Home Recenzie aerolínií Najlepší lounge na letisku v Aténach

Najlepší lounge na letisku v Aténach

by Karol
1 comment

Na letisku v Aténach nájdete tri Star Alliance biznis salóniky (2xAegean a Lufthansa lounge) a niekoľko nezávislých salónikov. V tomto blogu sa budem podrobnejšie venovať Aegean lounge, kedže je súčasťou série blogov o mojej tohtoročnej ceste po gréckych ostrovoch a recenzie Aegean Airlines.

Terminál aténskeho letiska je rozdelený na schengenskú a mimo schengenskú odletovú zónu. Nezávislé salóniky a Aegean lounge nájdete v oboch častiach. Lufthansa má lounge iba v schengenskej časti letiska. Ak cestujete do niektorej z krajín mimo Schengenu, návšteva Lufthansa lounge je tiež možná. Automatické skenovacie zariadenie vás do schengenskej zóny v tomto prípade nepustí, ale bezpečnostní pracovníci vás pustia dnu ak im vysvetlíte, že chcete navštíviť Lufthansa lounge (moja osobná skúsenosť z roku 2018). Salónik Aegean v mimo schengenskej zóne by mal byť ale kvalitný a nie je preto dôvod špeciálne ísť do Lufthansa lounge.

Aegean lounge

Aegean lounge na letisku v Aténach

Pri mojej poslednej ceste do Grécka som navštívil Aegean lounge v schengenskej zóne. Za normálnych okolností by mal byť tento salónik otvorený 24 hodín denne. Upravené otváracie hodiny počas pandémie koronavírusu nájdete na webovej stránke Aegean Airlines. Prístup do salóniku majú pasažieri cestujúci v biznis triede na všetkých letoch Star Alliance plus držitelia statusu Star Alliance Gold a Miles+Bonus Silver. Vstup nemajú povolení držitelia Star Alliance Gold cestujúci na letoch Olympic Air.

Salónik bol nedávno zrekonštruovaný a pôsobí veľmi príjemne. Zásadným problémom je jeho veľkosť. Aegean Airlines je najväčšia grécka letecká spoločnosť, ktorá okrem vnútroštátnych letov prevádzkuje tiež množstvo medzinárodných letov. Počas mojich dvoch návštev v júli 2020 bol v niektorých časoch salónik skoro úplne plný. Jednalo sa o obdobie koronavírusu, keď v Grécku cestovalo veľmi málo turistov. Za normálnych okolností musí byť Aegean lounge kapacitne úplne nevyhovujúci. Ak by ste mali prístup do Lufthansa lounge, odporúčal by som overiť si situáciu v tomto salóniku.

Hneď za recepciou sa nachádzajú WC a hlavný priestor salónika je rozdelený na menšiu jedálenskú časť a väčšiu časť s pohodlnými bielymi sedačkami. Výber z bufetu som v období koronavírusu považoval za veľmi dobrý. Dostupné boli sendviče, niekoľko druhov šalátov, ovocie a jogurty. Všetky jedlá boli individuálne a veľmi hygienicky zabalené. Z nápojov boli dostupné veľmi dobrý čerstvý pomarančový džús, štava z granátového jablka, viac druhov nealko nápojov, káva, čaj a aj grécke víno.

V normálnom roku je ale bufet takmer identický s tým počas mojej návštevy. Za normálnych okolností by mala byť podávaná aj polievka. Z tohto dôvodu by som celkovo bufet označil ako priemerný.

Aegean lounge

Lufthansa lounge

Lufthansa lounge na letisku v Aténach bol v júli 2020 zatvorený. Naposledy som v tomto salóniku bol skoro ráno v roku 2018. Ak porovnám raňajky v Lufthansa lounge s obedom v Aegean lounge, kvalitnejší bol v tomto ohľade salónik Lufthansy. Kapacitne je tento salónik ale oveľa menší ako Aegean lounge. Počas mojej návštevy skoro ráno, keď v rovnakom čase z Atén odlietali lety Austrian, Swiss a Lufthansy bol extrémne preplnený. Mimo rannej špičky letov Lufthansa Group by mal byť stav kľudnejší. Ak cestujete v biznis triede na letoch Star Alliance, alebo ste držiteľom Star Alliance Gold, nič vám nebráni navštíviť oba salóniky Star Alliance, ktoré sa nachádzajú hneď vedľa seba. Do Lufthansa lounge majú vstup povolení aj držitelia Miles and More Frequent Traveller.

Časť bufetu v Lufthansa Lounge po raňajkách

Aktualizácia: pri mojej nedávnej ceste z Grécka na Slovensko v máji 2022 som mal opäť možnosť navštíviť Lufthansa lounge na letisku v Aténach. Výber jedál v salóniku pred mojím ranným letom bol lepší ako v Aegean lounge. Ak by som mal v budúcnosti čas navštíviť iba jeden salónik, mojej kroky by určite viedli do Lufthansa lounge kvôli kvalitnejšie strave. Pri dlhšom dlhšom prestupe by som sa neskôr presunul do Aegean lounge, ktorý má pohodlnejšie sedenie.

Aktualizácia jún 2022: Práve sedím opäť v Lufthansa Lounge v Aténach. Ponuka jedál počas obeda je aj teraz podstatne lepšia ako tá v Aegean salóniku. Ak beriem do úvahy kvalitu stravy, tak sa jedná o najlepší lounge Lufthansa Group, ktorý som doteraz navštívil.

Raňajky v Lufthansa lounge

Nezávislé salóniky

V oboch častiach terminálu sa tiež nachádza niekoľko nezávislých salónikov (Goldair Handling lounges a Skyserv lounges). Strava v Skyserv je na pomerne nízkej úrovni a určite by som za vstup do tohto salónika neplatil. Goldair je už kvalitnejší lounge, v ktorom sú podávané aj teplé jedlá. Oba salóniky môžete navštíviť ak máte umožnený zadarmo vstup s niektorou z kreditných kariet, alebo s Priority Pass. V týchto salónikoch vládne trocha kludnejšia atmosféra ako v odletovej zóne, ale výber jedál hlavne v Skyserv je obmedzený na sendviče. Peniaze za vstup do Skyserv by som určite radšej investoval do kvalitnejšieho jedla v termináli letiska.

Najlepší lounge na letisku v Aténach

Ak cestujete z Atén so Star Alliance, určite by som odporučil návštevu Lufthansa, alebo Aegean lounge. Mojou prvou voľbou by bol v tomto prípade Lufthansa lounge. Jedine v čase rannej špičky by som uvažoval aj nad Aegean lounge. Ako som už písal skôr, nič vám ale nebráni navštíviť oba salóniky ak cestujete v biznis triede na letoch Star Alliance, alebo ste držiteľom Star Alliance Gold.

1 comment

Súvisiace články

1 comment

Recenzia: Aegean Airlines biznis trieda VIE - ATH - Dvere sveta dokorán 20. júna 2021 - 10:00

[…] Recenzie aerolínií […]

Reply

Leave a Comment