Home Cestovateľské správy Môj test na koronavírus na Faerských ostrovoch

Môj test na koronavírus na Faerských ostrovoch

by Karol
3 komentáre

Testu na koronavírus sa musia podrobiť všetky osoby prichádzajúce na Faerské ostrovy. Momentálne sú tieto testy vykonávané zadarmo, ale po 14. auguste by mali byť spoplatnené. Výška poplatkov zatiaľ nebola zverejnená. Ja som test na koronavírus absolvoval včera ráno po prílete na letisko Vágar. Bol to už môj druhý test na koronavírus. Prvý som absolvoval ešte začiatkom júla po prílete do Atén.

Ako prebieha test na koronavírus na Faerských ostrovoch

Na rozdiel od Grécka sa turisti pred príchodom na Faerské ostrovy nemusia registrovať. Po vyzdvihnutí batožiny prechádzajú všetci cestujúci cez veľký stan, v ktorom sa vykonávajú testy. Zdravotnícky pracovníci tu už majú zoznam všetkých pasažierov, do ktorého si zapíšu vaše telefónne číslo, na ktoré vás budú prípadne kontaktovať. Skontrolujte si ale správnosť zapísaného čísla, lebo v mojom prípade si zapísali číslo zle. Žiadne ďalšie informácie už nie sú požadované.

Test sa robí výterom z hrdla, ktorý je bezbolestný, aj keď môže byť trochu dráždivý. Ja som na test prišiel úplne prvý, ale test vykonávalo 6 zdravotníkov a preto by ste sa nemali príliš dlho zdržať. Po vykonaní testov by mali ísť všetci cestujúci na miesto svojho ubytovania a tam počkať na výsledky testov. Tu ale nastáva problém. Podľa mojich informácií vo všeobecnosti sú výsledky testov dostupné do 5 hodín. Zdá sa ale, že výsledky testov už prestali cestujúcim oznamovať pokiaľ sa nevyskytol pozitívny prípad. Po odobratí vzoriek som bol informovaný, že ak mi nebudú výsledky oznámené do 12 hodiny napoludnie nasledujúceho dňa, znamená to, že test bol negatívny. Ak by ste mali byť izolovaní až do druhého dňa napoludnie, prišli by ste takto zhruba o 24 hodín dovolenky. Je to podľa mňa nesprávny prístup a výsledky by mali byť ohlásené hneď po ich spracovaní. Nemyslím si, že väčšina turistov je ochotnych sa izolovať až 24 hodín. Hlavne ak berieme v úvahu nemožnosť kontrolovania karantény, kedže údaje o ubytovaní nie sú požadované.

Zhrnutie

Termín dokedy je test na koronavírus na Faerských ostrovoch poskytovaný zadarmo bol už predĺžený niekoľko krát a je možné, že aj po 14. auguste bude bezplatný. Pred cestou na Faerské ostrovy si tiež skontrolujte, či sa Slovensko stále nachádza na zozname bezpečných krajín. Viac informácií o testovaní na koronavírus a zoznam bezpečných krajín nájdete na tejto oficiálnej web stránke Faerských ostrovov.

Pred cestou si tiež overte pandemickú situáciu na Faerských ostrovoch. Dnes (5. augusta) bolo na ostrovoch potvrdených 14 prípadov miestneho prenosu. Keby sme toto číslo prepočítali podľa veľkosti populácie, je to ako keby na Slovensku za jeden deň bolo potvrdených 1500 pozitívnych prípadov. Faerské ostrovy nemali vyše 4 mesiace ani jeden miestny prenos. Situácia sa zhoršila po minulotýždňových oslavách ólavsøka, najväčšieho sviatku krajiny.

Test na koronavírus si je možné dať spraviť aj na letisku vo Viedni, či už pred odletom, alebo po prílete do Viedne.

3 komentáre

Súvisiace články

3 komentáre

Chcete zadarmo test na Covid-19? Navštívte Faerské ostrovy - Dvere sveta dokorán 4. augusta 2020 - 23:15

[…] Cestovateľské správy […]

Reply
Otváranie hraníc. Kam a kedy môžeme cestovať - Dvere sveta dokorán 5. augusta 2020 - 10:31

[…] Cestovateľské správy […]

Reply
Covid-19 test zadarmo v Nemecku a letisku Kodaň - Dvere sveta dokorán 9. augusta 2020 - 18:56

[…] Cestovateľské správy […]

Reply

Leave a Comment