Home Letecké spoločnosti Biznis trieda Qatar Airways už bez vstupu do loungu

Biznis trieda Qatar Airways už bez vstupu do loungu

by Karol
4 komentáre

Kto pravidelne číta Dvere Sveta Dokorán si už mohol všimnúť, že Qatar Airways je mojou najobľúbenejšou leteckou spoločnosťou. Za posledných päť rokov som vačšinu mojich letov do Ázie a Afriky absolvoval práve na ich palube. Qatar Airways dlhodobo ponúkajú veľmi zaujímavé ceny leteniek v biznis triede a ich celkový servis je na top úrovni. Ak k tomu pridáme skvelé Qsuite biznis sedadlá, pri výbere leteckého prepravcu som nemal nad čím moc uvažovať. Qatar Airways dnes ale oznámili veľmi negatívne zmeny a ich najlacnejšia biznis trieda už bude bez možnosti vstupu do loungu a možnosti rezervácie sedadla. Tento fakt môže do budúcnosti výrazne ovplyvniť môj výber leteckej spoločnosti pri kúpe letenky.

Aktualizácia: tento článok je už neaktuálny. Qatar Airways zaviedli úplne novú rezervačnú triedu. Viac informácií nájdete v tomto blogu.

Qatar Airways biznis trieda bez vstupu do loungu a bez rezervácie sedadla

Letenky v rezervačnej triede R od dnes nezahŕňajú vstup do biznis salónikov a tiež neumožňujú rezerváciu sedadla. Výber sedadla je možný až pri check-in. R je najlacnejšia rezervačná trieda v biznis triede, ktorá je teraz označovaná ako business classic. Všetky “lacnejšie” letenky v biznis triede sú práve v tejto rezervačnej triede.

Qatar Airways biznis trieda rezervačné triedy

Qatar Airways odstránením týchto benefitov biznis triedy nijako neznížili ceny leteniek. Tie ostali na rovnakej úrovni ako doteraz. Napríklad najlacnejšia letenka v biznis triede (rezervačná trieda R) z Viedne do Hongkongu stojí 1822 eur. Letenka na rovnakej trase umožňujúca vstup do biznis salónika stojí 3012 eur. Nikto normálne uvažujúci by nezaplatil navyše 1200 eur za vstup do biznis salónika a možnosť rezervácia sedadla. Najrozumnejšou voľbou v tomto prípade by bol výber inej leteckej spoločnosti. Ďalším príkladom je spiatočná letenka v biznis triede z Viedne do Sydney, ktorá stojí 4070 eur. Opäť sa jedná o business classic bez prístupu do biznis salónikov. Je pre mňa nepochopiteľné ako môže Qatar Airways predávať letenky za vyše 4000 eur bez loungu. Za ten by ste si pri lete do Sydney museli priplatiť 2500 eur.

Ďalší problém je, že mnoho ľudí si túto zmenu pri kúpe letenky ani neuvedomí. Väčšina ľudí bude automaticky predpokladať, že vstup do loungu v prípade biznis triedy je samozrejmosťou.

Qsuite

Čo v prípade vyššieho statusu v Oneworld

Vyšší status v alianci Oneworld umožňuje bezplatný vstup do biznis salónikov aj pri cestách v ekonomickej triede a tiež možnosť bezplatnej rezervácie sedadla. Qatar Airways má na svojom domovskom letisku výborný biznis class lounge Al Mourjan a First class lounge Al Safwa. Vstup do týchto salónikov je ale už aj teraz veľmi obmedzený pre držiteľov vyších statusov Oneworld. Qatar Airways zatiaľ nezverejnili, ktoré salóniky budú môcť držitelia Oneworld Sapphire a Emerald cestujúci v rezervačnej triede R navštíviť. Vyšší status ale určite umožní rezerváciu sedadla zadarmo aj v v triede R.

Zhrnutie

Blízkovýchodné letecké spoločnosti majú veľmi výhodnú geografickú polohu, ktorá im umožňuje veľmi efektívne prepravovať cestujúcich z Európy do Ázie, Oceánie a Afriky. Presadanie na Blízkom východe ale často vyžaduje dlhší tranzit. Ak by som počas tohto času nemal možnosť vstupu do biznis salóniku, určite by som uprednostnil inú leteckú spoločnosť. Nová štruktúra rezervačných tried Qatar Airways je nastavená veľmi zle. Dva dôležité benefity biznis triedy boli z rezervačnej triedy R odstránené, ale ceny leteniek neboli znížené. Príplatok vyše 1000 eur za možnosť vstupu do salónika je extrémne vysoký. Aj keď má Qatar Airways vynikajúcu biznis triedu, kupovať ich letenky by som odporúčal už iba v prípade veľmi nízkej ceny. Držitelia Sapphire a Emerald statusu budú musieť ešte počkať či Qatar Airways uzná všetky ich benefity pri cestách v rezervačnej triede R.

Qatar Airways by mohli do budúcnosti začať ponúkať platený vstup do salónikov. Pokiaľ ale nedôjde k výraznejšiemu zníženiu cien leteniek, cestovanie s inými leteckými spoločnosťami bude finančne výhodnejšie.

S predajom leteniek v biznis triede bez prístupu do biznis salónikov začala minulý rok už aj letecká spoločnosť Emirates.

Webová stránka Qatar Airways.

4 komentáre

Súvisiace články

4 komentáre

Čo nemám rád na Qatar Airways - Dvere sveta dokorán 15. novembra 2020 - 23:46

[…] Letecké spoločnosti […]

Reply
Bude biznis trieda bez vstupu do lounge normálom? - Dvere sveta dokorán 31. januára 2021 - 22:18

[…] rezervácie sedadla. Koncom roka 2020 zvolili rovnaký model aj Qatar Airways (viac informácií v tomto blogu). Obe letecké spoločnosti sa snažili tieto zmeny prezentovať ako pozitívum. Bez týchto dvoch […]

Reply
Finnair Business light letenky bez batožiny a loungu - Dvere sveta dokorán 18. júna 2021 - 10:31

[…] salónikov. Ako prvé začali predávať tento typ leteniek Emirates (blog tu) a Qatar Airways (blog tu). Ak sa k takémuto kroku odhodlali blízkovýchodné letecké spoločnosti budujúce si imidž na […]

Reply

Leave a Comment