Home Letecké spoločnosti Ako môže Ryanair prispievať k šíreniu koronavírusu

Ako môže Ryanair prispievať k šíreniu koronavírusu

by Karol
1 comment

Ryanair je jedným z najhlasnejších kritikov cestovných obmedzení zavádzaných európskymi vládami v období pandémie koronavírusu. Táto najväčšia európska nízkonákladová letecká spoločnosť ale neprispieva žiadnou formou k zníženiu rizika nákazy na palubách ich lietadiel. Práve naopak. O spôsobe ako Ryanair prideľuje sedadlá cestujúcim, ktorí sa rozhodli nezaplatiť za rezerváciu sedadla som už písal v predchádzajúcom blogu. Ak si za sedadlo dopredu nezaplatíte, s veľkou pravdepodobnosťou dostanete stredné sedadlo a cestujúci z tej istej rezervácie nebudú usadení spolu. Kontakt s potenciálne nakazeným cestujúcim je tak oveľa väčší ako v prípade iných leteckých spoločností. Takúto obchodnú stratégiu by som za normálnych okolností akceptoval bez akýchkoľvek námietok. V období koronavírusu ale tento spôsob rozdeľovania miest v lietadlách Ryanair môže prispievať k jednoduchšiemu šíreniu koronavírusu.

Ako môže Ryanair prideľovaním sedadiel prispievať k šíreniu koronavírusu

Ryanair má vo flotile výlučne lietadlá Boeing 737-800, ktoré majú na palube 189 sedadiel. Pri mojom dnešnom lete z Korfu do Bratislavy bolo obsadených 103 sedadiel a voľných ostalo 86 miest (podľa mapy sedadiel tesne pred zatvorením online check in). Ako som už spomínal, Ryanair sa riadi politikou trestania pasažierov, ktorí si nezaplatili za sedadlo. Ak by sa Ryanair nesnažil byť zlomyseľný aj v čase koronavírusu, na tomto lete by vôbec nebol problém udržať sociálne rozostupy. S jednou tretinou voľných sedadiel by bolo jednoduché nechať voľné stredné sedadlo medzi všetkými cestujúcimi. Stredné sedadlá sú ale Ryanairom prideľované ako prvé, takže udržiavať akékoľvek sociálne rozostupy je nemožné.

Ak cestuje väčšia skupina ľudí spolu, rezerváciou sedadiel ešte môžu dosiahnuť väčšiu pravdepodobnosť, že nikto cudzí vedľa nich nebude sedieť. V prípade pasažierov cestujúcich individuálne je to ale skoro nemožné dosiahnuť. Kedže Ryanair ako prvé prideľuje práve stredné sedadlá, individuálny pasažier nebude mať inú možnosť ako sedadieť vedľa cudzieho človeka aj keby si za miesto zaplatil.

Ešte nezodpovednejšie je náhodné rozmiestnenie rodinných príslušníkov bez rezervácie sedadla po celom lietadle, kde každý z nich bude sedieť vedľa cudzieho človeka.

Pri cestách s klasickými leteckými spoločnosťami aj bez priplatenia si za rezerváciu sedadla je aspoň pri check in možné si bezplatne vybrať sedadlá tak, aby všetci cestujúci z jednej skupiny mohli sedieť spolu. Pri individuálnych cestách tiež nie je nikto nútený sedieť v strednom sedadle pokiaľ let nie je plný.

Zhrnutie

Rozhodnutie Ryanair aj v období pandémie koronavírusu pokračovať v klasickom prideľovaní sedadiel je veľmi nešťastné. Takýmto prístupom môžu len odradiť potenciálnych pasažierov od kúpy letenky. V tomto období by malo byť pre všetky letecké spoločnosti prioritné čo najviac eliminovať riziko nákazy na palube lietadiel.

1 comment

Súvisiace články

1 comment

Rezervácia sedadla na zlomyseľnom Ryanair(e) - Dvere sveta dokorán 1. októbra 2020 - 14:20

[…] Letecké spoločnosti […]

Reply

Leave a Comment