Tayrona), je tu možné absolvovať veľa zaujímavých túr (Ciudad Perdida, Valle de Cocora atď) a tiež tu nájdete to najlepšie a najrozmanitejšie ovocie na celom svete.

Kolumbia, Tayrona

Naj mesto

Ak nemáte dosť času a chceli by ste navštíviť iba jedno miesto v Južnej Amerike, malo by to byť podľa mňa Rio de Janeiro. Rio je pre mňa bezpochyby najkrajším mestom na svete. Aj keď som v Riu strávil niekoľko týždňov stále tam mám čo objavovať. Kombinácia hôr s tropickou vegetáciou, mora, pláží, histórie, hudby a ľudí robí z tohto bývalého hlavného mesta Brazílie skvelé miesto na kratší výlet do Južnej Ameriky (alebo súčasť dlhšej cesty). Žiadne iné svetové mesto sa mi nespája s hudbou ako práve Rio. Samba a Bossa nova sú symbolmi mesta rovnako ako Cukrová homola, socha Krista Spasiteľa, Copacabana, Ipanema, alebo caipirinha. Návšteva počas divokého karnevalu je vrcholným zážitkom aký tu môžete prežiť.
O zaujímavých túrach v Riu sa môžete dočítať v tomto staršom blogu.
Miesta, ktoré by sa oplatí navštíviť v Brazílii.

Rio de Janeiro

To “naj” z Južnej Ameriky zhrnutie

Južná Amerika je krásny a kultúrne veľmi bohatý kontinent. Je jedno do ktorej krajiny sa vyberiete, môžete si byť istí, že budete mať skvelú dovolenku. Problém je len si vybrať z množstva zaujímavých destinácií. Máte svoju najobľúbenejšiu krajinu v Južnej Amerike?

1 comment

Súvisiace články

1 comment

Kam ísť v Peru. Čo vidieť okrem Machu Picchu - Dvere sveta dokorán 15. októbra 2020 - 21:57

[…] by ste mali možnosť navštíviť iba jednu krajinu v Južnej Amerike, malo by to podľa mňa byť Peru. Táto andská krajina je svojou prírodou, kultúrou a […]

Reply

Leave a Comment