Home Letecké spoločnosti Zmena dátumu letenky a jej následné precenenie

Zmena dátumu letenky a jej následné precenenie

by Karol
2 komentáre

Cestovné plány sa môžu veľmi rýchlo zmeniť či už z rodinných, pracovných, alebo zdravotných dôvodov. V období pandémie koronavírusu k tomu treba pridať aj stále sa meniace cestovné obmedzenia. Ak nemôžete cestovať v pôvodnom termíne, zmena dátumu letenky vás môže vyjsť veľmi draho. Niektoré rezervačné triedy zmenu dátumu vôbec neumožňujú. Ak je zmena možná, treba si uvedomiť zásadný rozdiel, či ste už absolvovali prvý let, alebo sa ešte len chystáte vycestovať. V prvom prípade môže byť zmena dátumu návratu domov aj bezplatná a v druhom prípade bude vaša letenka úplne precenená.

Zmena dátumu letenky pred prvým letom

Ak by ste chceli zmeniť dátum odletu ešte pred absolvovaním prvého letu, celá letenka bude precenená. Ak ste kupovali letenku v akcii, rozdiel v cene môže byť veľmi veľký. Doplácať budete rozdiel medzi pôvodnou a aktuálnou cenou letenky. K tomu ešte treba pripočítať prípadný poplatok za zmenu letenky. Na Dvere Sveta Dokorán sú často publikované spiatočné letenky v biznis triede na diaľkových letoch za menej ako 1000 eur. Ak by došlo k preceneniu týchto leteniek, rozdiel v cene by mohol byť v stovkách, alebo dokonca tisíckach eur. V niektorých prípadoch by mohlo byť lacnejšie kúpiť novú letenku, ako doplácať za rozdiel v cene.

Zmeny po prvom lete

Po absolvovaní prvého letu už nedochádza k preceneniu letenky ak by ste chceli zmeniť dátum návratu (alebo ďalšieho letu). V tomto prípade bude dôležitá rezervačná trieda. Nejedná sa o cestovnú triedu ako napríklad ekonomická, alebo biznis trieda. Každá z týchto cestovných tried má svoje rezervačné triedy označované písmenami abecedy (napríklad Y, J, C atď.). O rezervačných triedach som už písal v jednom z minulých blogov. V prípade, že na novom lete je voľná rovnaká rezervačná trieda v akej bola vystavená vaša letenka, budete platiť iba prípadný poplatok za zmenu letenky. Rozdiel v cene vám účtovaný nebude. Ak by ale letenka bola prebookovaná do vyššej rezervačnej triedy, okrem poplatku za zmenu letenky budete musieť doplácať aj za vyššiu rezervačnú triedu. Ak by ste s dátumom boli flexibilní, požiadajte agenta leteckej spoločnosti aby vám našiel let s dostupnou vašou rezervačnou triedou.

Výška poplatku za zmenu letenky, možnosť refundácie, alebo rezervačná trieda sú dostupné v podmienkach ešte pred zakúpením leteniek. Poplatky za zmeny leteniek bývajú veľmi vysoké. V prípade diaľkových letov sa môže jednať aj o stovky eur.

Zmeny počas pandémie koronavírusu

V období koronavírusu väčšina leteckých spoločností umožňuje zmenu dátumu odletu bez poplatkov. Niektoré letecké spoločnosti odpúšťajú iba poplatky za zmeny, ale stále preceňujú letenky. Mnohé ale cenu nenavyšujú pokiaľ je dostupná vaša pôvodná rezervačná trieda na novom lete. Odporúčal by som overiť si všetky tieto podmienky ešte pred zakúpením letenky.

2 komentáre

Súvisiace články

2 komentáre

Lufthansa/ Swiss biznis trieda diaľkové lety od 780€ - Dvere sveta dokorán 17. decembra 2020 - 20:25

[…] môžete nájsť kompletnú ponuku. Rezervačná trieda P. Je možné meniť dátum odletu (môže nastať precenenie letenky), ale refundácia leteniek nie je možná. Všetky ceny leteniek sú uvádzané na […]

Reply
Ako som zmenil zadarmo dátumy odletov leteniek počas covidu - Dvere sveta dokorán 19. decembra 2020 - 20:08

[…] Pandémia koronavírusu zasiahla do cestovateľských plánov väčšiny z nás a ja som nebol tiež výnimkou. Ešte pred vypuknutím celej krízy som mal zakúpené dve spiatočné letenky do Ázie na máj a august. V oboch prípadoch letecké spoločnosti zrušili niektoré z mojich letov a preto som nemal problém s plnou refundáciou týchto leteniek. Od prepuknutia krízy som kupoval už iba error fare letenky, ktorým bolo ťažké odolať. V prvej polovici marca som kúpil dve takéto letenky a potom v auguste ešte jednu. Pravdupovediac som nečakal, že koronavírus tu bude s nami takto dlho (hlavne v prvej polovici marca). Vo všetkých troch prípadoch sa mi našťastie podarilo (podarí) posunúť dátum odletu bez akýchkoľvek poplatkov a precenenia leteniek. […]

Reply

Leave a Comment