Home Cestovateľský blog Kam ísť v Peru. Čo vidieť okrem Machu Picchu

Kam ísť v Peru. Čo vidieť okrem Machu Picchu

by Karol
1 comment

Ak by ste mali možnosť navštíviť iba jednu krajinu v Južnej Amerike, malo by to podľa mňa byť Peru. Táto andská krajina je svojou prírodou, kultúrou a históriou jednou z najrozmanitejších na celom kontinente. Peruánska strava je tiež podľa môjho názoru najlepšia v Južnej Amerike a pravdaže sa tu nachádza aj svetoznáme Machu Picchu. V tomto blogu sa budem snažiť zoradiť turistické atrakcie podľa ich zaujímavosti pre cestovateľa zo strednej Európy. Výber destinácií pravdaže vždy závisí od trasy a času, ktorý máte na návštevu. Kam teda ísť pri ceste do Peru?

Machu Picchu

Machu Picchu netreba nikomu špeciálne predstavovať a určite ho navštívi skoro každý cestovateľ počas pobytu v Peru. Otázne je ako sa dostať k týmto inkským ruinám. Najjednoduchší prístup je vlakom z Cusca. Oveľa romantickejší je štvordňový peší výstup po Inca trail. Túry na Machu Picchu sa stali v poslednej dobe veľmi populárne a poplatky za vstup rástli raketovou rýchlosťou. O tom či sa oplatí absolvovať Inca trail som už písal v jednom z minulých blogov. Doležité je si tiež uvedomiť, že najlepšie obdobie na návštevu Machu Picchu a aj celej oblasti Ánd je v období sucha zhruba od mája do októbra.

Cusco a Sacred Valley (Valle Sagrado)

Cusco

Cusco bolo v minulosti hlavným mestom Inkského impéria a následne na ruinách inkských palácov bolo postavené španielske koloniálne mesto. Už aj z dôvodu, že cesta cesta na Machu Picchu začína práve tu, sa Cusco stalo jedným z najnavštevovanejším miest v Peru. Objavovaním histórie mesta a jeho okolia môžete stáviť niekoľko dní. Blízke Sacred Valley (Valle Sagrado) je najznámejšie svojimi archeologickými vykopávkami, z ktorých by ste nemali vynechať hlavne návštevu ruín v Ollantayatambo a v dedine Pisac, v ktorej sa tiež koná jeden z najlepších miestnych trhov v okolí. V blízkosti Cusca je aj množstvo možností na horskú turistiku. Zďaleka najpopulárnejším jednodňovým výletom sa v posledných rokoch stala pestrofarebná hora Rainbow Mountain. Ak by ste mali záujem o dlhšiu túru, Ausangate trek by mal byť jedným z najzaujímavejších v tejto časti Peru.

Mnoho turistov sa z Cusca vydá na cestu smerom na východ do Národného parku Manu. Manu je preslávené svojou veľmi rôznorodou flórou a faunou. Jeho nadmorská výška siaha od 150 metrov v Amazonskej nížine až po 4200 metrov v pohorí Ánd.

Kam ísť v Peru: jazero Titicaca

Titicaca, ostrovy Uros

Titicaca sa nachádza v nadmorskej výške 3800 metrov a je najväčším jazerom v Južnej Amerike. Dobrou základňou pri objavovaní jazera je mesto Puno odkiaľ môžete najprv navštíviť blízke plávajúce ostrovy Uros vyrobené pôvodným obyvateľmi z rastlín rastúcich pri pobreží jazera. Následne môžete navštíviť niektorý z mnohých ostrovov či už na peruánskej, alebo bolívijskej strane jazera.

Kam ísť v Peru: Huaraz

Huayhuash

Huaraz nachádzajúci sa severne od Limy je peruánskym centrom horskej turistiky. Mesto bolo v roku 1970 z 95% zničené zemetrasením a samo o sebe nie je príliš zaujímavé. Huaraz ale slúži ako dobrá základňa na zorganizovanie túr do okolitých hôr. Nájdete tu množstvo agentúr, ktoré vám použičajú potrebnú výstroj, alebo zorganizujú trek v skupine so sprievodcom. Z denných túr by ste určite nemali vynechať výstup k tyrkysovým vodám Laguna 69. Z viacdňových túr je najpopulárnejší Santa Cruz trek v pohorí Cordillera Blanca. Ak by ste mali aspoň 8-9 dní a dobrú kondičku, odporučil by som absolvovať túru okolo pohoria Huayahush (blog tu). Huayhuash je úplne izolovaný od civilizácie a z dôvodu jeho náročnosti ho navštevuje veľmi málo ľudí. Hyauhuash je pre mňa najkrajšou túrou, ktorú som doteraz absolvoval.

Arequipa a Colca Canyon

Arequipa

Hlavnými turistickými atrakciami na juhu Peru sú historické mesto Arequipa a kaňon Colca. Arequipa nachádzajúca sa na úpätí sopky Misti je druhým najväčším mestom v Peru. Jeho historické centrum bolo zapísané do zoznamu pamiatok UNESCO. Neďaleký kaňon Colca je jedným z najhlbších kaňonov na svete, ktorý poskytuje množstvo možností na túry. Jeho najznámejším obyvateľom zo živočíšnej ríše je kondor andský.

Kam ísť v Peru: Lima

Pri návšteve Peru je veľká šanca, že budete musieť prechádzať cez hlavné mesto Limu, nachádzajúce sa pri brehu Tichého oceána. Ak by ste nemali dostatok času, návštevu Limy môžete úplne vynechať. Historické centrá Cusca, alebo Arequipy sú oveľa zaujímavejšie a príjemnejšie na návštevu. Osobne som na Lime najviac oceňoval množstvo dobrých reštaurácií. Pri ceste do Peru určite nezabudnite ochutnať ceviche, tradičné jedlo zo surových rýb.

Pobrežie od Limy na sever

Pobrežie Peru má vyše 2400 kilometrov, ale návštevou pláží by som sa tu moc nezdržiaval. More je tu studené a pláže nie moc pekné. Ak máte dosť času, k moru radšej zbehnite v Brazílii, alebo Kolumbii. Ak by ste cestovali z Limy na sever, jedným z tých zaujímavejších miest na pobreží je historické Trujillo. Pri Trujillo sa nachádzajú zaujímavé archeologické vykopávky mesta Chan Chan, ktoré bolo najväčším mestom v Južnej Amerike v pred koloniálnej ére.

Kuelap nachádzajúci sa vo vnútrozemí ďalej na sever sa tiež nazýva druhým Machu Picchu. Podobne ako Machu Picchu, aj Kuelap je kamenné mesto postavené na vrchu hory. Je ale oveľa staršie, kedže bolo postavené už v 6. storočí. Aj keď je Kuelap pekný, krásou sa určite nevyrovná Machu Picchu. Lokalita Kuelap je veľmi odľahlá a pokiaľ by som nebol na severe Peru, by som sem nemeral cestu len kvôli návšteve tohto archeologického náleziska.

Pobrežie od Limy na juh

Z rôznych dôvodov som pobrežie južne od Limy zatiaľ nenavštívil. Najznámejšími atrakciami v tejto oblasti sú oáza Huacachina uprostred pieskových dún, ostrovy Ballestas, kde môžete napríklad vidieť tučniakov a tuleňov a Nazca Lines, veľké obrazce vysekané v púšti, ktoré je najlepšie pozorovať z malého lietadla.

Amazonka

Iquitos na východe krajiny je najizolovanejším mesto v Peru a predstavuje dobrú základňu pri objavovaní Amazonky. Osobne som Iquitos nenavštívil, kedže som na Amazonke bol už v Brazílii a aj v Kolumbii.

1 comment

Súvisiace články

1 comment

Moja najobľúbenejšia krajina v Južnej Amerike - Dvere sveta dokorán 17. októbra 2020 - 20:41

[…] Cestovateľský blog […]

Reply

Leave a Comment