Home Letecké spoločnosti Minimálny čas potrebný na prestup na další let

Minimálny čas potrebný na prestup na další let

by Karol
5 komentárov

Pri vyhľadávaní leteniek sa často môžete stretnúť s kombináciami letov, kde je prestup medzi dvoma letmi kratší ako jednu hodinu. Na rôznych online fórach sa stretávam s otázkou aký je potrebný minimálny čas na prestup na další let. Tento čas je na každom letisku výrazne odlišný a letiská si ho určujú sami. Letecké spoločnosti by vám nemali predať letenku, ktorá by nespĺňala kritérium minimálneho prestupového času. Čas tranzitu medzi vnútroštátnymi a medzinárodnými letmi sa môže tiež výrazne líšiť.

Dôležité je tiež , či prestup je v rámci jednej letenky, alebo máte kúpené dve separátne letenky. V prípade dvoch zvlášť kúpených leteniek je potrebné si nechať dostatočnú časovú rezervu na presadanie, lebo nie ste nijako chránení ak by váš prvý let meškal a vy následne zmeškáte druhý let. O tomto probléme som už písal v jednom z minulých blogov. Dnes sa budem venovať prípadom ak sú oba lety na jednej letenke.

Minimálny čas potrebný na prestup medzi letmi

Ak je potrebný presun medzi terminálmi na letisku Paríž Charles de Gaul a Londýn Heathrow, minimálny tranzitný čas je 90 minút. Na letisku JFK v New Yorku pri prestupoch medzi medzinárodnými letmi v niektorých prípadoch ani 3 hodiny nemusia byť postačujúce. Na opačnej strane sú letiská ako Viedeň, kde v niektorých prípadoch je minimálny tranzitný čas len 25 minút, v Helsinkách a Zürichu 35 minút a v Mníchove 45 minút. Aj na veľkých medzinárodných letiskách môže byť minimálny tranzitný čas krátky. Napríklad v Dohe je to len 45 minút.

Ak sú oba lety v rámci jednej letenky, nemusíte sa vôbec báť kúpiť letenku aj s veľmi krátkym prestupom. Letecké spoločnisti majú dobre prepočítané koľko času je potrebné na prestup a neponúknu vám letenku so nereálne krátkym spojením. Ak by ste aj náhodou zmeškali váš spoj, letecká spoločnosť vám zadarmo zmení letenku na ďalší voľný let. V prípade, že by v ten istý deň už nebol žiadny dostupný let, bude vám tiež poskytnuté ubytovanie zadarmo. Ak by ste sa dostali do vašej destinácie s dlhším meškaním, v niektorých prípadoch (v závislosti od preletenej vzdialenosti a dĺžky meškania) by ste dokonca mali nárok na finančnú kompenzáciu podľa nariadenia EC261.

Kedy si naplánovať dlhší prestup

Dlhší ako minimálne potrebný tranzitný čas by som si plánoval iba v dvoch prípadoch. Prvým by bola situácia ak by som nemohol doraziť neskoro do destinácie. V prípade ak mám pri prestupe prístup do biznis salónika, tak si na tranzit naplánujem zhruba dve hodiny. Ak by ste sa plánovali dlhšie zastaviť v Duty Free obchodoch, tiež môžete uvažovať nad trocha dlhším prestupom.

5 komentárov

Súvisiace články

5 komentárov

Nový rýchly transfer na letisku v Amsterdame - Dvere sveta dokorán 6. septembra 2020 - 19:18

[…] Letecké spoločnosti […]

Reply
Ako najrýchlejšie prejsť bezpečnostnou kontrolou na letisku - Dvere sveta dokorán 23. januára 2021 - 17:20

[…] O minimálnom čase potrebnom na prestup medzi dvoma letmi som už písal v minulom blogu. […]

Reply
Dve nevýhody blízkovýchodných aeroliniek - Dvere sveta dokorán 23. marca 2021 - 18:58

[…] Veľká väčšina pasažierov využíva blízkovýchodné letiská na prestup do dalších destinácií v Ázii, Afrike, Oceánii a na Blízkom východe. Frekvencia letov medzi Európou a letiskami v Dohe, Dubaji, alebo Abu Dhabi je pomerne nízka, čo v mnohých prípadoch spôsobí veľmi dlhé prestupové časy. Tie často presiahnu aj 8 až 10 hodín. Pri letoch s európskymi leteckými spoločnosťami si vo väčšine prípadov bude vedieť vytvoriť itinerár s prestupom kratším ako dve hodiny. Často je tento čas kratší ako jednu hodinu. O minimálnych časoch potrebných na prestup medzi dvoma letmi som už písal v tomto staršom blogu. […]

Reply
Peter 11. septembra 2023 - 22:54

Dobry den, rad by som sa informoval. Letime z Kosic do New Yorku a vo Viedni mame cas na prestup 40 min (prilet a odlet). Na infolinke mi pisali ze staci 30minut letenky sme obejdnali stihame to? Je tam velka vzdialenost medzi priletovou halou a gateom na odlet?

Reply
Karol 11. septembra 2023 - 23:31

Dobrý den. Pri prílete z Kosic do Viedne sa nedostanete väčšinou priamo do termninálu, ale je na presun používaný autobus. Ale aj tak ak nebude žiadne väčšie meškanie, let by ste mali stihnúť (ak sa nebduete nikde zdržiavať). Diaľkové lety často čakajú na pasažierov aj 10 – 20 minút. Predpokladám, že su oba lety na tej istej letenke. Ak by ste náhodu zmeškali let, tak vás Austrian prebookuje na inu letecku spoločnosť, alebo zabezpečí ubytovanie vo Viedni na jednu noc aj so stravou. V pripade, že by ste sa dostali do NY v takomto pripade s väčším oneskorením (ktore nebolo spôsobené počasím, alebo nejakým strajkom mimo kontroly leteckej spoločnosti), tak by ste mali nárok aj na kompenzáciu vo výške 600 eur na osobu.

Reply

Leave a Comment