Home Cestovateľský blog Čo vidieť na Faerských ostrovoch

Čo vidieť na Faerských ostrovoch

by Karol
3 komentáre

Aj keď Faerské ostrovy nie sú rozlohou príliš veľké, mohli by ste tu stráviť aj niekoľko mesiacov a stále by ste mali čo objavovať. Vybrať najkrajšie miesta preto nie je vôbec jednoduché. Pred príchodom si nerobte príliš ambiciózny itinérár, lebo počasie môže výrazne zasiahnuť do vašich plánov. Ja som počas týždňového pobytu z dôvodu zlého počasia nestihol absolvovať asi štvrtinu výletov z pôvodného plánu. Ako zorganizovať cestu na Faerské ostrovy som už písal v predchádzajúcom blogu a dnes len zhrniem podľa mňa najzaujímavejšie miesta na návštevu. Všetky tieto miesta som navštívil využitím miestnej dopravy. Čo sa teda oplatí vidieť na Faerských ostrovoch pri kratšej návšteve?

Múlafossur

Múlafossur vodopád

Jedným z najnavštevovanejších miest na Faerských ostrovoch je vodopád Múlafossur pri dedine Gásadalur. Tento vodopád je jedinečný svojou polohou. Voda padá priamo do mora zo 60 metrového útesu a je podľa mňa jedným z najkrajších vodopádov na svete. Z parkoviska v tradičnej malej dedine Gásadalur sa sem dostanete peši za 5 minút. Nad dedinou je kratší turistický chodník s veľmi pekným výhľadom na okolité útesy. Najkrajší pohľad na celé údolie je ale od prvej ostrej zákruty za tunelom, ktorý spája Gásadulur so zvyškom ostrova. Tento tunel bol postavený až v roku 2006. Dovtedy sem bol prístup možný iba po horskom chodníku, alebo helikoptérou.

Bøur

Ak cestujete autom, návšteva Múlafossur je veľmi jednoduchá, kedže vodopád sa nachádza iba 11 kilometrov od letiska na ostrove Vágar. Autobus ide iba do dediny Sørvágur, odkiaľ je to k Múlafossur ešte 9 kilometrov. Prímorská cesta medzi týmito dedinami je ale veľmi pekná s množstvom “foto” možností. Alternatívou na prepravu by mohol byť autostop, ktorý som sa ja v čase pandémie koronavírusu rozhodol nevyužiť. Teste pred Gásadalur je 1500 metrový tunel. Tunel je neosvetlený a pri prechode sa môže zísť baterka ak by ste sa necítili príjemne v skoro v úplnej tme. Alternatívou k prechodu tunelom je horský chodník, ktorý využívali miestni obyvatelia pred otvorením tunela. Chodník začína tesne pred tunelom po ľavej strane a prechod by vám mal trvať zhruba dve hodiny.

Počas cesty do Gasáduluru by som odporúčal zastaviť sa v ďalšej tradičnej dedinke Bøur, odkiaľ budete mať veľmi pekný výhľad na skalnaté formácie Drangarnir.

Sørvágsvatn

Jazero Sørvágsvatn

V blízkosti letiska Vágar sa nachádza tiež jazero Sørvágsvatn. Poloha jazera nad vysokými útesmi vytvára dojem ako keby sa jazero vznášalo nad morom. 4 kilometrová túra k útesom nad jazerom začína v dedine Miðvágur. Celkovo je túra nenáročná a jednosmerne by ste ju mali zvládnuť zo 45 až 60 minút. Od roku 2019 miestny farmár vyberá vstupné vo výške 200 DKK (27 eur) za prechod cez jeho pozemky. Výška vstupného je podľa mnohých ľudí nehorázne vysoká berúc v úvahu dĺžku túry. Podľa môjho názoru je jazero Sørvágsvatn veľmi pekné, ale určite nepatrí do prvej trojky najkrajších miest, ktoré som na Faerských ostrovoch navštívil. To len pre tých, ktorí by uvažovali nad tým, či sa oplatí zaplatiť 27 eurové vstupné.

Saksun

Čo vidieť na Faerských ostrovoch: Saksun

Malá dedinka Saksun sa nachádza 50 kilometrov severne od hlavného mesta Tórshavn. Saksun bola pre mňa najkrajšou dedinou na Faerských ostrovoch. Nachádza sa tu len zopár domov s tradičnými strechami pokrytými trávou. V dedine za posledných pár rokov vzniklo niekoľko konfliktov medzi turistami a miestnymi farmármi, ktorí nemajú radi ak turisti voľne prechádzajú po ich pozemkoch. Prístupné miesta sú veľmi jasne význačné a odporúčal by som nezachádzať z vyznačených chodníkov. Vstup na neďalekú čiernu pláž zo Saksunu je teraz spoplatnený sumou 75 DKK. Jeden z najkrajších výhľadov na Saksun budete mať z kopca nad pravou stranou dediny. Chodník vedúci na tento kopec je súčasťou túry zo Saksunu do Tjørnuvík. Do Saksunu nepremávajú miestne autobusy.

Tjørnuvík

Túra z Tjørnuvíku do Saksunu

Jednou z najkrajších túr, ktoré som absolvoval na Faerských ostrovoch bol prechod z Tjørnuvíku do Saksunu. Tjørnuvík je ďalšia malá dedina nachádzajúca sa vo veľmi peknej zátoke na severe ostrova Streymoy. 7 kilometrová túra medzi týmto dvoma dedinami nie je príliš náročná a bude vám trvať zhruba 3 hodiny. Chodník nie je zložité sledovať a nie je potrebný sprievodca pokiaľ je dobré počasie. Najvyšší bod túry sa nachádza v nadmorskej výške 500 metrov.

Logisticky môže byť ale trocha zložitejšie zorganizovať túto túru. Ak máte prenajaté auto, budete musieť absolvovať návrat tou istou trasou pokiaľ si nezoženiete niekoho kto by vás odviezol zo Saksunu späť do Tjørnuvíku. Ak cestujete bez auta, do Tjørnuvíku sa môžete dostať autobusom a zo Saksunu budete musieť prejsť ešte peši 11 kilometrov do Hvalviku, kde sa nachádza najbližšia zastávka autobusu (prípadne môžete vyskúšať autostop).

Túra z Tjørnuvíku do Saksunu

Výlet helikoptérou

Helikoptéry na Faerských ostrovoch slúžia hlavne na prepravu miestneho obyvateľstva do odľahlejších dedín. Miestnou vládou dotované helikoptéry sú ale dostupné aj pre turistov. Najlacnejšie trasy sú dostupné už za 11 eur. Viac o mojom výlete helikoptérou na Faerských ostrovoch nájdete v tomto blogu.

maják Kallur

Klaksvík a maják Kallur

Maják Kallur na ostove Kalsoy bol pre mňa najkrajším miestom počas môjho týždňového pobytu na Faerských ostrovoch. Na Kalsoy sa dostanete trajektom z Klaksvíku za 20 minút. Samotný výstup k majáku Kallur začína z dediny Trøllanes kam sa z prístavu dostanete veľmi jednoducho aj autobusom, kedže odchody trajektov a autobusov na seba nadväzujú. Ak máte auto, osobne by som ho nechal v Klaksvíku, kedže trajekt je veľmi malý s obmedzeným počtom miest pre autá.

Samotný výstup z Trøllanes k majáku nie je náročný a zaberie vám maximálne 45 minút jedným smerom. Výhľad od majáka ponad strmé útesy je jedinečný a je jedným z najkrajších na Faerských ostrovoch.

cestou na Klakkur

Klaksvík je príjemné malé prístavné mesto odkiaľ môžete absolvovať 2 až 3 hodinovú túru na neďaleký kopec Klakkur. Zo 413 metrov vysokého Klakkuru budete mať veľmi dobrý výhľad na všetky okolité ostrovy. Ak máte auto, tak sa môžete odviesť až na Hálsur odkiaľ sa na Klakkur dostanete za menej ako 30 minút.

Tórshavn

Čo vidieť na Faerských ostrovoch: Tórshavn

Tórshavn je jedným z najmenších hlavných miest na svete a môže slúžiť ako dobrá základňa pri objavovaní Faerských ostrovov (hlavne ak nemáte auto). Najkrajšou častou mesta je prístav s farebnými historickými budovami. Prehliadka mesta vám nebude trvať veľmi dlho, ale malé kaviarne a bary môžu byť veľmi príjemným útočiskom v prípade ak sa budete potrebovať schovať pred zlým počasím.

Hvannhagi

Čo vidieť na Faerských ostrovoch: Suðuroy

Suðuroy je najužnejším ostrovom Faerských ostrov. Moja návšteva Suðuroy bola súčasťou výletu helikoptérou a celkovo som na ostrove bol len dve a pol hodiny. Za tento čas som ale stihol absolvovať veľmi peknú túru z mestečka Tvøroyri k jazeru Hvannhagi. Na ostrove je množstvo ďalších zaujímavých miest v prípade, že máte k dispozícii vlastné auto.

Miesta, ktoré som nestihol navštíviť

Jednou z najpopulárnejších aktivít na Faerských ostrovoch je návšteva kolónií puffinov na ostrove Mykines. Problémom je, že trajekt z ostrova Vágar na Mykines je často z dôvodu zlého počasia zrušený. Počas mojej návštevy bol trajekt 4 dni po sebe zrušený a na Mykines som sa nedostal.

Z dôvodu zlého počasia som nestihol absolovovať tiež túru na Villingardalsfjall a navštíviť dedinu Gjógv.

3 komentáre

Súvisiace články

3 komentáre

Letenka na Faerské ostrovy kúpená. Ako zorganizovať cestu - Dvere sveta dokorán 17. augusta 2020 - 23:42

[…] Cestovateľský blog […]

Reply
Top 10: najkrajšie ostrovy na svete - Dvere sveta dokorán 18. augusta 2020 - 15:17

[…] Cestovateľský blog […]

Reply
Kompenzácia za let bez palubného servisu v biznis triede - Dvere sveta dokorán 23. augusta 2020 - 19:09

[…] Cestovateľský blog […]

Reply

Leave a Comment