Home Letecké spoločnosti Oblasti sveta s najsilnejšími turbulenciami

Oblasti sveta s najsilnejšími turbulenciami

by Karol
0 comment

Turbulencie môžu byť veľmi nepríjemné, ale netreba sa ich špeciálne obávať. Doteraz sa nestalo, že by z dôvodu turbulencie došlo k pádu lietadla. Lietadlá sú konštruované tak, aby vydržali aj najsilnejšie vplyvy počasia. Nepripútaní pasažieri sa ale môžu zraniť veľmi ľahko. Z tohto dôvodu je dôležité používať bezpečnostný pás počas celej doby, keď je pasažier na svojom sedadle. Na internete je možné nájsť veľké množstvo fotografií zranených pasažierov, ktorí boli vymrštení zo sedadiel, keď bolo lietadlo zasiahnuté turbulenciou neočakávane. V dnešnom blogu sa pozrieme na oblasti sveta s najčastejšími a najsilnejšími turbulenciami.

Oblasti s najsilnejšími turbulenciami

Turbulencie môžu byť spôsobné vzdušnými prúdmi, búrkami, vetrom nad väčšími pohoriami, alebo aj v blízkosti prelietajúcim väčším lietadlom. Mnohé oblasti sveta sú notoricky známe silnými a častými turbulenciami. Silné vzdušné prúdy vanúce nad severným Atlantikom robia lety medzi Európou a Severnou Amerikou jednými z najturbulentnejšich. Platí to hlavne pri letoch v zimnom období.

Búrky v oblasti rovníka tiež spôsobujú časté turbulencie. Z osobnej skúsenosti možem povedať, že pri letoch z Európy do Južnej Afriky a do Južnej Ameriky je možné očakávať nestabilné podmienky práve v oblasti rovníka. Rovnaký fenomén sa vyskytuje aj v rovníkovej oblasti juhovýchodnej Ázie.

Silné turbulencie možno očakávať aj pri preletoch ponad vyššie pohoria. Prúdiaci vietor po náraze na vyššie hory nemá inú možnosť ako ísť smerom nahor čo spôsobí narušenie stability v letových hladinách. V Európe sú častejšie turbulencie pri letoch ponad Alpy a Pyreneje. Ja mám v pamäti najmä nepokojné lety ponad Andy. Silné turbulencie môžete zažiť napríklad pri letoch do Čile, Peru, Ekvádoru, alebo Kolumbie.

Naopak najhladšie lety budete mať pri letoch ponad rovinami, alebo oceánmi (pravdaže mimo oblastí, ktoré som už spomínal skôr).

Kde sedieť v lietadle

Správnym výberom sedadla v lietadle, môžete tiež znížiť nepríjemný pocit z turbulencie. Miesta pri krídlach a v prednej časti lietadla sa považujú za najstabilnejšie. Naopak najviac to bude s vami triasť v zadnej časti lietadla. Platí to hlavne pri veľmi dlhých lietadlách ako Boeing 777, Airbus A340, alebo Airbus A321. Najstabilnejší let budete mať na palube obrieho Airbus A380.

Ja som svoju doteraz asi najsilnejšiu turbulenciu prespal. Pred mnohými rokmi som letel z Madridu do Viedne už so skrachovanou leteckou spoločnosťou Spanair. Odlet bol o šiestej ráno a ja som hneď po vstupe na palubu zaspal. Až keď som sa zobudil mi mama povedala o veľmi silnej turbulencii, pri ktorej mala pocit ako by lietadlo padalo niekoľko sekúnd dole. V ten deň som musel byť naozaj veľmi unavený, keď som sa vôbec nezobudil. Aká bola najväčšia turbulenciami, ktorú ste zažili vy?

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment