Home Vernostné programy Viete čo znamená Mileage run?

Viete čo znamená Mileage run?

by Karol
1 comment

Počuli ste už niekedy výraz Mileage run? Do slovenčiny by sa toto anglické slovné spojenie dalo preložiť ako beh za míľami. Jedná sa o zakúpenie letenky, len za účelom získania míľ do vernostného programu konkrétnej leteckej spoločnosti. Destinácia v mnohých prípadoch nie je vôbec dôležitá. Vo veľkej väčšine prípadov je hlavným cieľom dosiahnutie, alebo udržanie vyššieho statusu vo vernostnom programe. Mileage run sa osobne snažím vyhýbať, hoci do určitej miery som ho už absolvoval aj ja nepriamo.

Mileage run a status vo vernostnom programe

Vyšší status vo vernostnom programe leteckých spoločností poskytuje mnoho benefitov. Z tých najzaujímavejších je to vstup do biznis salónikov, check-in pri biznis prepážkach, alebo bezplatná rezervácia sedadla. S vyšším statusom sa aj výrazne zvyšuje šanca na upgrade do biznis triedy v prípade plných letov. O tom ako najrýchlejšie dosiahnuť Star Alliance Gold a Oneworld Sapphire/ Emerald (Qatar Airways a British Airways) som už písal v minulých blogoch.

Väčšina ľudí sa odhodlá na Mileage run iba v prípadoch ak im chýba niekoľko stoviek, prípadne tisícok míľ na dosiahnutie vyššieho statusu. Existujú ale aj ľudia ochotní absolvovať Mileage run aj kvôli desiatkam tisíc míľ. Vo väčšine takýchto prípadov sa jedná o diaľkové lety v biznis triede, za ktoré je možné získať najväčší počet míľ. Niektorí “runners” dokonca svoju destináciu ani nenavštívia a vracajú sa domov najbližším možným letom. Nie sú ojedinelé prípady, keď ľudia napríklad preleteli zo Severnej Ameriky do Európy len kvôli lacnej letenke v biznis triede z Európy do Južnej Ameriky.

Ak by ste niekedy uvažovali nad Mileage run, najprv si overte koľko míľ vám ešte chýba na dosiahnutie vášho cieľa. Pri výbere letenky nie je dôležitá iba cena. V každom vernostnom programe dostanete rôzny počet míľ závisiaci od leteckej spoločnosti, s ktorou budete cestovať a od konkrétnej rezervačnej triedy. Koľko míľ môžete dostať si jednoducho overíte na Where to credit.

Eva Air biznis trieda

Moje vernostné programy

Ako som už spomínal, klasický Mileage run som nikdy nemusel absolvovať. Momentálne som držiteľom Oneworld Emerald od Qatar Airways a Star Alliance Gold od Aegean Airlines. Členstvo v týchto dvoch vernostných programoch ale výrazne ovplyvňuje môj výber leteckej spoločností pri kúpe letenky. Už sa viackrát stalo, že som uprednostnil drahšiu letenku s prepravcami Star Alliance, alebo Oneworld z dôvodu získania míľ. Nikdy sa ale nejednalo o veľmi vysoký rozdiel v cene. Extra získané míle, benefity a pohodlie pri cestovaní vždy minimálne vykompenzovali rozdiel v cene letenky. Ak cestujete často lietadlom, vernosť jednej leteckej aliancii aj v prípade mierne drahšej letenky môže byť výhodnejšia ako vždy hľadať tú najlacnejšiu letenku.

Na Dvere Sveta Dokorán pravidelne informujem o lacných letenkách v biznis triede. Ak by ste chceli byť informovaní o najnovších akciových ponukách, pridajte si Dvere Sveta Dokorán medzi vaše obľúbené stránky na Facebooku. V niektorých prípadoch sú spiatočné letenky v biznis triede na diaľkových letoch dostupné už za 500 eur.

Vedeli ste, že existuje aj takzvaný mattress run (matracový beh). Veľké hotelové siete ako Accor, Marriott, alebo Hilton majú tiež svoje vernostné programy s mnohými benefitmi pre najvernejších klientov. Mattress run je obdobou Mileage run, keď sa ľudia ubytujú v hoteloch len za účelom získania bodov potrebných na vyšší status.

1 comment

Súvisiace články

1 comment

TAP Air biznis trieda: Sao Paulo z Lisabonu 580 eur - Dvere sveta dokorán 24. apríla 2021 - 21:36

[…] Vernostné programy […]

Reply

Leave a Comment